TŁUSTY CZWARTEK

Najlepsze są te tradycyjne. Święto pączków w krośnieńskiej cukierni

Nadziewamy je różaną marmoladą, budyniem lub czekoladą. Zdobimy cukrem pudrem lub lukrem ze skórką pomarańczową. Pączki są przygotowywane na wiele sposobów. Dzisiaj (11.02) ich święto – Tłusty Czwartek. Jedyny taki dzień w roku, kiedy pączki możemy jeść bez skrupułów. Sprawdziliśmy, jak do tego dnia przygotowywano się w krośnieńskiej Cukierni JoAsia.
Redakcja Portalu
Cukiernia JoAsia to firma rodzinna. Panu Piotrowi (od lewej) pomagają syn Patryk i żona Jolanta
Damian Krzanowski

Tłusty Czwartek to dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału przed Środą Popielcową i Wielkim Postem. W tym dniu jest dozwolone objadanie się, a tradycja nakazuje zjeść chociaż jednego pączka.

W środę (10.02) w nocy odwiedziliśmy Cukiernię JoAsia przy ulicy Szopena, aby zobaczyć, jak przygotowuje się do tego święta. – Pączki robimy od pięciu lat. Z roku na rok wykonujemy ich coraz więcej, bo coraz więcej klientów do nas wraca – mówi Piotr Lech, właściciel cukierni, która w Krośnie działa od ponad dziesięciu lat. Jest to firma rodzinna. Panu Piotrowi w jej prowadzeniu pomaga żona Jolanta i syn Patryk.

W cukierni przed Tłustym Czwartkiem powstaje mnóstwo pączków. Przygotowuje się je przez całą noc, aby klienci w czwartkowy poranek mogli je nabyć świeże
damian krzanowski

Jak powstają pączki? Na początku są przygotowywane rozczyny z mleka, drożdży, mąki, cukru, tłuszczu i jajek. – Mamy taką mieszałkę, która łączy wszystkie składniki – tłumaczy pan Piotr. – Po ich kilkukrotnym wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Później wyciągamy je na stół, ważymy w odpowiednich proporcjach, dzielimy na porcje oraz układamy na blaszkach i deskach znowu do wyrośnięcia. Potem je smażymy i nadziewamy.

Formowanie pączkowych kulek, które odstawia się do wyrośnięcia
damian krzanowski

Dla wielu pączki to przede wszystkim tradycyjne wykonanie i różana marmolada. Ale tak naprawdę nadzienie może być różne. – U nas jest to głównie marmolada z róży i powidła - tłumaczy pan Piotr. - Pączki wykańczamy czekoladą lub lukrem ze skórką pomarańczową własnej produkcji. Najwięcej wykonujemy pączków tradycyjnych posypanych pudrem, ale mamy też takie z bitą śmietaną, czy kremem budyniowym gotowanym według naszej receptury.

Pączki mogą być udekorowane lukrem, skórką pomarańczową, płatkami róży, makiem lub czekoladą
damian krzanowski

- Moja tegoroczna fantazja dla naszych stałych klientów to pączki z nadzieniem krówkowym – mówi Jolanta Lech, która w firmie zajmuje się głównie dekorowaniem. - W ubiegłym roku mieliśmy z miętą. Mamy też takie specjalnie przygotowane dla dzieci z ciasteczkami oreo lub cukierkami. Są też u nas pączki posypane makiem oraz donuty, czyli pączki z dziurą.

Jolanta Lech odpowiada za udekorowanie każdego słodkiego pączka
damian krzanowski

W cukierni JoAsia pączki przez cały rok można kupić raz w tygodniu - w środę lub czwartek. Tydzień przed Tłustym Czwartkiem przygotowuje się ich więcej. – Pączki lubię za to, że raz w roku można je jeść bez skrupułów – uśmiecha się Patryk Lech. – Moje ulubione to te tradycyjne.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU: