Wielkie środowe grillowanie na rynku rozpocznie się o godz. 18.00. Impreza to jedno z działań w ramach projektu "Rynek Krosna. Serca miasta", którego celem jest ożywienie starówki.
"Dzień grilla" jest pierwszą tego typu imprezą kulinarną w Krośnie, a zarazem pierwszym wydarzeniem gastronomicznym, w które włączyło się tak liczne grono restauratorów. Wezmą w nim udział praktycznie wszyscy właściciele restauracji, barów i kawiarni działających na starówce. Każdy z lokali serwował będzie po kilka własnych dań z grilla, dzięki czemu mieszkańcy otrzymają wybór prawie 30 różnych rodzajów przysmaków z rusztu. Choć najwięcej będzie tradycyjnych mięs i wędlin – karkówki, kurczaka i kiełbasy – jednak oferta powinna zadowolić również poszukiwaczy nieco innych smaków. Znalazły się w niej bowiem także ryby, krewetki, warzywa, a nawet owoce, którymi w formie deseru kusić będzie jedna z kawiarni.
- Grille rozpalane będą przy ogródkach restauracyjnych lub przed lokalami. Smakołyki serwowane będą odpłatnie, ale ceny będą przystępne – zapewnia Adrian Krzanowski, koordynator projektu "Rynek Krosna. Serce Miasta". - Impreza trwać będzie dopóki nie zabraknie dań lub do ostatniego klienta.
Mimo że "Dzień grilla" zawiera element rywalizacji pomiędzy restauratorami, właściciele lokali chwalą pomysł tematycznych imprez kulinarnych, w których biorą wspólnie udział. Liczą również, że tego typu wydarzenia przyjmą się w Krośnie i organizowane regularnie przyczynią się do zwiększenia ruchu na rynku.
W planach są już dwa kolejne kulinarne eventy. W sierpniu odbędzie się "Dzień deserów", zaś we wrześniu pełen kulinarnych niespodzianek "Dzień specjałów".