DYSKUSJE
Wina z regionu i Węgier. W Krośnie powstał Podkarpacki Salon Degustacyjny
cwik1
09.06.2021 14:16

Do minorka

Pretensje nieuzasadnione , ponieważ Podkarpacki Salon Degustacyjny nie jest nazwany im . Portiusa , przynajmiej z treści afrtykułu tak nie wynika , a idąc Twoim tokiem rozumowania , to należałoby zrezygnować z nazwy Galeria Portius czy Hotel Portius , ale niby dlaczego . Przecież z tego co mi wiadomo nazwa ta nie została przez Stowarzyszenie Portius zastrzeżona w stosownym urzędzie , jak również nikt nie bronił Stowarzyszeniu Portius otworzyć Salonu Degustacyjnego i nazwać go sobie im. Portiusa . Szanujmy inwencję innych , którzy inwestuję swoje środki finansowe w realizację ciekawych przedsięwzięć . Miejsca do działanie jest wystarczająco dużo dla wszystkich więc zachowajmy spokój , zrozumienie .

cwik1
na forum od listopada 2017
minorka
08.06.2021 22:28

Carynska, jestem zwykłym szarym obywatelem, wiem jednak doskonale kim był Portius. Przez kilkanaście lat stowarzyszenie Portius promowało jego postać i wiązała go z winem węgierskim. Wydaje mi się, ze należy się trochę więcej szacunku panom Ungehuerom za wkład w rozwój i promocje miasta. Bardzo podobały mi się ich przedsięwzięcia. Wierze, ze będą mieli nadal motywacje do dalszej prascy mimo wbijania nożów w plecy

minorka
na forum od czerwca 2021
carynska
08.06.2021 19:21

Do minorka

Piszesz, że przed rokiem 2002 , mało kto znał Portiusa i wiedział z czym to łączyć. No cóż..Kto nie czyta i nie interesuje się historią swojego miasta ten nie wie. Otóż między innymi lekcje historii w Koperniku, a skończyłem go prawie 50 lat temu, poświęcone były ciekawostkom, a taką była postać Szkota Wojciecha Portiusa. Podpowiadam, że można go oglądać na portrecie w krośnieńskiej Farze. Stare porzekadło mawia, że kto czyta, ten żyje podwójnie . Więc nie pisz bzdur i nie kompromituj się. No chyba ,że do Kapucynów chodziles na msze.

PS

A pierwszy raz ten obrazek w Farze zobaczyłem i dowiedziałem się kto zacz, w 1962 roku, będąc z podstawówka na tzw. Zwiedzaniu miasta.

Więcej lektury i pozdrawiam.,

carynska
stokrotek
08.06.2021 15:42

Nienawidzę polskiego piekiełka, przynajmnie w małych ojczyznach się dogadajcie. Wszyscy chcą dobrze, wychodzi jak zawsze.

stokrotek
na forum od września 2019
minorka
06.06.2021 15:48

Goatmen salon tak tez się nazywa, imienia Portiusa. To nie jest OK bo każdy kojarzy Portiusa ze stowarzyszeniem

minorka
na forum od czerwca 2021
minorka
06.06.2021 14:29
wyróżnione przez moderatora

To Stowarzyszenie Portius wypromowało idee picia win węgierskich i w ogole postać Portiusa. Przed 2002 rokiem nikt o nim nie słyszał. Podkarpacki Salon Degustacyjny imienia Portiusa ( na stronie facebookowej tak jest napisane przynajmniej). Po co taka nazwa przecież każdy kojarzy Portiusa ze stowarzyszeniem ? Panie Danielu, po co ?

minorka
na forum od czerwca 2021
goatman
06.06.2021 00:36

Pan Daniel jest jak się za coś zabierze to zawsze jest to zrobione porządnie i ze smakiem. Powodzenia!

Natomiast nie rozumiem o co chodzi Stowarzyszeniu Portius czy komukolwiek wypowiadającemu się niżej w imieniu stowarzyszenia. Gdyby Salon Degustacyjny nosił imię Portiusa lub sprzedawałby tylko wina z Węgier lub Pan Daniel ogłosił się samozwańczo organizatorem Festiwalu Win Węgierskich, to jeszcze zrozumiałbym oburzenie. Tymczasem równie dobrze stowarzyszenie mogłoby oburzyć się tym, że Kaufland sprzedaje wina z Tokaju. Luzujcie :) A na Festiwal Win (szczególnie degustacje) czekamy z utęsknieniem!

goatman
djmichu
05.06.2021 21:49

Pomysł super tylko godziny degustacji nie są trafione powinny być do 24

djmichu
carynska
05.06.2021 14:08

Kutiafaja , czyli po wegiersku psia krew.

carynska
daniela
05.06.2021 13:48

Szanowny "kutiafaja"

Podkarpacki Salon Degustacyjny to przedsięwzięcie w pełni komercyjne. Prowadząc swoją działalność usługową na rynku od niemal 4 lat często spotykałem turystów szukających miejsca, w którym mogą kupić na pamiątkę lub jako prezent wino z Podkarpacia bądź spróbować wino lokalne na miejscu. Podjąłem działania związane z powstaniem takiego miejsca i z własnych środków takie miejsce powstało, wynająłem w tym celu także komercyjnie pomieszczenie, które jest bardzo dobrze umiejscowione pod względem dotarcia do turystów. Nie rozumiem dlaczego powinienem w tym celu zgłosić się do Stowarzyszenia choć pomyślałem o tym... Odwiedziłem stronę Stowarzyszenia i zobaczyłem w "aktualnościach" najświeższy wpis z 2017 roku tak więc porzuciłem swój zamiar. Zapraszam na kieliszek węgierskiego lub lokalnego wina aby porzucić niechęć do działań, z których Stowarzyszenie powinno się cieszyć i je wspierać biorąc pod uwagę jego cele.

Daniel Aniołowski

PS

Czy "kutiafaja" wstydzi się swoich słów i dlatego pozostaje anonimowym ?

daniela
na forum od października 2019
/2
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA