Z orzechem i śliwką. Taki chleb najbardziej posmakował krośnianom

Po raz 19. mieszkańcy i turyści wybrali "Ulubiony Chleb Krośnian". Tytuł zdobył chleb pszenno-żytni na naturalnym kwasie chlebowym z dodatkiem orzecha i śliwki. Wilgotny, cieszący się długą świeżością, z nutką słodyczy – tak zwycięzcę opisują jego twórcy z Piekarni Bartosza Frydrycha Chlebak.
Tak wygląda tegoroczny "Ulubiony Chleb Krośnian" z Chlebaka
Damian Krzanowski

Chlebak na krośnieńskim rynku piekarniczym pojawił się w lutym 2023 roku jako nowa marka Piekarni Frydrych z Głowienki, która działa od ponad trzydziestu lat. Pisaliśmy o niej tutaj. W ubiegłym roku zaproponowany przez nich chleb zajął drugie miejsce w konkursie "Ulubiony Chleb Krośnian". W tej edycji pszenno-żytni chleb na naturalnym kwasie chlebowym z dodatkiem orzecha i śliwki zdobył upragniony tytuł ze znaczącą przewagą głosów (27%).

- Jesteśmy zachwyceni i zaskoczeni uzyskanym wynikiem. Prawie co trzeci testujący oddał na niego głos. Jeszcze w trakcie konkursu, kiedy nie było jeszcze wiadomo, że to nasz produkt, słyszeliśmy dobre opinie i informacje, że smakuje próbującym – mówią właściciele Chlebaka.

Świeżość i nutka słodyczy

Zwycięski chleb jest wypiekany według autorskiej technologii właścicieli piekarni. – Opracowaliśmy ją półtora roku temu, przed otwarciem naszego pierwszego Chlebaka – mówi właściciel Bartosz Frydrych. – Nazwaliśmy ją wydłużona, odwrócona fermentacja. Według tej metody wypiekamy większość naszego pieczywa. To ona sprawia, że inaczej wygląda, pachnie i smakuje niż zwykłe pieczywo.

Zanim wybrali dodatki do "Ulubionego Chleba Krośnian", rozważali kilka wersji i smaków. – W końcu uznaliśmy, że prażony orzech włoski i śliwka pasują do siebie. Nadają pieczywu niepowtarzalny i lekko słodki smak – mówi Bartosz.

Jest wilgotny, cieszy się długą świeżością, ma wyczuwalną nutkę słodyczy
damian krzanowski

- Chleb charakteryzuje się dużą porowatością i wilgotnością. Jest lekki i długo świeży, nawet do 10 dni. Można go łączyć z twarogiem, masłem czy oliwą, a także z warzywami i wędliną. Będzie dobrze smakował w przeróżnych zestawieniach – opisuje Dobrochna Janowska-Frydrych, żona Bartosza i dodaje: - Jest to chleb sezonowy, ponieważ śliwa i orzech to obecnie produkty dostępne w naturze.

"Ulubiony Chleb Krośnian" w liczbie kilkudziesięciu bochenków będzie dostępny w każdy piątek we wszystkich punktach piekarni. Jego cena będzie wynosić 13 zł.

Naturalność, sezonowość, pomysłowość

Podstawowym założeniem Chlebaka jest wyróżnianie się spośród innym obecnych na lokalnym rynku piekarni. – Wprowadziliśmy duże ożywienie. Zmotywowaliśmy nieco konkurencję poprzez wprowadzenie do oferty nowych, ciekawych produktów – mówi Bartosz.

Rodzajów dostępnego u nich pieczywa jest naprawdę dużo. Są chleby pszenne, pszenno-żytnie i żytnie, słone i słodkie drożdżówki oraz inne przekąski z przeróżnymi dodatkami. – Wszystkie nasze chleby są produkowane rzemieślniczo, ręcznie, bez grama chemii czy podtrzymywaczy smaku lub koloru.

Swoją ofertę opierają na sezonowości. Do wypieków wykorzystują aktualnie dostępne warzywa i owoce. Dlatego niektóre produkty można kupić tylko przez 2-3 miesiące w roku. – Wszystkie nasze składniki pochodzą od zaufanych dostawców, z rzemieślniczych młynów lub gospodarstwa rolnych. Pozyskujemy od nich mąkę, mleko, sery, warzywa, owoce czy zioła. Są w stu procentach naturalne – zaznacza Bartosz.

Chlebak przy ul. Staszica
DAMIAN KRZANOWSKI

O konkursie

Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie organizuje konkurs "Ulubiony Chleb Krośnian" od 2006 roku. Plebiscyt nawiązuje do piekarskich tradycji miasta i promuje regionalne wypieki. W trakcie Karpackich Klimatów mieszkańcy i turyści degustują chleby z krośnieńskich i okolicznych piekarni, oddając przy tym swój głos na ten, który im najlepiej smakuje.

W tym roku do konkursu zgłoszono osiem chlebów:

  • chleb orkiszowo-jęczmienny z mąką jęczmienną bogatą w beta-glukan, który obniża cholesterol, wspiera układ immunologiczny i reguluje poziom glukozy z Piekarni Marka Kiełtyki,
  • chlebek "Zbożowy bukiet" z mąki pszennej i orkiszowej z dodatkami ziaren słonecznika, płatków owsianych, rokitnika i rozmarynu z Cukierni "JoAsia" Piotra Lacha,
  • chleb "Myśliwego", pszenny mieszany z kapustą kiszoną, kminkiem i świeżą cebulką z Piekarni Anwit Witolda Ulanowskiego (2. miejsce – 18% głosów),
  • chleb żytni na naturalnym zakwasie z orzechami włoskimi i sezamem z Piekarni Pawła Krukierka,
  • chleb "Ziarno zdrowia" na zakwasie z ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym z Piekarni Dariusza Muni,
  • chleb "Toskański" z mąki z pszenicy durum z dodatkami suszonych pomidorów, czarnych oliwek, papryki pepperoni z Piekarni Stanisława Kopacza (3. miejsce – 15% głosów),
  • chleb pszenno-żytni na naturalnym kwasie chlebowym z dodatkiem orzechów włoskich i suszonej śliwki z Piekarni Bartosza Frydrycha Chlebak (1. miejsce – 27% głosów),
  • chleb "Zdrówko" z mąki pszenno-żytniej z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym z Piekarni Wiesławy Sajdak ze Zręcina.

W ciągu dwóch dni oddano łącznie 1031 głosów. Spośród głosujących wylosowano nagrodę główną - rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
KOMENTARZE WYRÓŻNIONE
kurnachata
28.08.2024 22:27

Tak już się stało że od lat już nie ma dobrego smaku chleba w Krośnie. Nawet wygrany w tym roku chleb jest wypiekany w miejscowości Głowienka. Więc nic dziwnego że od 20 lat jestem na bułkach ewentualnie czasami zakupie chleb z pewnego GS, ale nie podam dokładnie który aby nie robić reklamy bo to o reklame nie chodzi.

kurnachata
na forum od listopada 2017
morcin800
28.08.2024 16:41

Czemu tylko 13 zł? Może od razu 25? W konkursie powinny się liczyć chleby dostępne cały rok.

morcin800
na forum od marca 2020
NUK2009
28.08.2024 11:08

Naprawdę Krośnianie preferują takie pieczywa z fikuśnymi dodatkami?

NUK2009
na forum od listopada 2017
WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)