DYSKUSJE
Więcej samobójstw niż ofiar wypadków. Problem dotyczy też Krosna
shadow1965
23.03.2023 01:14
wyróżnione przez moderatora

Jest prosty sposób na zredukowanie ilości samobójstw i prób samobójczych. Przeważnie osoba w kryzysie psychicznym przed podjęciem tak radykalych działań jak samobójstwo chce coś jeszcze powiedzieć od siebie, wyżalić lub obwinić kogoś zrzucając z siebie część odpowiedzialności za pecha, zły los czy coś tam jeszcze. Czy nie można uruchomić całodobowego telefonu zaufania dla osób w kryzysie psychicznym??? Nie muszą tam siedzieć psycholodzy - wystarczą osoby po kursie terapeutycznym. Wiem, że dość często po takich rozmowach osoby dają się namówić na wizytę u lekarza a jeśli nawet nie to można dowiedzieć się gdzie posłać karetkę. Ale jak znam życie to jak zwykle miasto nie ma środków.

shadow1965
na forum od listopada 2018
wokol_krosna
23.03.2023 00:35

I jeszcze onprogramach zdrowotnych zwiększających kontakt z przyrodą - to sie robi w wielu miejscach:misja-zdrowie.pl/natura-na-zdrowie/

wokol_krosna
na forum od listopada 2017
wokol_krosna
23.03.2023 00:16

Ogromna liczba badan naukowych wskazuje, jak ważny dla zdrowia psychicznego (fizycznego również) jest kontakt z przyrodą. Przebywanie w zieleni, na świeżym powietrzu zwiększa poziom witaminy D, redukuje hormon stresu, zmniejsza agresję, poprawia koncentrację, zmniejsza skłonności do ruminacji, czyli nawracających przygnębiających myśli i wątpliwości, wspomaga terapię poważnych zaburzeń, takich jak ADHD czy zaburzenia ze spektrum autyzmu, poprawia koncentrację i koordynację ruchową, regeneruje umysł i ciało. To wnioski z trzech artykułów - a podobnych można znaleźć mnóstwo.

W Krośnie terenów zielonych jest bardzo mało, ogródek joedanowski jest w sezonie pełny po brzegi. Od lat mieszkańcy mówią i piszą, że potrzebują parków i ścieżek spacerowych i rowerowych. To nie są zachcianki, to konkretna potrzeba. Nie dostrzegają tego przypuszczalnie osoby spedzające cały dzień w pracy, ale zarówno dzieci, seniorzy, młodzież i wszyscy zainteresowani powinni mieć jak najbliżej miejsca zamieszkania miejsce do odpoczynku. Inwestycja w parki to inwestycja w zdowie! I chodzi o dostęo do bezpłatnych miejsc, płatny basen nie rozwiązuje sprawy.

zdrowie.pap.pl/srodowisko/kontakt-z-natura-ma-lecz(...)

www.focus.pl/artykul/natura-najprostsze-lekarstwo-(...)

zdrowie.pap.pl/srodowisko/kontakt-z-natura-ma-lecz(...)

wokol_krosna
black_crow
22.03.2023 18:23

@zbych, wydaje mi się że chciałeś nawiązać do słynnego eksperymentu Calhouna "Mysia utopia". Oczywiście, pewne nawiązania są jak najbardziej słuszne jednak "Mysia utopia" jest na poziomie instynkyowym i nie uwzględnia wpływu kulturowego. A w obecnym świecie kultura, a ściślej mówiąc popkultura z socialmediami na czele wywołuje olbrzymi społeczny nacisk na każdą jednostkę. Ktoś kto nie ma mocnego kręgosłupa ukształtowanego w czasie dzieciństwa i dojrzewania może szybko pęknąć z różnych, nawet bardzo błachych powodów: ma stary telefon, niemodne ubrania, lub odstaje w jakiś sposób od reszty. Indywidualizm i tolerancja? Oczywiście, ale tylko w pewnych ramach zaakceptowanych przez socialmedia. Kolejną bardzo istotną rzeczą jest status materialny, bo już nie społeczny jak kilka dekad temu, teraz jest kult posiadania, nie ważne jakie kto ma wykształcenie czy jakim jest człowiekiem, ważne jaki telefon ma w ręku i czym jeździ. Inną sprawą jest brutalizacja życia i coraz mniejszą empatia, widzieliśmy w ostatnich tygodniach sprawy pobicia nastolatków przez rówieśników, ujrzały światło dzienne bo były nagrane i upublicznione, a ile takich zdarzeń odbyło się po cichu?

Reasumując, dorastałem w latach 90' gdzie było biednie i czasami niewesoło, ale współczuję obecnym nastolatkom, bo wtedy nie było takiej presji.

black_crow
na forum od kwietnia 2019
rydzoch
22.03.2023 17:59

Naoglądaja się kaczyniaka w akcji....to i różne mysli przychodzą......jak mówi o demokracji z zacisnietą piąstką.

rydzoch
Konto zablokowane
redeemer
22.03.2023 17:09

W Polsce żyje się coraz lepiej (wg pissowskiej propagandy). A tak na serio widać to coraz bardziej po nerwowej atmosferze w polskich domach ...

redeemer
Konto zablokowane
shadow1965
22.03.2023 16:01

zbych

No nie sądzę. Jak masz depresję to nie chce Ci się nic. Odczuwasz ból egzystencji, pustkę, tracisz zainteresowanie życiem i nawet najmniejszy problem urasta do olbrzymich rozmiarów. Zadajesz sobie pytanie po co ja żyję albo dlaczego się obudziłem sen był dobry a tu znowu budzę się w tym koszmarnym świecie, jestem sam, wszystko mnie boli nie mam na nic ochoty, jest mi smutno ale nie chce mi się włączyć telewizora czy komputera, mam tyle zaległych spraw, spiętrzone problemy. nie chce żyć - chcę usnąć.

Dobra cywilizacyjne przy depresji mają niewielkie znaczenie, radzenie sobie z problemami w tym stanie jest niemożliwe. A tak naprawdę to te problemy są wyolbrzymione przez chorobę, której chory nie rozumie.

W konsekwencji w większości takich przypadków konieczna jest hospitalizacja, farmakoterapia no i kontakt z psychologiem bo chory sam nie potrafi ocenić swojego stanu psychofizycznego. Oczywiście potem konieczne jest leczenie ambulatoryjne, dalszy kontakt z psychologiem i stałe przyjmowanie leków... skąd ja to znam???

shadow1965
na forum od listopada 2018
lechu
22.03.2023 16:01

Problem dobrze opisuje poniżej shadow1965

lechu
lechu
22.03.2023 15:56

zbych, no chyba nie tak:), najwięcej samobójstw na świecie jest w Afryce, w Europie według danych z 2019 r. najwięcej na Litwie, potem Ukraina i Białoruś, podobno obecnie jesteśmy gdzieś w pierwszej piątce w Europie.

lechu
zbych
22.03.2023 15:09

Im bardziej dobra cywilizacyjne są dostępne i podnosi się standard życia, tym bardziej wzrasta liczba tych, którzy nie radzą sobie z problemami. Nie ma takiego problemu w życiu, za który warto by oddać życie.

zbych
/3
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA