Pseudokatolik nie ma w swoim słowniku słowa "tolerancja"...zamiast tego używa miłosiernego "wyp...dalać" ...
Endrju89, to o czym piszesz ma swoją nazwę. To tolerancja represywna - termin opracowany przez Herberta Marcuse w 1965 r. W skrócie to wymuszona tolerancja (połaczona z absolutną akceptacją) przez różne mniejszości z jednoczesną nietolerancją drugiej strony ( w domyśle konserwatystów, prawicowców, katolików itp)
Endrju89, to o czym piszesz ma swoją nazwę. To tolerancja represywna - termin opracowany przez Herberta Marcuse w 1965 r. W skrócie to wymuszona tolerancja (połaczona z absolutną akceptacją) przez różne mniejszości z jednoczesną nietolerancją drugiej strony ( w domyśle konserwatystów, prawicowców, katolików itp)
Jak wiele portali na świecie tak i Krosno24 idzie za modą! Modą kolorowej tolerancji, która niekoniecznie idzie w parze z logiką. Dla mnie osobiście czy ktoś woli kobiety zamiast mężczyzn i na odwrót, czy identyfikuje się jako śmigłowiec szturmowy, mnie to wisi! Wisi mnie to dopóki ktoś mi nie będzie narzucał tego na siłę i wmawiał, że jest to normalne!
Zasadnicze pytanie ? Jak ludzie mają ich akceptować i traktować poważnie skoro sami siebie nie akceptują ? Żądają tolerancji dla siebie, a jednocześnie są najbardziej nietolerancyjną grupą społeczną! Żądają tolerancji wobec siebie a jednocześnie cenzurują i prześladują najlżejsze nawet przejawy krytyki! Niosą na sztandarach hasła różnorodności, ale jednocześnie prześladują ludzi o odmiennych poglądach, nazywają ich homofobami, żądają ich ukarania, hejtują i prześladują ich! Żądają szacunku dla siebie a jednocześnie sami obrażają Kościół, wierzących, osoby heteroseksualne! Oskarżają przeciwników o faszyzm, a sami stosują faszystowskie metody przymusu, prześladowań, cenzury totalnej!
Nie rozumiem tego przywiązania do zaimków. Niebinarnej osobie niepowinny robić różnicy - z definicji. Poza tym najbardziej niebinarną formą osobową jest "to". A chyba nie w ten sposób ktokolwiek chciałby być określany. Czy to się osobom niebinarnym podoba czy nie, o zaimkach które dobieramy decyduje wygląd. A ten wynika w dużej mierze z biologicznej płci, którą posiadają nawet osoby niebinarne i która również jest ich częścią, skladającą sie na to kim są :) To nie złośliwość, tak jest poprostu prościej, bez niepotrzebnych nieporozumień. Można poprosić osoby bliskie, żeby zwracały się do nas tak jak sobie tego rzyczymy. Ale jesli obcy człowiek zaczyna rozmowę od "moje zaimki to", jest to epatowanie rzeczami, które z szacunku do tej osoby, w ogóle nie powinny mnie interesować! Jest to bardzo jednostronne podejscie. A miałem już kuriozalną sytuację, gdzie osoba hetero. Wyglądająca zgodnie z płcią z którą się utożsamia, przedstawiała mi swoje zaimki. Poczym wpadła w zakłopotanie, widząc jak coś we mnie umiera. Po co? Bo moda? Może nie warto kierować się zdaniem najgłośniejszych przedstawicieli środowisk lgbt, tylko tych racjonalnych, nieoderwanych od rzeczywistości.
Z tym towarzystwem LGBT to proponuje najpierw do dobrego psychiatry. Choć nie wiem czy już nie za późno....
Was pseudokatolików nie trzeba ośmieszać. Robicie to doskonale sami.
Coraz więcej gmin ogłasza strefy wolne od LGBT. Czy Jasło i inne gminy powiatu przyłączyły się do akcji? Zobacz mapę
Kolejne miasta i wsie przystępują do inicjatywy Strefa wolna od LGBT. Zobacz, jak wygląda polska mapa przeciwników LGBT i czy nasze gminy włączyły się do akcji.
jaslo.naszemiasto.pl/coraz-wiecej-gmin-oglasza-str(...)
Na szczęście UE zrobiła porządek w tym zacofanym grajdołku...
Redakcja to proszę teraz artykuł o katolikach jak są wyśmiewani i jak ciężko im żyć w dzisiejszych czasach. Pod każdym waszym artykułem środowiska lewicowe ich krytykuje i obraża.
Kolejny kontrowersyjny temat. Widać redakcja zachęcona sukcesem artykułu o proteście dotyczącym wydarzeń z polsko-białoruskiej granicy postanowiła znów rozpalić do czerwoności forum. Za chwilę pewna grupa komentujących zacznie odmieniać na wszystkie sposoby słowa: katole, prawacy, pisowcy itp.
Niestandardowy strój czy zachowanie zawsze budziły kontrowersje czy dziwne spojrzenia, jednak jeśli osoba taka czuje strach wg mnie powinna się skontaktować z psychologiem bo z czasem może popaść w paranoję. Ludzie zawsze byli zdystansowani do inności, jednak nie znaczy to że od razu kogoś spalą na stosie. Można tolerować inność bez akceptacji, może się komuś to nie podobać bo ludzie są różni, mają różne wartości i poglądy. Waże że się tolerują i nie skaczą sobie do gardeł.
Zdaniem Mirosława Bańko, językoznawcy, profesora Uniwersytetu Warszawskiego tolerancja to nie akceptacja
Przed wojną nie do pomyślenia. Tęsknimy.