Najlepszy uczeń piekarstwa w Polsce uczy się w Krośnie

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie znów mają na koncie sukcesy. Tym razem zdobyli je walcząc o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Zwycięska praca ucznia-piekarza Piotra Niepokoja

XIII Ogólnopolski Turniej o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbył się we Wrocławiu (07-09.04). W turniejowych zmaganiach wzięło udział 18 uczniów-cukierników oraz 19 uczniów-piekarzy z całej Polski.

Województwo podkarpackie reprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie: Joanna Szmyd (cukiernik) oraz Piotr Niepokój (piekarz). Byli to zwycięzcy wojewódzkich etapów turniejów na najlepszych cukierników i piekarzy, które odbyły się na początku roku.

Słodkie dzieło Joanny Szmyd

Tematami konkursu były: "Wiosna" dla cukierników oraz "Jesień" dla piekarzy. W pierwszym dniu rywalizacji uczestnicy rozwiązywali test obejmujący wiedzę z zakresu przedmiotów zawodowych (głównie produkcja piekarska, wyposażenie techniczne, technologie produkcji cukierniczej oraz technika w produkcji cukierniczej). Drugi dzień turnieju był pokazem umiejętności praktycznych.

W trakcie 7 godzin cukiernicy musieli wykonać tort, roladę, babeczki oraz ciasteczka bankietowe. Natomiast część praktyczna piekarzy polegała na wykonaniu chleba okazjonalnego, drobnego pieczywa wyborowego (rogali, precli, kajzerek itp.) oraz wyrobu artystycznego wg własnego pomysłu.

Piotr Niepokój i Joanna Szmyd

Zwycięzcą Ogólnopolskiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz został Piotr Niepokój z kl. III ZSZ. Joanna Szmyd zajęła IV miejsce w zawodzie cukiernik.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)