Krośnianie wybrali swój ulubiony chleb. To bogaty w ziarna "Magnat"

Piekarnia Anwit po raz kolejny udowodniła, że potrafi wypiekać chleby, które swoim smakiem czarują mieszkańców Krosna. W tym roku serca krośnian skradł chleb żytni "Magnat" z ziarnami.
Witold Ulanowski odziedziczył piekarnię Anwit po swoim tacie, który ją założył w 1993 roku
Damian Krzanowski

W tegorocznej edycji o miano "Ulubionego Chleba Krośnian" zawalczyło siedem piekarni. Mieszkańcy mogli skosztować pieczywa i oddać swój głos w trakcie Karpackich Klimatów, 21 i 22 sierpnia na stoisku Cechu Rzemiosł Różnych na krośnieńskim Rynku. W głosowaniu wzięło udział 1169 osób. Zwycięski bochenek otrzymał 42% głosów.

Piekarnia z Chorkówki wypieka chleb "Magnat" od około roku. - Pomysł na niego narodził się po ubiegłorocznym zwycięstwie z chlebem pszennym "Farmer". Postanowiliśmy go zrobić na bazie chleba żytniego pytlowego z dodatkiem ziaren i innych składników – mówi Witold Ulanowski, właściciel Anwitu.

Chleb "Magnat" to pieczywo żytnie z dodatkiem nasion słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, płatków owsianych i łuskanego prosa
damian krzanowski

Jaki jest skład zwycięskiego chleba? "Magnat" to pieczywo żytnie z dodatkiem mąki pszennej (ok. 4%), ekstraktu słodowego jęczmienno-pszennego, naturalnego zakwasu żytniego, glutenu pszenicy, drożdży, soli, nasion słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, płatków owsianych i łuskanego prosa.

Chleb jest przygotowywany metodą tradycyjną na zakwasie naturalnym i wyrabiany ręcznie. - Wyróżnia go duża zawartość błonnika pokarmowego, długa świeżość, wilgotny miękisz, łagodny smak i chrupiąca skórka – mówi pan Witold. - Najlepiej smakuje z masłem i warzywami oraz wędliną.

Piekarnia Anwit wypieka chleb "Magnat" od około roku. Na zdjęciu bochenki prosto z pieca
damian krzanowski

"Magnat" jest wypiekany codziennie. Cena bochenka to ok. 5 zł. Można go kupić w sklepie firmowym DC Chorkówka i piekarni, a oprócz tego w Delikatesach Premium Plus-Bis Korczyna, sieci sklepów Delikatesy Centrum, Zielony Koszyk, Groszek, Atlantic, Lewiatan oraz w innych lokalnych punktach. Po zwycięstwie w ubiegłym roku piekarnia nawiązała też współpracę z siecią sklepów "S" Womar.

Na razie nie wiadomo, w jakim stopniu zwycięstwo w popularnym konkursie wpłynie na sprzedaż "Magnata". - Na przykładzie "Farmera”, możemy wnioskować, że jego sprzedaż wzrośnie – uważa Witold Ulanowski.

"Magnat" i poprzednie zwycięskie chleby
damian krzanowski

To kolejne zwycięstwo piekarni w konkursie. Oprócz ubiegłorocznej wygranej z chlebem "Farmer" (pisaliśmy o nim tutaj), Anwit zajmowała pierwsze miejsca jeszcze dwa razy: w 2006 roku dzięki pieczywu staropolskiemu oraz w 2014 roku za sprawą chleba żytniego pytlowego.

Jaki jest przepis na zwycięstwo? – Od lat stawiamy na jakość i zadowolenie naszych klientów – mówi właściciel piekarni, która przez kolejny rok będzie mogła posługiwać się certyfikatem "Ulubiony Chleb Krośnian".

Drugie miejsce w konkursie zajął "Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią" od Macieja Muni (14,5% głosów), zaś trzecie "Chleb żytni bez drożdży z ziarnami" z Piekarni Kopacz (14%).

W konkursie można było też skosztować:

  • "Chleba Lanego żytnio-pszennego z pestkami dyni" z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdak,
  • "Chleba z dynią żytniego z domieszką mąki pszennej" z Piekarni Rodzinnej Guzik,
  • "Chleba siła błonnika, żytnio-pszennego" z piekarni Mariana Krukierka,
  • "Chleba łubinowego" z EKO Piekarni Kiełtyka.
ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
KOMENTARZE WYRÓŻNIONE
zbraja
26.08.2021 10:08

W Krośnie przyzwyczailiśmy się do dobrego pieczywa . Wysoka jego jakość i smak to efekt pracy i wieloletnich doświadczeń kilku pokoleń krośnieńskich piekarzy, ale też wymagań klientów. Krośnianie wysoko ustawili poprzeczkę , a piekarze na pewno sprostają ich oczekiwaniom. I mam nadzieję granicząca z pewnością, że będziemy mieli dobre pieczywo i szeroki jego wybór. Smacznego !

zbraja
na forum od listopada 2017
adorato
24.08.2021 19:24

bardzo dobry chleb :) dobry wybór

adorato
na forum od listopada 2017
WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)