Konkurs odbywał się już po raz 13. Jego organizatorem są: Muzeum Rzemiosła, Cech
Rzemiosł Różnych i Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Do konkursu zgłosiło się 7 piekarni. Na specjalnym stoisku na Rynku umożliwiły one skosztowanie swoich konkursowych wypieków:
Każdy, kto odwiedził stoisko mógł spróbować chlebów i oddać swój głos na ten ulubiony. Łącznie oddano 1060 głosów.
1. miejsce i certyfikat „Ulubiony Chleb Krośnian” otrzymał chleb żytni bez drożdży z
lubczykiem z Piekarni Rodzinnej Guzik (24% głosów).
2. miejsce - chleb żytni na zakwasie bez drożdży z kiełkami żyta, słonecznikiem i pestkami dyni z Piekarni Kiełtyka (20% głosów).
3. miejsce chleb orkiszowy z Piekarni Anvit (15% głosów).
W składzie zwycięskiego wypieku znajduje się zakwas, mąka żytnia, sól, siemię lniane, słonecznik, czosnek i lubczyk. To chleb bez drożdży i według zapewnień piekarzy - w 100% naturalny. Autorem receptury jest Józef Guzik – założyciel piekarni.
- To bardzo ważne dla nas wyróżnienie, zwłaszcza, że startowaliśmy dopiero drugi raz – mówi Filip Guzik, współwłaściciel Piekarni Rodzinnej Guzik. - Jesteśmy wzruszeni, cieszymy się, że krośnianie nas docenili. To dowód na to, że warto kultywować tradycje rzemieślnicze. To sukces wszystkich pracowników piekarni.
Chleb jest dostępny w sprzedaży już od roku. Można go kupić we wszystkich punktach firmowych piekarni, w Krośnie m.in.: na ul. Spółdzielczej, przy starym rondzie, w kiosku na ul. Oficerskiej, w sklep przy piekarni w Łężanach oraz w sklepach Centrum.
Chleb z lubczykiem - wiadomo! Lubczyk podbił już niejedno serce! Brawo za pomysł i recepturę dla Pana Jozefa Guzika i jego piekarskiej drużyny.