W tegorocznej edycji o miano "Ulubionego Chleba Krośnian" zawalczyło siedem piekarni. Mieszkańcy mogli skosztować pieczywa i oddać swój głos w trakcie Karpackich Klimatów, 21 i 22 sierpnia na stoisku Cechu Rzemiosł Różnych na krośnieńskim Rynku. W głosowaniu wzięło udział 1169 osób. Zwycięski bochenek otrzymał 42% głosów.
Piekarnia z Chorkówki wypieka chleb "Magnat" od około roku. - Pomysł na niego narodził się po ubiegłorocznym zwycięstwie z chlebem pszennym "Farmer". Postanowiliśmy go zrobić na bazie chleba żytniego pytlowego z dodatkiem ziaren i innych składników – mówi Witold Ulanowski, właściciel Anwitu.
Jaki jest skład zwycięskiego chleba? "Magnat" to pieczywo żytnie z dodatkiem mąki pszennej (ok. 4%), ekstraktu słodowego jęczmienno-pszennego, naturalnego zakwasu żytniego, glutenu pszenicy, drożdży, soli, nasion słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, płatków owsianych i łuskanego prosa.
Chleb jest przygotowywany metodą tradycyjną na zakwasie naturalnym i wyrabiany ręcznie. - Wyróżnia go duża zawartość błonnika pokarmowego, długa świeżość, wilgotny miękisz, łagodny smak i chrupiąca skórka – mówi pan Witold. - Najlepiej smakuje z masłem i warzywami oraz wędliną.
"Magnat" jest wypiekany codziennie. Cena bochenka to ok. 5 zł. Można go kupić w sklepie firmowym DC Chorkówka i piekarni, a oprócz tego w Delikatesach Premium Plus-Bis Korczyna, sieci sklepów Delikatesy Centrum, Zielony Koszyk, Groszek, Atlantic, Lewiatan oraz w innych lokalnych punktach. Po zwycięstwie w ubiegłym roku piekarnia nawiązała też współpracę z siecią sklepów "S" Womar.
Na razie nie wiadomo, w jakim stopniu zwycięstwo w popularnym konkursie wpłynie na sprzedaż "Magnata". - Na przykładzie "Farmera”, możemy wnioskować, że jego sprzedaż wzrośnie – uważa Witold Ulanowski.
To kolejne zwycięstwo piekarni w konkursie. Oprócz ubiegłorocznej wygranej z chlebem "Farmer" (pisaliśmy o nim tutaj), Anwit zajmowała pierwsze miejsca jeszcze dwa razy: w 2006 roku dzięki pieczywu staropolskiemu oraz w 2014 roku za sprawą chleba żytniego pytlowego.
Jaki jest przepis na zwycięstwo? – Od lat stawiamy na jakość i zadowolenie naszych klientów – mówi właściciel piekarni, która przez kolejny rok będzie mogła posługiwać się certyfikatem "Ulubiony Chleb Krośnian".
Drugie miejsce w konkursie zajął "Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i bazylią" od Macieja Muni (14,5% głosów), zaś trzecie "Chleb żytni bez drożdży z ziarnami" z Piekarni Kopacz (14%).
W konkursie można było też skosztować:
W Krośnie przyzwyczailiśmy się do dobrego pieczywa . Wysoka jego jakość i smak to efekt pracy i wieloletnich doświadczeń kilku pokoleń krośnieńskich piekarzy, ale też wymagań klientów. Krośnianie wysoko ustawili poprzeczkę , a piekarze na pewno sprostają ich oczekiwaniom. I mam nadzieję granicząca z pewnością, że będziemy mieli dobre pieczywo i szeroki jego wybór. Smacznego !
bardzo dobry chleb :) dobry wybór