Moi Drodzy, czytam Wasze komentarze i widzę dwa skrajnie różne podejścia: 1. broniące kościoła katolickiego za wszelka cenę, 2. utożsamiające Boga z kościołem katolickim, a przez to negowanie Jego istnienia. A czy nie przyszło Wam do głowy, ze można do tego problemu podejść zupełnie inaczej? Dlaczego utożsamiany wiarę z religia (jakakolwiek)? Przecież sam Jezus nie pochwalał religijności (faryzeusze).
Dla również te wszystkie afery związane z pedofilia itd. były nie do zaakceptowania. Nie widzialam Boga w postępowaniu kościoła katolickiego, dlatego zdecydowałam się odejść. Zaczęłam jednak studiowac słowo Boże i ku mojemu zaskoczeniu właśnie tam tego Boga odnalazłam. Żywego Boga, która odmienia ludzkie życia, odmienia ludzkie serca (chodząc do kk nie widziałam tego; rzucało się w oczy plotkowanie/obgadywanie zaraz po wyjściu z mszy; ludzie się nie zmieniali: tkwili w nałogach jak wcześniej, nie byli w stanie porzucić swoich grzechów; ich serca nie zmieniały się; to wszystko było jakieś takie martwe). Dla kontrastu chcąc Wam pokazać jak wyglada życie z zywym Bogiem podrzucam Wam historie Przemka:
Jeśli macie ochote to na tym samym kanale jest dużo więcej świadectw o tym jak działa Bóg - a działa od tysięcy lat zawsze tak samo. Jednak trzeba Go do swojego życia zaprosić - Bóg jest gentlemanem, nie będzie się narzucał. Dał nam wolna wole, nieprawdaż? W tym miejscu chciałabym się odnieść do obwiniania Boga za takie okropieństwa jak przesladowania tak zwanych heretyków, czyli biblijnie wierzących chrześcijan (a jestem obecnie jednym z nich), krucjat, świętej inkwizycji, prześladowań Żydów, eksterminacji Indian, faszyzmu. Chce Wam powiedzieć, ze to wszystko stało się ponieważ człowiek bardziej umiłował ciemność, niż światłość, ponieważ ma wolna wole i postanowił wybrać grzech. Bóg nie miał z tym nic wspólnego. Nie mógł tez zainterweniować, ponieważ wtedy odebrałby człowiekowi jego wolny wybór. A człowiek go ma - zawsze. Nie ma wyjątków. Jeśli macie pretensje do tego jak prezentuje się dzisiejszy świat to wiedzcie, ze jest to rezultat wyborów człowieka. A z pewnością widzicie te ciemność, która coraz bardziej go ogarnia. Moi Drodzy - dzieje się tak, ponieważ ludzkosc o Bogu zapomniala, a przynajmniej jej zdecydowana większość. Jeśli chodzi o dowody na istnienie Boga to wystarczy prześledzić (uczciwe przestudiowanie) historie powstawania Biblii:
Nie bądźcie ignorantami. Nie wydawajcie sądów nie znając wszystkich faktów. Niestety, po większości komentarzy widać, ze decyzja zapadła bez nawet próby wzięcia Biblii do rak, czy choćby zagłębienia się w jej historie. Prosze jedynie o uczciwie podejście do sprawy, nic więcej. Zważcie Państwo: sprawiedliwy sędzia nim wyda wyrok musi się przecież zapoznać ze stanem sprawy - czy nie? Bóg Was kocha, każdego z Was. Kocha Was tak bardzo, ze dał swojego Syna na smierć za Was, by ten odkupił Wasze i moje grzechy, ponieważ sami nie mogliśmy tego zrobić. I czeka. Czeka aż zawołanie do Niego, czeka aż zaprosicie Go do swojego życia. Moje życie rowniez zostało przez Niego odmienione: zabrał mi nałóg alkoholowy, zabrał mi palenie papierosów, przeklinanie itd. Caly czas uzdrawia relacje w mojej rodzinie, daje mi w tym ciemnym świecie pokój jakiego nie może dać nikt i nic innego. Można powiedzieć, ze wyprowadził moje życie na prosta - czego i Wam życzę! Bo życie z Bogiem jest niesamowite i kiedy się tego doświadczy to nie chce się już wracać do poprzedniego stanu. Nie jestem świadkiem Jehowy, nie należę do żadnej religii czy organizacji. Jestem biblijnie wierzącym chrześcijaninem i chce byście wiedzieli, ze jest na świecie więcej takich jak ja. Zrobicie z moimi słowami co chcecie. Pozwole sobie załączyć na koniec jeszcze kilka filmow, które mogą Was zainteresować:
https://youtu.be/oWIoExuNCsQhttps://youtu.be/QOvg5IuhFDg
Jr 17 5 To mówi Pan:
«Przeklęty mąż, który pokłada nadzieję w człowieku i który w ciele upatruje swą siłę, a od Pana odwraca swe serce. 6 Jest on podobny do dzikiego krzaka na stepie, nie dostrzega, gdy przychodzi szczęście: wybiera miejsca spalone na pustyni, ziemię słoną i bezludną. 7 Błogosławiony mąż, który pokłada ufność w Panu, i Pan jest jego nadzieją. 8 Jest on podobny do drzewa zasadzonego nad wodą, co swe korzenie puszcza ku strumieniowi; nie obawia się, skoro przyjdzie upał, bo utrzyma zielone liście; także w roku posuchy nie doznaje niepokoju i nie przestaje wydawać owoców3.
Na koniec rada ode mnie, by jeśli zapragniecie poznać Boże słowo zaczac od Nowego Testamentu, a następnie zabrac się za całość i prosić Boga, by Was w tym prowadził. Pozdrawiam Was, niech dobry Bóg Wam błogosławi! Niech Was prowadzi!
“W szczególności musimy bronić polskich kościołów. Musimy ich bronić za każdą cenę. Wzywam wszystkich członków PiS i wszystkich, którzy nas wspierają do tego, żeby wzięli udział w obronie Kościoła, w obronie tego co dziś jest atakowane nieprzypadkowo” – zaapelował wicepremier ds. bezpieczeństwa.
Obrona -
Jarosław Kaczyński z politykami PiS zamknęli się w kościelePolicjanci, którzy stali przed wejściem warszawskiego kościoła, nie wpuszczali innych osób chcących wejść do świątyni. Wierni byli odsyłani na nabożeństwa do innych kościołów i proszeni o przyjście po zakończeniu mszy, w której uczestniczył Kaczyński.
No niestety, pan nie może wejść. Może pan iść tam dalej do innego kościoła na mszę- mówił jeden z funkcjonariuszy, którzy strzegł wejścia do kościoła.
Boga nie ma i nigdy nie było. To wymysł ludzi zwanych kapłanami, którym żyje się wyśmienicie kosztem innych ludzi zwanych wiernymi. Odkąd religie istnieją zawsze miało miejsce "strzyżenie owiec" bo ilekroć ktoś przychodził do kapłana to nie mógł przyjść z pustą ręką. Religie i wiara w boga to sposób jednostek na kontrolowanie mas.
W komentarzach padło wiele krytycznych słów wobec Kościoła i wiary, świadczących często o nieznajomości tematu. Kto naprawdę szuka, znajdzie odpowiedzi. Właśnie dla niewierzących, wątpiących (ale także dla wierzących), którzy chcą poznać podstawy i sedno wiary chrześcijańskiej, przeznaczony jest np. "KURS ALPHA". Jest organizowany w róznych miastach, a także online. https://kursalpha.pl/czym-jest-kurs-alpha/
W internecie można znaleźć wiele informacji.
Skorzystali na pandemie i i się im pieprrzy do roboty nieroby tu macie czas a robić nie ma komu!
Katolicyzm to pycha i ostentacja. To próżne wywyższenie się ponad innych. Moralne alibi dla dewiantów. Kościół to siedlisko kłamstwa, pozoru i chciwości realizującej się na ludzkiej biedzie i nieszczęściu. Człowiekowi wystarcza jego człowieczeństwo, zasłanianie się popieraniem jakiegoś bóstwa jest zwyczajnie śmieszne
Katolicyzm lub inna religia to WIARA. Nie można tutaj stosować zasad logiki i innych nauk. Wierzę mimo sprzeczności z nauką. Wierzę, bo tak mnie rodzice wychowali. Czasami ślepo, bez zastanowienia. Wierzę, bo trzeba w coś wierzyć.
Ja w to nie będę się bawił. Szkoda czasu. Dlatego popieram nową inicjatywę i chętnie do niej przystąpię.
imie_me_legion - szacun - w 100 % się z tobą zgadzam.