Restauracja Polanka w setce najlepszych restauracji

Restauracja w krośnieńskim Hotelu Pałac Polanka jako jedyna na Podkarpaciu znalazła się w prestiżowym przewodniku "Poland 100 Best Restaurants", a Mariusz Zalichta uznany został za najlepszego Szefa Kuchni Regionu Wschodniego. Jaki jest jego przepis na sukces?
Kuchnia Mariusza Zalichty została doceniona przez krytyków kulinarnych, ale przede wszystkim przez gości

Mariusz Zalichta, Szef Kuchni hotelowej restauracji w Pałacu Polanka, przygotowuje właśnie jedno ze swoich popisowych dań: polędwiczkę wieprzową sous vide na kaszy gryczanej z borowikami, pieczonym żółtym i czerwonym burakiem oraz sosem z zielonego pieprzu. Złożona potrawa wygląda jak kulinarna rzeźba.

Fotografia tej samej potrawy znalazła się w wydanej właśnie szóstej już edycji przewodnika po setce najlepszych polskich restauracji: "Poland 100 Best Restaurants". Restauracja w Pałacu Polanka trafiła do przewodnika jako jedyny lokal z Podkarpacia, a autor dania znalazł się w nim jako najlepszy Szef Kuchni Regionu Wschodniego, odpowiadającego zasięgiem województwom podkarpackiemu, świętokrzyskiemu, lubelskiemu i podlaskiemu.

Mariusz Zalichta ma 12 lat kucharskiego doświadczenia. Jako Szef Kuchni restauracji w Pałacu Polanka pracuje od ponad pół roku. W kuchni uwielbia przede wszystkim eksperymentować i zaskakiwać

Dla Mariusza Zalichty to oczywiście olbrzymie wyróżnienie, zwłaszcza że wybór restauracji do przewodnika odbywa się nie tylko w oparciu o oceny wysyłanych do nich inspektorów, ale przede wszystkim na podstawie głosów restauracyjnych gości. - Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów, dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę końcową w 75 proc. składa się ocena gości, zaś ocena inspektorów stanowi zaledwie 25 proc. – wtóruje Mariuszowi Zalichcie Katarzyna Szelachowska, przedstawicielka organizatorów konkursu Poland 100 Best Restaurants.

W konkursie przyznawane są tzw. widelce, od jednego do trzech. Restauracja Hotelu Pałac Polanka znalazła się w gronie 32 restauracji, którym przyznano dwa widelce (tzw. Best of Award of Excellence).

- Cieszę się, że goście doceniają to, co robimy. Robimy, ponieważ szef kuchni nie pracuje przecież sam, zawsze pracuje z zespołem i ewentualny sukces to zasługa wszystkich jego członków – komentuje skromnie swoją obecność wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce Mariusz Zalichta.

W menu restauracji znajduje się sporo tradycyjnych dań. Mariusz Zalichta wraz z zespołem definiują je jednak na nowo

Szef Kuchni krośnieńskiej restauracji pracuje w zawodzie od 12 lat. Ścieżka jego kariery wiodła przez kilka krajowych oraz zagranicznych lokali. W ostatnim czasie pracował w jednym z rzeszowskich hoteli. W Krośnie pracuje od marca br. - W swojej kuchni stawiam przede wszystkim na regionalne produkty, dostępne o danej porze roku, dlatego wprowadzamy sezonowe karty. Dania komponujemy tak, aby nawiązywały do historii obiektu, w którym znajduje się restauracja – opowiada. - Czasami są to dania dobrze znane, przy czym – zastrzega – cały czas wraz z zespołem eksperymentujemy, starając się odkrywać je na nowo, czym często zaskakujemy naszych gości.

To działa. Jak przyznaje Szef Kuchni i kierownictwo obiektu, restauracja na brak gości nie narzeka. - Najbardziej cieszy mnie to, że oprócz gości hotelowych, chętnie korzystają z niej mieszkańcy Krosna, ale także osoby, który przyjeżdżają tu specjalnie z dalsza, z Rzeszowa, a nawet z Krakowa, ponieważ usłyszeli, że warto nas odwiedzić. To daje dodatkową motywację do pracy, więc obiecuję, że nie powiedzieliśmy jeszcze ostatniego słowa – zapewnia Mariusz Zalichta.

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)