DYSKUSJE
Polną drogę w Turaszówce nazwano imieniem gen. Kuklińskiego
strumien
01.06.2020 11:07

Mieszkam w sąsiedztwie owej ulicy. Dokąd sięgam pamięcią i jak przypominam sobie dziadków i babcie każdy mówił o rejonie, w którym owa ulica się znajduje "Lesiska", "na Lesiskach". W mojej ocenie nazwa "Kuklińskiego" tak pasuje, jak imię "Dżon" do Janka. Oczywiście nie znaczy to, że taka nazwa jest niedopuszczalna, czy zła. Po prostu sądzę, że bardziej naturalna byłaby utrwanola nazwa zwyczajowa. Ciekawi mnie kto wyszedł z inicjatywą takiej nazwy? Bo chyba nie mieszkańcy z najbliższego otoczenia "Kuklińskiego". Odnosząc się do wcześniejszych wypowiedzi, to W. Pol był przynajmniej związany z tym rejonem, a w kwestii pochylenia się nad walorami "edukacyjnymi" może warto byłoby się pochylić nad znaczeniem słowa "Lesiska" i dociekać skąd to nazwenictwo - tak zwyczajnie, przez szacunek dla pokoleń i to pokoleń żyjących i pracujących tu, "na Lesiskach".

strumien
na forum od listopada 2017
zbych
01.06.2020 08:40

"Znany był także pod pseudonimem „Jack Strong”, jako agent wywiadu Stanów Zjednoczonych." To że ja nie donosiłem i nie sprzedawałem tajemnic mojej Ojczyzny-czyni mnie kims gorszym-cos tu nie gra!!

zbych
staszkaklara
01.06.2020 08:36

Piękna inicjatywa.

Według mnie ten człowiek zasługuje na ulice w godniejszej częsci miasta. Niektórym ta postać nie pasuje. Pewnie w tym czasie siedzieli cicho i przytakiwali "moznym tego świata". Płk Kukliński na swój sposób walczył z wrogiem.Nikt mi nie powie, że Rosja była kiedydolwiek przyjacielem Polski. Zawsze załatwiała własne imperialne interesy.Człowiekk naraził siebie i całą swoją rodzinę. Poniósł koszt ogromny.Zycie w ukryciu na emigracji a pożniej tragiczna smierć jego synów. Czerwone macki siegały nawet USA i ich dosiegly.

Nie jestem juz mlodym czlowiekiem. Komunizm bolesnie dotknal moja rodzine.Dzisiaj wielu mówi po co rozdrapywać przeszlość. To co, mamy o niej zapomniec i mówic,ze nic sie stało?

staszkaklara
rekkoon
01.06.2020 07:54

a mogli nazwać tę drogę Aleją Matki Boskiej Murkowej i wszyscy byliby zadowoleni

rekkoon
Konto zablokowane
Burn
01.06.2020 06:34

te, wed poczytaj trochę, albo film obejżyj jak ci czytanie nie idzie i nie pitol tutaj głodnych kawałków gimbusie

Burn
Konto zablokowane
rapidrmp
01.06.2020 00:39

Rajcy poszli po bandzie. Można było zrobić jakąś ankietę nawet na łamach Krosno24.pl. Też uważam, że zdrada , to zdrada nie ważne jaki ustrój panował w owym czasie. Słowo droższe od pieniędzy, a przysięga obowiązuje.

rapidrmp
betek60
31.05.2020 22:38

Uważam, że jest postacią mocno kontrowersyjną. Złamał przysięgę wojskową. Jak powiedział Franciszek Dolas z filmu zapytany o jaką Polskę walczy odpowiedział krótko. Przecież Polska jest jedna. Jeżeli mieszkańcy tak chcieli to ich wola i tyle. Można powiedzieć tylko jedno gdy robił to bezinteresownie to bohater. Jeżeli za pieniądze to dla mnie zdrajca i tyle. Historia go oceni

betek60
wed
31.05.2020 20:41
wyróżnione przez moderatora

Po co znowu zaogniać sytuację i wywoływać hejt. Postać kontrowersyjna, z punktu widzenia prawa po prostu zdrajca. działał na szkodę Polski , jaka ona wtedy nie była. Jego postawy nie oceniam bo nie wiemy jak było, czy był ideowcem , czy znalazł łatwy zarobek. Fakty są takie, że działał na szkodę Polski i gdyby doszło do wojny to po prostu mocniej byśmy oberwali. Poza tym był wojskowym, a przysięga zobowiązuje. Nie mozna łamać pewnych zasad.

wed
Partyzant
31.05.2020 20:10

Maniek.... jak można zdradzić zdrajców?

Partyzant
Konto zablokowane
maniek75
31.05.2020 19:46

Dobrze że Mój Ojciec nie żyje bo by Go krew zalała że nazwiskiem zdrajcy nazywa się ulice.

maniek75
/4
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA