Wybrano najlepsze restauracje w Polsce. Krośnieńska restauracja Polanka jest wśród nich

Serwowane w restauracji Polanka rarytasy, m.in. tatar z tuńczyka i lody w bezie, podbiły serca krytyków kulinarnych. Lokal po raz drugi znalazł się na liście 100 najlepszych polskich restauracji.
Polanka trafiła do naprawdę elitarnego grona - na liście są m.in. restauracje nagradzane gwiazdkami Michelin
Damian Krzanowski

Lista 100 najlepszych restauracji w Polsce (Poland 100 Best Restaurants) powstała już po raz siódmy. Inspektorzy przewodnika odwiedzili blisko 2 tys. restauracji na terenie całego kraju, przyznając im oceny. Wśród lokali, które otrzymały najwięcej pozytywnych recenzji w 2017 roku, znalazła się restauracja Polanka, która mieści się w zabytkowym Pałacu Polanka przy ul. Popiełuszki 103.

W przewodniku po najpyszniejszych miejscach jakość określona jest symbolem widelca - restauracjom przyznawane są od jednego do trzech widelców. Polanka otrzymała dwa. Inspektorom przypadły do gustu stylowe wnętrza obiektu, ale przede wszystkim doskonała kuchnia. Daniami popisowymi są tatar z tuńczyka (z ogórkiem, avocado, sosem wasabi, sosem sojowym i imbirem marynowanym), pierś kaczki sous vide (z aksamitnym puree z pieczonego batata, konfiturą z czerwonej cebuli z porzeczką i musem jabłkowym) oraz lody zamknięte w bezie (z sosem toffi z nutą kawy).

Polanka znalazła się w naprawdę elitarnym gronie. Na liście znajdują się m.in. nagrodzone gwiazdkami Michelin warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses. Warto dodać, że krośnieński lokal trafił na listę już po raz drugi – w 2016 roku również przyznano mu dwa widelce.

Polanka jest jednocześnie jedną z zaledwie czterech docenionych na Podkarpaciu restauracji. Na listę trafiły jeszcze restauracje Ferula w Radawie, Pergola w Łańcucie oraz rzeszowska The Garden Grille & Bar.

Zobacz także w archiwum portalu:

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)