Carynska, jestem zwykłym szarym obywatelem, wiem jednak doskonale kim był Portius. Przez kilkanaście lat stowarzyszenie Portius promowało jego postać i wiązała go z winem węgierskim. Wydaje mi się, ze należy się trochę więcej szacunku panom Ungehuerom za wkład w rozwój i promocje miasta. Bardzo podobały mi się ich przedsięwzięcia. Wierze, ze będą mieli nadal motywacje do dalszej prascy mimo wbijania nożów w plecy
Do minorka
Piszesz, że przed rokiem 2002 , mało kto znał Portiusa i wiedział z czym to łączyć. No cóż..Kto nie czyta i nie interesuje się historią swojego miasta ten nie wie. Otóż między innymi lekcje historii w Koperniku, a skończyłem go prawie 50 lat temu, poświęcone były ciekawostkom, a taką była postać Szkota Wojciecha Portiusa. Podpowiadam, że można go oglądać na portrecie w krośnieńskiej Farze. Stare porzekadło mawia, że kto czyta, ten żyje podwójnie . Więc nie pisz bzdur i nie kompromituj się. No chyba ,że do Kapucynów chodziles na msze.
PS
A pierwszy raz ten obrazek w Farze zobaczyłem i dowiedziałem się kto zacz, w 1962 roku, będąc z podstawówka na tzw. Zwiedzaniu miasta.
Więcej lektury i pozdrawiam.,
Nienawidzę polskiego piekiełka, przynajmnie w małych ojczyznach się dogadajcie. Wszyscy chcą dobrze, wychodzi jak zawsze.
Goatmen salon tak tez się nazywa, imienia Portiusa. To nie jest OK bo każdy kojarzy Portiusa ze stowarzyszeniem
To Stowarzyszenie Portius wypromowało idee picia win węgierskich i w ogole postać Portiusa. Przed 2002 rokiem nikt o nim nie słyszał. Podkarpacki Salon Degustacyjny imienia Portiusa ( na stronie facebookowej tak jest napisane przynajmniej). Po co taka nazwa przecież każdy kojarzy Portiusa ze stowarzyszeniem ? Panie Danielu, po co ?
Pan Daniel jest jak się za coś zabierze to zawsze jest to zrobione porządnie i ze smakiem. Powodzenia!
Natomiast nie rozumiem o co chodzi Stowarzyszeniu Portius czy komukolwiek wypowiadającemu się niżej w imieniu stowarzyszenia. Gdyby Salon Degustacyjny nosił imię Portiusa lub sprzedawałby tylko wina z Węgier lub Pan Daniel ogłosił się samozwańczo organizatorem Festiwalu Win Węgierskich, to jeszcze zrozumiałbym oburzenie. Tymczasem równie dobrze stowarzyszenie mogłoby oburzyć się tym, że Kaufland sprzedaje wina z Tokaju. Luzujcie :) A na Festiwal Win (szczególnie degustacje) czekamy z utęsknieniem!
Pomysł super tylko godziny degustacji nie są trafione powinny być do 24
Szanowny "kutiafaja"
Podkarpacki Salon Degustacyjny to przedsięwzięcie w pełni komercyjne. Prowadząc swoją działalność usługową na rynku od niemal 4 lat często spotykałem turystów szukających miejsca, w którym mogą kupić na pamiątkę lub jako prezent wino z Podkarpacia bądź spróbować wino lokalne na miejscu. Podjąłem działania związane z powstaniem takiego miejsca i z własnych środków takie miejsce powstało, wynająłem w tym celu także komercyjnie pomieszczenie, które jest bardzo dobrze umiejscowione pod względem dotarcia do turystów. Nie rozumiem dlaczego powinienem w tym celu zgłosić się do Stowarzyszenia choć pomyślałem o tym... Odwiedziłem stronę Stowarzyszenia i zobaczyłem w "aktualnościach" najświeższy wpis z 2017 roku tak więc porzuciłem swój zamiar. Zapraszam na kieliszek węgierskiego lub lokalnego wina aby porzucić niechęć do działań, z których Stowarzyszenie powinno się cieszyć i je wspierać biorąc pod uwagę jego cele.
Daniel Aniołowski
PS
Czy "kutiafaja" wstydzi się swoich słów i dlatego pozostaje anonimowym ?
Do minorka
Pretensje nieuzasadnione , ponieważ Podkarpacki Salon Degustacyjny nie jest nazwany im . Portiusa , przynajmiej z treści afrtykułu tak nie wynika , a idąc Twoim tokiem rozumowania , to należałoby zrezygnować z nazwy Galeria Portius czy Hotel Portius , ale niby dlaczego . Przecież z tego co mi wiadomo nazwa ta nie została przez Stowarzyszenie Portius zastrzeżona w stosownym urzędzie , jak również nikt nie bronił Stowarzyszeniu Portius otworzyć Salonu Degustacyjnego i nazwać go sobie im. Portiusa . Szanujmy inwencję innych , którzy inwestuję swoje środki finansowe w realizację ciekawych przedsięwzięć . Miejsca do działanie jest wystarczająco dużo dla wszystkich więc zachowajmy spokój , zrozumienie .