Zlot Food Trucków, czyli jedzenie z całego świata ponownie w Krośnie

Już w najbliższy piątek (17.07) na parkingu przy Hali MOSiR (ul. Bursaki 29) stanie kilkanaście restauracji na kółkach. Serwować będą dania rodem z Ameryki, Azji czy Hiszpanii. Różnorodnych smaków będzie można spróbować do niedzieli (19.07).
To już czwarty Zlot Food Trucków w Krośnie
Damian Krzanowski

Jedzenie na świeżym powietrzu smakuje najlepiej, dlatego zaproście rodzinę lub znajomych i w weekend wybierzcie się na parking przy Hali Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Czekać tam będzie 14 food trucków z całej Polski. - Będzie można spróbować m.in. pysznych burgerów, szaszłyków, potraw kuchni azjatyckiej i węgierskiej, dań mięsnych i wegetariańskich. Każdy znajdzie coś pysznego dla siebie – mówi Izabela Skoczek z Street Food Polska.

Impreza odbędzie się w godzinach:

  • piątek (17.07) - 14:00-21:00
  • sobota (18.07) - 11:00-21:00
  • niedziela (19.07) - 11:00-20:00

Street food (ang. uliczne jedzenie) to forma serwowania posiłków z mobilnych punktów gastronomicznych. Popularna jest na całym świecie i często kojarzy się z jedzeniem w biegu.

Jednak podczas zlotu nie trzeba się nigdzie spieszyć. Między food truckami, pod parasolami ustawione zostaną stoliki. Dodatkowo dostępne będą leżaki, na których można wygodnie rozsiąść się na terenie zielonym między parkingiem a basenem. Na dłuższy piknik warto zabrać ze sobą koc. 

Będzie można skorzystać także z Lunaparku, który oferuje liczne atrakcje dla dzieci, młodzieży oraz dorosłych.

Dodatkową atrakcją jest Lunapark, który znajduje się na terenie zielonym między halą MOSiR a basenem
damian krzanowski

Lista food trucków:

  • Gyros King – smaki Grecji, souvlaki z roladkami wołowo-wieprzowymi lub gyrosem z karkówki, świeżymi pomidorami, czerwoną cebulą, sosem tzatziki, a do tego frytki i zioła. Na deser słodka baklava i czarna kawa.
  • Manufaktura Krakowska Foodtruck – burgery w różnych odsłonach, także wege, m.in. z jajkiem sadzonym, plackiem ziemniaczanym.
  • Syta Kura - łagodne stripsy, pikantne skrzydełka, krewetki, krążki cebulowe podawane w lunch boxach.
  • Syty Wół - amerykańskie, soczyste burgery w towarzystwie pysznych dodatków, zamknięte w grillowanej, chrupiącej bułce.
  • Szaszłykarnia - szaszłyk z metra na wagę, z polskiej świni, bez konserwantów i nastrzykiwania. Soczysty, marynowany w zalewach według autorskich receptur. Do tego kiełbasa regionalna z masarni i ogórek małosolny.
  • Traditional Hungarian Langosh Food Truck - węgierskie langosze, czyli placki drożdżowe, smażone na głębokim tłuszczu, podawane z różnymi dodatkami.
  • Łowcy z Kaer Morhen - wrapy i bułki lub dania w wersji talerzowej wypełnione mięsem, warzywami i sosami. 
  • Fabryka Frytek - frytki w wielu odsłonach i przekąski.
  • Banzai Fuji Sushi - sushi w street foodowym wydaniu.
  • Centralne Biuro Smaku - bao, k-fries, bulgogi, kimchi - czyli azjatycki street food. 
  • China Bar - dania kuchni chińskiej.
  • Dolka Cafe – kawa w różnych odsłonach, także mrożona.
  • Złote Paluchy Churros – tzw. hiszpańskie pączki, chrupiące na zewnątrz, delikatne i mięciutkie w środku, nietłuste. Podawane z cukrem pudrem, a na życzenie z cynamonem i słodkimi sosami do wyboru: białą lub ciemną czekoladą, karmelem albo nutellą.
  • Słodki smak Azji – lody tajskie, których smaki można dowolnie skomponować ze słodkich składników i owoców oraz gofry bąbelkowe.

Lista może jeszcze ulec zmianie. 

W poprzednich edycjach wydarzenia brało udział tysiące mieszkańców
damian krzanowski

Wydarzenie można śledzić na Facebooku

ZOBACZ TEŻ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (15)