Ulubiony chleb krośnian A.D. 2008

Podczas Karpackich Klimatów krośnianie znów wybierali swój ulubiony chleb. Tym razem największym uznaniem cieszył wypiek z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków. Przez cały rok, do przyszłej edycji imprezy będzie mógł być opatrzony logiem "Ulubiony chleb krośnian".
Wiesława Sajdak prezentuje "Ulubiony chleb krośnian" 2008

W tegorocznej edycji konkursu na "Ulubiony chleb krośnian" zorganizowanej podczas Karpackich Klimatów udział wzięło 10 piekarni z Krosna i okolic: piekarnia Mariana Krukierka, Macieja i Dariusza Muni, Jana Kubita, Stanisława Kopacza, Janusza Frydrycha, Jana Wilusza, Józefa Kiełtyki, Wiesławy i Jerzego Sajdaków, piekarnia "ITV" Wiesława Banacha i piekarnia "Anwit" Andrzeja i Witolda Ulanowskich.

Piekarze wydali łącznie 2026 bochenków chleba. - Dodatkowo ubiegłoroczny laureat certyfikatu "Ulubiony chleb krośnian" - Józef Kiełtyka - na swoim "krytym strzechą" stoisku upiekł na szamotowym piecu opalanym drewnem 2 tysiące proziaków oraz zużył do smarowania pieczywa 15 kg smalcu - mówi Bożena Paradysz z Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Konkurs osładzała "Ania"- cukiernia Anny Kijek i Józefa Frużyńskiego.

Zaszczytny tytuł "Ulubiony chleb krośnian 2008" zdobył chleb wieloziarnisty z piekarni Wiesławy i Jerzego Sajdaków. Na scenie Karpackich Klimatów certyfikat wręczyli prezydent Krosna - Piotr Przytocki oraz gość specjalny - Robert Makłowicz. Certyfikat swoim podpisem poświadczył również Starszy Cechu Rzemiosł Rożnych - Marek Bargieł. Państwo Sajdakowie już drugi raz startowali w tym konkursie, ale w tym roku ich wypieki cieszyły się największym uznaniem. - Jestem bardzo mile zaskoczona. Nie chodzi tu o jakąś nagrodę, ale sam fakt, że klienci uznają smak tego chleba jest dla nas bardzo przyjemny - mówi Wiesława Sajdak, współwłaścicielka piekarni. - Zwłaszcza, że to naprawdę dobry chleb. W ubiegłym roku zdobył wyróżnienie w konkursie "Dobre bo podkarpackie" w Rzeszowie - dodaje.

Ulubiony chleb krośnian jest ciemny, ze słonecznikiem, siemieniem lnianym i soją, na naturalnym kwasie. - Nie ma w nim żadnej chemii, żadnych polepszaczy. Wiem, że kupują go klienci, którzy są na diecie. Bardzo dobrze toleruje go żołądek, nie ma po nim zgagi czy innych przypadłości - zapewnia pani Wiesława.

Wyboru swojego ulubionego pieczywa dokonywał również znawca smaków całego świata - Robert Makłowicz. Kiedy zawitał na stoisko państwa Sajdaków przyznał, że zna już dobry smak ich chleba, ale najbardziej pochwalił grochówkę, którą Jerzy Sajdak ugotował dla wzbogacenia smaku degustowanych wypieków. - Powiedział, że naprawdę jest dobra. Nie wie, że mąż był kucharzem w wojsku - więc gotować potrafi - śmieje się Wiesława Sajdak.

Wśród tych, którzy zakosztowali konkursowego chleba, a takich osób było prawie 3 tysiące, rozlosowano nagrody. Posiadacze odcinków kuponów o numerach: 1399, 2988, 1000, 963, 4988, 4887, 2021, 713, 1451, 468, 833, 846, 817, 5396, 3303, 3175, 982, 1278, 672, 4291, 622, 1049, 5364, 1010, 5363, 690, 625, 2768, 1499 mogą się zgłaszać po odbiór nagród do 15 września br. do Punktu Informacji Kulturalno - Turystycznej w Krośnie (Rynek 5, tel. 013 432 77 07).

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)