DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Naleśniki orkiszowe i fit jabłecznik. Zdrowe słodycze Klaudii Liwosz

Obserwuję fanpejdż Klaudii od jakiegoś czasu, podpatrywałam też na żywo, tak! ma dziewczyna talent, ma chęci, jest skrupulatna i profesjonalna w tym, co robi, a przy tym ze spokojem taktycznie wykonuje krok po kroku każdy projekt. Wszystko jest tak dopracowane w każdym gramie, w każdym calu jak mistrzowskie dzieła sztuki cukierniczej. Spokojnie możesz startować w tej konkurencji z konwencjonalnymi cukiernikami i zdobywać podniebienia zmęczonych "tradycyjnymi" wysoko przetworzonymi wyrobami. A te niejednemu już zepsuły conajmniej kubki smakowe, nie mówiąc o zdrowiu, bo biały cukier jest silnie uzależniający (jest neurotoksyną), ludzie potrafią zjeść tego "towaru" dziennie kilka szklanek nie mając świadomości ile go dosypano do ciastek, tortów, cukierków, deserków mlecznych czy "kubusiów", a w końcu jest śluzotwórczy i sprzyja tyciu oraz smarkaniu, stanom zapalnym.

Tylko kilka rzeczy należy wyjaśnić: wykluczenie (śluzotwórczego pro-zapalnego krowiego nabiału i chemicznie przetworzonego rafinowanego cukru to jedno, pozostaje jeszcze kwestia pszennych składników - i nie jest to mit, a konkretny powód kłopotów zdrowotnych z trawieniem czyli w konsekwencji z odpornością, bowiem gluten, w szczególności pszenny, jest silnie pro-zapalny i zaburzający funkcjonowanie układu hormonalnego, co wiąże się z nie tylko z wysypem chorób trzewnych, wrażliwości na białko glutenowe, ale też hashimoto, PCOS i innych. Podobnie rzecz się ma z masłem orzechowym (z tzw. orzechów ziemnych, które orzechami nie są, tak jak włoskie, tylko są z rodziny strączków) tak jak soja, to żywieniowe nieporozumienie, silnie zaburza gospodarkę hormonalną (PCOS i inne złe rzeczy), są inne świetne źródła białka.

W końcu ksylitol jako słodzidło, pojawił się kilka lat temu jako bezpieczna alternatywa dla cukru rafinowanego, jednak według mojego rozeznania jest wątpliwie bezpieczny, ponieważ równie przetworzony chemicznie, to nie jest pokarm naturalny, to raczej "produkt". Są inne zamienniki - syrop daktylowy, same suszone i namoczone daktyle, lucuma, syrop ze stewii, a przy okazji regulujące poziom cukru we krwi.

Nie używałabym w przypadku tych niekonwencjonalnych słodyczy określenia zdrowe, ponieważ, aby coś takim mogło być, nie może łączyć węglowodanów z tłuszczem - jednak gdyby były dostępne w sprzedaży od ręki, gotowe, mogłyby się stać pomocną trampoliną w podnoszeniu świadomości żywieniowej i życiowej, przynajmniej tych osób, które coś chcą zmienić w swoim życiu.

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA