Słodkie morskie żywioły

Torty, ciasteczka i figurki z marcepanu w głębi oceanu i morskich żywiołach - to efekt tegorocznej edycji konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik (9.01). Najsmaczniejsze i najbardziej nawiązujące do tematu były prace Joanny Szmyd, uczennicy Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie.
Praca Joanny Szmyd, która zdobyła I miejsce w konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik.

Turniej "Najlepszy uczeń w zawodzie cukiernik" zorganizowano już po raz 6. Przystąpiło do niego 7 uczestników ze szkół z Krosna, Sanoka i Rzeszowa. Zarówno część teoretyczna, jak i praktyczna odbyła się w Wytwórni Ciast i Lodów "Santos" w Krościenku Wyżnym.

Tematem przewodnim części praktycznej była "Głębia oceanu - morskie żywioły". Uczestnicy turnieju mieli do wykonania tort okolicznościowy, ciasteczka bankietowe, figurki z marcepanu oraz element dekoracyjny z karmelu.

Szczególnie trudnym zadaniem okazało się lepienie figurek z marcepanu. Umiejętność ta wymaga bowiem zdolności manualnych i wyczucia harmonii kolorów. Sporo kłopotu sprawiło też wykonanie elementów dekoracyjnych z karmelu. Niektórzy uczniowie dopiero podczas konkursu po raz pierwszy zetknęli się z tym materiałem.

Joanna Szmyd z ZSP 2 - najlepsza uczennica w zawodzie cukiernik

Komisja konkursowa, w skład której weszli przedstawiciele władz oświatowych, nauczyciele i rzemieślnicy, oceniała m.in. smak i wygląd poszczególnych prac, a także zachowanie zasad higieny produkcji oraz prezentację prac.

Zwycięzcą turnieju została Joanna Szmyd, uczennica ZSP Nr 2 w Krośnie. II miejsce zajął reprezentant tej samej szkoły - Artur Witkoś, a III - Piotr Węgrzyn z ZSS w Rzeszowie. Uczniowie ci będą reprezentować województwo podkarpackie na konkursie ogólnopolskim we Wrocławiu.

Artur Witkoś z ZSP 2 - zdobywca II miejsca w konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik

Organizatorem turnieju był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Krośnie wspólnie z Wytwórnią Ciast i Lodów "Santos".

ZSP Nr 2 w Krośnie ma jeszcze jeden powód do zadowolenia. Uczeń tej szkoły - Piotr Niepokój zajął I miejsce w 13. wojewódzkim konkursie o tytuł "Najlepszy uczeń w zawodzie piekarz", który odbył się 7 stycznia br. w Nowej Dębie. Piotr pokonał dziesięcioro uczniów ze szkół z Nowej Dęby, Rzeszowa, Ropczyc, Sanoka i Krosna.

Piotr Niepokój z ZSP 2 - zdobywca I miejsca w konkursie na najlepszego ucznia w zawodzie piekarz

Turniej polegał na rozwiązaniu testu teoretycznego oraz prezentacji umiejętności praktycznych. Uczestnicy konkursu musieli wykonać m.in. chleby zwykłe i okazjonalne, chałki, precle, rogale, kajzerki, plecionki oraz wyroby według własnego pomysłu.

Zdobywca pierwszego miejsca, Piotr Niepokój będzie walczył o tytuł mistrza na turnieju ogólnopolskim.

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)