Pizza w Krośnie. Jaką najczęściej zamawiacie?

Capriciosa, wegetariańska, z tuńczykiem... Które pizze najbardziej wam smakują i kiedy je zamawiacie? Sprawdziliśmy to u źródła, czyli w krośnieńskich pizzeriach.

Potocznie nazywana plackiem. Wymyślili ją Włosi jeszcze w Średniowieczu, a swoją międzynarodową karierę rozpoczęła podczas II wojny światowej. Krośnianie pizzę uwielbiają. Jedzą ją przy różnych okazjach i z różnych powodów. Mecz piłki nożnej, domówka, impreza urodzinowa, piątkowy wieczór po pracy. Gorący placek z dodatkami na naszych stołach ląduje również na obiad lub kolację. Zamawiamy ją, bo nie mamy czasu na gotowanie albo po prostu, bo lubimy ją jeść.

W wyborze tej odpowiedniej od lat pomaga specjalna zakładka na portalu. Znajdziecie w niej trzynaście krośnieńskich pizzerii wraz z pełną ofertą, cennikiem i danymi kontaktowymi. Zapytaliśmy pracowników kilku krośnieńskich restauracji, które pizze zajmują czołowe miejsca na liście tych najbardziej cenionych przez mieszkańców.

- Najpopularniejsze są Capriciosa (szynka, grzyby, papryka), Carezzare (salami, kurczak, oliwki, papryka) i Bella Italia (szynka, salami, grzyby, papryka) – mówi Kamil Węgrzynek, z pizzerii Jubilat w K15. Apetyt na pizzę krośnian ciężko przewidzieć: W jeden poniedziałek może być słabo, a w drugi będziemy wyjeżdżać z dostawą tak, jakby to była sobota. Mnóstwo telefonów odbieramy też w dni, gdy odbywają się wydarzenia sportowe – dodaje.

W restauracji Posmakuj króluje pizza firmowa z suszoną szynką włoską, rukolą i parmezanem. Zaraz po niej znajduje się Capriciosa i Pepperoni. - W weekendy sprzedajemy najwięcej pizzy, nawet po kilkadziesiąt sztuk dziennie - opowiada Gosia Smerecka-Biś, menedżerka Posmakuj. Ona sama lubi wersję z ostrą papryczką, salami sprowadzanym prosto z Włoch i mozzarellą.

Inna krośnieńska pizzeria – Alcatraz - notuje zdecydowany wzrost zamówień w dni, które raczej nie kojarzą się z jedzeniem pizzy - W Walentynki mamy o 1/3 więcej wydanych pizz – mówi Mirosław Karwat, właściciel Alcatrazu - Podobnie w Dzień Kobiet. Być może panowie chcą wtedy sprawić niespodziankę koleżankom z pracy? Istotnym czynnikiem jest też pogoda . Gdy jest brzydko, dowozów jest zdecydowanie więcej. Za to przy ładnej pogodzie więcej osób pojawia się w lokalu.

Spośród wszystkich dostępnych w menu Alcatrazu krośnianie często sięgają po pizzę z kurczakiem, ale nie tylko - Niezmiennie na topie jest też Margherita Extra Cheese z różnymi rodzajami serów – informuje Mirosław Karwat.

Alcatraz od lat jest w czołówce najchętniej odwiedzanych pizzerii w Krośnie
damian krzanowski

Restauracja Ajrisz ma swój patent na pizzę – brak stałego menu. - Mieliśmy godzinę do pierwszego otwarcia lokalu i dotarło do nas, że nie mamy menu na pizzę i tak już zostało - mówi Artur Pelczar, właściciel restauracji. Klienci komponują więc pizzę sami z ponad 20 dostępnych składników. Najczęściej na plackach lądują: kukurydza, szynka, pomidory koktajlowe, ser feta i kurczak.

Okazuje się również, że z biegiem lat podniebienie mieszkańców Krosna stało się bardziej wyrafinowane. Ludzie chcą jeść pizzę maksymalnie zbliżoną do włoskiej, czyli na cienkim cieście z kilkoma jakościowymi składnikami. Artur Pelczar wiąże to z faktem, że krośnianie coraz częściej podróżują i wzrasta ich kulinarna świadomość.

Są takie pizze, które nawet wśród największych pizzożerców budzą niemałe zdziwienie, ale to już temat kolejnego artykułu.

KOMENTARZE
KOMENTARZE WYRÓŻNIONE
myszunia1
21.03.2018 20:14

ja mogę polecić zarówno Alcatraz jak i Rock Club... nigdy się nie zawiodłam :)

myszunia1
na forum od marca 2018
WSZYSTKIE KOMENTARZE (34)