DYSKUSJE
Naleśniki orkiszowe i fit jabłecznik. Zdrowe słodycze Klaudii Liwosz
Niki_Manifesto
05.11.2018 00:17

"Pisanie głupot o szkodliwości glutenu jest jedną z nich. Gluten jest mniej więcej tak szkodliwy jak szczepionki wywołują autyzm. Kompletny ciemnogród. Gluten jest zwykłym białkiem, które jest niezbędne w diecie. Oczywiście jak każde białko może wywoływać alergię, nawet dość groźną, ale dotyczy to 0,001% ludzi. I Ci rzeczywiście nie powinni jeść glutenu."

wed: jakieś fakty, dowody...? skąd masz tę pewność? Żadnych, nic, tylko zaprzeczanie i utarte schematy myślowe powtarzane z konwencjonalnych mediów, medycyny i farmacji. Poczytać coś więcej niż o "modzie", nie boli. Moda na myślenie o "modzie bezglutenowej" już minęła. Teraz jest era świadomego wyboru. Czytaj ze świadomością. Lekarze i inni specjaliści też utyskują, a potem tylko wysiadywanie w poczekalniach i wypisywanie recept na nic nie leczące farmaceutyki.

Po prostu nie umiałbyś odstawić pszennego chleba, makaronów, bułek, wszystkich tych łatwych wyrobów do jedzenia (a nie odżywiania, gdyż one nie mają wartości odżywczej, pro-zdrowotnej). Osoby, które odstawiły pro-zapalny gluten (do czego niezbędny? chyba tylko po to, żeby robił sito z jelit) - pszenny z upraw konwencjonalnych i bio bez pestycydów - przekonały się na własnej skórze (często dosłownie!) o skuteczności diety eliminacyjnej i nie tylko w przypadku choroby trzewnej, celiakii, która może być również utajona, nie dając jednoznacznych objawów. Wszelkie inne choroby również poddają się, gdy człowiek przestaje dokarmiać się m.in. glutenem - plan powinien być szerzej zakrojony, niż wąska perspektywa na gluten, ale ludzie są leniwi... - zaleczone jelita przestają przepuszczać toksyny do krwi. Trochę wiedzy z różnych źródeł niezależnych od głównego nurtu, otwarcie na nowe doświadczenia, świadomość konsumencka i własnej egzystencji, i od razu emocje opadną, diabli przestaną brać... nie brać tego! odstawić.

Niki_Manifesto
na forum od listopada 2017
wed
04.11.2018 23:29

Nie mam nic przeciwko zdrowemu żywieniu, a raczej zdecydowanie popieram pod warunkiem, że nie popada się w jakąś paranoje i skrajności wyssane z palca. Pisanie głupot o szkodliwości glutenu jest jedną z nich. Gluten jest mniej więcej tak szkodliwy jak szczepionki wywołują autyzm. Kompletny ciemnogród. Gluten jest zwykłym białkiem, które jest niezbędne w diecie. Oczywiście jak każde białko może wywoływać alergię, nawet dość groźną, ale dotyczy to 0,001% ludzi. I Ci rzeczywiście nie powinni jeść glutenu. Zabawne też jest jak piszą, że należy ograniczyć w diecie białka, cukry i tłuszcze czyli przepraszam ale co należy jeść ? Piasek ? Nie zabierałbym  głosu gdyby nie fakt, że diabli mnie biorą kiedy tak dużo młodych ludzi katuje się bzdurnymi dietami, które nic nie dają a czasami dość mocno szkodzą. I słuchają marnych porad celebrytów, którzy nie mają  kompletnie zielonego pojęcia  o zdrowym żywieniu. Oczywiście ta uwaga nie odnosi się do pani Klaudii, której kuchni nie znam, ale z tego co przeczytałem wygląda ok.

wed
na forum od listopada 2017
Niki_Manifesto
04.11.2018 22:49
wyróżnione przez moderatora

Obserwuję fanpejdż Klaudii od jakiegoś czasu, podpatrywałam też na żywo, tak! ma dziewczyna talent, ma chęci, jest skrupulatna i profesjonalna w tym, co robi, a przy tym ze spokojem taktycznie wykonuje krok po kroku każdy projekt. Wszystko jest tak dopracowane w każdym gramie, w każdym calu jak mistrzowskie dzieła sztuki cukierniczej. Spokojnie możesz startować w tej konkurencji z konwencjonalnymi cukiernikami i zdobywać podniebienia zmęczonych "tradycyjnymi" wysoko przetworzonymi wyrobami. A te niejednemu już zepsuły conajmniej kubki smakowe, nie mówiąc o zdrowiu, bo biały cukier jest silnie uzależniający (jest neurotoksyną), ludzie potrafią zjeść tego "towaru" dziennie kilka szklanek nie mając świadomości ile go dosypano do ciastek, tortów, cukierków, deserków mlecznych czy "kubusiów", a w końcu jest śluzotwórczy i sprzyja tyciu oraz smarkaniu, stanom zapalnym.

Tylko kilka rzeczy należy wyjaśnić: wykluczenie (śluzotwórczego pro-zapalnego krowiego nabiału i chemicznie przetworzonego rafinowanego cukru to jedno, pozostaje jeszcze kwestia pszennych składników - i nie jest to mit, a konkretny powód kłopotów zdrowotnych z trawieniem czyli w konsekwencji z odpornością, bowiem gluten, w szczególności pszenny, jest silnie pro-zapalny i zaburzający funkcjonowanie układu hormonalnego, co wiąże się z nie tylko z wysypem chorób trzewnych, wrażliwości na białko glutenowe, ale też hashimoto, PCOS i innych. Podobnie rzecz się ma z masłem orzechowym (z tzw. orzechów ziemnych, które orzechami nie są, tak jak włoskie, tylko są z rodziny strączków) tak jak soja, to żywieniowe nieporozumienie, silnie zaburza gospodarkę hormonalną (PCOS i inne złe rzeczy), są inne świetne źródła białka.

W końcu ksylitol jako słodzidło, pojawił się kilka lat temu jako bezpieczna alternatywa dla cukru rafinowanego, jednak według mojego rozeznania jest wątpliwie bezpieczny, ponieważ równie przetworzony chemicznie, to nie jest pokarm naturalny, to raczej "produkt". Są inne zamienniki - syrop daktylowy, same suszone i namoczone daktyle, lucuma, syrop ze stewii, a przy okazji regulujące poziom cukru we krwi.

Nie używałabym w przypadku tych niekonwencjonalnych słodyczy określenia zdrowe, ponieważ, aby coś takim mogło być, nie może łączyć węglowodanów z tłuszczem - jednak gdyby były dostępne w sprzedaży od ręki, gotowe, mogłyby się stać pomocną trampoliną w podnoszeniu świadomości żywieniowej i życiowej, przynajmniej tych osób, które coś chcą zmienić w swoim życiu.

Niki_Manifesto
na forum od listopada 2017
krzys
04.11.2018 20:29
Ten wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu. Powód: Wpis nie ma nic wspólnego z tematem dyskusji
krzys
na forum od sierpnia 2018
kmr
04.11.2018 19:57
wyróżnione przez moderatora

Może nawiążesz współpracę z jakąś istniejącą kawiarnią z młodą kadrą? Stare zasiedziałe korpo-szczury czy ludzie udający jedynie że się odchudzają to być może zły odbiorca, spróbowałabym trafić do młodych ludzi, otwartych na nowości. Może do tego jakaś apka z grą na smartfona w ramach promowania.Ps. 1-2 blendy (białe płótno lub kartki papieru) dodały by zdjęciom mniej cienia i jeszcze lepszy wygląd wypieków.

kmr
na forum od listopada 2017
/3
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA