Najlepsze są te tradycyjne. Święto pączków w krośnieńskiej cukierni

Nadziewamy je różaną marmoladą, budyniem lub czekoladą. Zdobimy cukrem pudrem lub lukrem ze skórką pomarańczową. Pączki są przygotowywane na wiele sposobów. Dzisiaj (11.02) ich święto – Tłusty Czwartek. Jedyny taki dzień w roku, kiedy pączki możemy jeść bez skrupułów. Sprawdziliśmy, jak do tego dnia przygotowywano się w krośnieńskiej Cukierni JoAsia.
Cukiernia JoAsia to firma rodzinna. Panu Piotrowi (od lewej) pomagają syn Patryk i żona Jolanta
Damian Krzanowski

Tłusty Czwartek to dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału przed Środą Popielcową i Wielkim Postem. W tym dniu jest dozwolone objadanie się, a tradycja nakazuje zjeść chociaż jednego pączka.

W środę (10.02) w nocy odwiedziliśmy Cukiernię JoAsia przy ulicy Szopena, aby zobaczyć, jak przygotowuje się do tego święta. – Pączki robimy od pięciu lat. Z roku na rok wykonujemy ich coraz więcej, bo coraz więcej klientów do nas wraca – mówi Piotr Lech, właściciel cukierni, która w Krośnie działa od ponad dziesięciu lat. Jest to firma rodzinna. Panu Piotrowi w jej prowadzeniu pomaga żona Jolanta i syn Patryk.

W cukierni przed Tłustym Czwartkiem powstaje mnóstwo pączków. Przygotowuje się je przez całą noc, aby klienci w czwartkowy poranek mogli je nabyć świeże
damian krzanowski

Jak powstają pączki? Na początku są przygotowywane rozczyny z mleka, drożdży, mąki, cukru, tłuszczu i jajek. – Mamy taką mieszałkę, która łączy wszystkie składniki – tłumaczy pan Piotr. – Po ich kilkukrotnym wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Później wyciągamy je na stół, ważymy w odpowiednich proporcjach, dzielimy na porcje oraz układamy na blaszkach i deskach znowu do wyrośnięcia. Potem je smażymy i nadziewamy.

Formowanie pączkowych kulek, które odstawia się do wyrośnięcia
damian krzanowski

Dla wielu pączki to przede wszystkim tradycyjne wykonanie i różana marmolada. Ale tak naprawdę nadzienie może być różne. – U nas jest to głównie marmolada z róży i powidła - tłumaczy pan Piotr. - Pączki wykańczamy czekoladą lub lukrem ze skórką pomarańczową własnej produkcji. Najwięcej wykonujemy pączków tradycyjnych posypanych pudrem, ale mamy też takie z bitą śmietaną, czy kremem budyniowym gotowanym według naszej receptury.

Pączki mogą być udekorowane lukrem, skórką pomarańczową, płatkami róży, makiem lub czekoladą
damian krzanowski

- Moja tegoroczna fantazja dla naszych stałych klientów to pączki z nadzieniem krówkowym – mówi Jolanta Lech, która w firmie zajmuje się głównie dekorowaniem. - W ubiegłym roku mieliśmy z miętą. Mamy też takie specjalnie przygotowane dla dzieci z ciasteczkami oreo lub cukierkami. Są też u nas pączki posypane makiem oraz donuty, czyli pączki z dziurą.

Jolanta Lech odpowiada za udekorowanie każdego słodkiego pączka
damian krzanowski

W cukierni JoAsia pączki przez cały rok można kupić raz w tygodniu - w środę lub czwartek. Tydzień przed Tłustym Czwartkiem przygotowuje się ich więcej. – Pączki lubię za to, że raz w roku można je jeść bez skrupułów – uśmiecha się Patryk Lech. – Moje ulubione to te tradycyjne.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
KOMENTARZE WYRÓŻNIONE
katana34
11.02.2021 11:59

Fajnie nagrany film i super zobaczyc piekarzy w akcji!! Paczki prezentuja sie bardzo apetycznie, zwlaszcza ten ze skorka!! Nie dziwie sie ze tak duzo pieka, sama chetnie wybrala bym sie po smakolyki do JoAsi! Zycze wszyskim smacznych paczkow!

katana34
na forum od listopada 2020
mynameismarek
11.02.2021 10:59

Mieszkam na Kroscienku i czesto odwiedzam sympatycznych wlascicieli, sernik palce lizac.

mynameismarek
na forum od grudnia 2018
_kondzio_
11.02.2021 10:43

Zjadłbym takiego

_kondzio_
na forum od lutego 2021
WSZYSTKIE KOMENTARZE (10)