Chlebak na krośnieńskim rynku piekarniczym pojawił się w lutym 2023 roku jako nowa marka Piekarni Frydrych z Głowienki, która działa od ponad trzydziestu lat. Pisaliśmy o niej tutaj. W ubiegłym roku zaproponowany przez nich chleb zajął drugie miejsce w konkursie "Ulubiony Chleb Krośnian". W tej edycji pszenno-żytni chleb na naturalnym kwasie chlebowym z dodatkiem orzecha i śliwki zdobył upragniony tytuł ze znaczącą przewagą głosów (27%).
- Jesteśmy zachwyceni i zaskoczeni uzyskanym wynikiem. Prawie co trzeci testujący oddał na niego głos. Jeszcze w trakcie konkursu, kiedy nie było jeszcze wiadomo, że to nasz produkt, słyszeliśmy dobre opinie i informacje, że smakuje próbującym – mówią właściciele Chlebaka.
Zwycięski chleb jest wypiekany według autorskiej technologii właścicieli piekarni. – Opracowaliśmy ją półtora roku temu, przed otwarciem naszego pierwszego Chlebaka – mówi właściciel Bartosz Frydrych. – Nazwaliśmy ją wydłużona, odwrócona fermentacja. Według tej metody wypiekamy większość naszego pieczywa. To ona sprawia, że inaczej wygląda, pachnie i smakuje niż zwykłe pieczywo.
Zanim wybrali dodatki do "Ulubionego Chleba Krośnian", rozważali kilka wersji i smaków. – W końcu uznaliśmy, że prażony orzech włoski i śliwka pasują do siebie. Nadają pieczywu niepowtarzalny i lekko słodki smak – mówi Bartosz.
- Chleb charakteryzuje się dużą porowatością i wilgotnością. Jest lekki i długo świeży, nawet do 10 dni. Można go łączyć z twarogiem, masłem czy oliwą, a także z warzywami i wędliną. Będzie dobrze smakował w przeróżnych zestawieniach – opisuje Dobrochna Janowska-Frydrych, żona Bartosza i dodaje: - Jest to chleb sezonowy, ponieważ śliwa i orzech to obecnie produkty dostępne w naturze.
"Ulubiony Chleb Krośnian" w liczbie kilkudziesięciu bochenków będzie dostępny w każdy piątek we wszystkich punktach piekarni. Jego cena będzie wynosić 13 zł.
Podstawowym założeniem Chlebaka jest wyróżnianie się spośród innym obecnych na lokalnym rynku piekarni. – Wprowadziliśmy duże ożywienie. Zmotywowaliśmy nieco konkurencję poprzez wprowadzenie do oferty nowych, ciekawych produktów – mówi Bartosz.
Rodzajów dostępnego u nich pieczywa jest naprawdę dużo. Są chleby pszenne, pszenno-żytnie i żytnie, słone i słodkie drożdżówki oraz inne przekąski z przeróżnymi dodatkami. – Wszystkie nasze chleby są produkowane rzemieślniczo, ręcznie, bez grama chemii czy podtrzymywaczy smaku lub koloru.
Swoją ofertę opierają na sezonowości. Do wypieków wykorzystują aktualnie dostępne warzywa i owoce. Dlatego niektóre produkty można kupić tylko przez 2-3 miesiące w roku. – Wszystkie nasze składniki pochodzą od zaufanych dostawców, z rzemieślniczych młynów lub gospodarstwa rolnych. Pozyskujemy od nich mąkę, mleko, sery, warzywa, owoce czy zioła. Są w stu procentach naturalne – zaznacza Bartosz.
Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie organizuje konkurs "Ulubiony Chleb Krośnian" od 2006 roku. Plebiscyt nawiązuje do piekarskich tradycji miasta i promuje regionalne wypieki. W trakcie Karpackich Klimatów mieszkańcy i turyści degustują chleby z krośnieńskich i okolicznych piekarni, oddając przy tym swój głos na ten, który im najlepiej smakuje.
W tym roku do konkursu zgłoszono osiem chlebów:
W ciągu dwóch dni oddano łącznie 1031 głosów. Spośród głosujących wylosowano nagrodę główną - rower ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz nagrody pocieszenia ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie.