W środę wielkie grillowanie na rynku

Około 30 różnych dań z rusztu - mięs, ryb, krewetek, warzyw a nawet owoców - przygotowali na środowy (13.07) "Dzień grilla" na rynku krośnieńscy restauratorzy. - Zapraszamy wszystkich mieszkańców. Ceny będą przystępne, a grillowanie potrwa albo do ostatniej potrawy, albo do ostatniego gościa - zachęcają.
Takiej imprezy jeszcze w Krośnie nie było! W środę "Dzień grilla" na rynku

Wielkie środowe grillowanie na rynku rozpocznie się o godz. 18.00. Impreza to jedno z działań w ramach projektu "Rynek Krosna. Serca miasta", którego celem jest ożywienie starówki.

"Dzień grilla" jest pierwszą tego typu imprezą kulinarną w Krośnie, a zarazem pierwszym wydarzeniem gastronomicznym, w które włączyło się tak liczne grono restauratorów. Wezmą w nim udział praktycznie wszyscy właściciele restauracji, barów i kawiarni działających na starówce. Każdy z lokali serwował będzie po kilka własnych dań z grilla, dzięki czemu mieszkańcy otrzymają wybór prawie 30 różnych rodzajów przysmaków z rusztu. Choć najwięcej będzie tradycyjnych mięs i wędlin – karkówki, kurczaka i kiełbasy – jednak oferta powinna zadowolić również poszukiwaczy nieco innych smaków. Znalazły się w niej bowiem także ryby, krewetki, warzywa, a nawet owoce, którymi w formie deseru kusić będzie jedna z kawiarni.

Oferta grillowanych dań jest bardzo różnorodna i powinna zadowolić amatorów różnych smaków

- Grille rozpalane będą przy ogródkach restauracyjnych lub przed lokalami. Smakołyki serwowane będą odpłatnie, ale ceny będą przystępne – zapewnia Adrian Krzanowski, koordynator projektu "Rynek Krosna. Serce Miasta". - Impreza trwać będzie dopóki nie zabraknie dań lub do ostatniego klienta.

Mimo że "Dzień grilla" zawiera element rywalizacji pomiędzy restauratorami, właściciele lokali chwalą pomysł tematycznych imprez kulinarnych, w których biorą wspólnie udział. Liczą również, że tego typu wydarzenia przyjmą się w Krośnie i organizowane regularnie przyczynią się do zwiększenia ruchu na rynku.

W planach są już dwa kolejne kulinarne eventy. W sierpniu odbędzie się "Dzień deserów", zaś we wrześniu pełen kulinarnych niespodzianek "Dzień specjałów".

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0) forward