Krośnianin Sławek Szelc przygotuje śniadanie dla ekipy Dzień Dobry TVN [11.11]

W poniedziałkowym (11.11) programie Dzień Dobry TVN jednym z gości będzie Sławomir Szelc, którego umiejętności kulinarne docenił Rafał Sonik, znany kierowca rajdowy. Krośnianin od kilku lat gotuje dla zwycięzcy legendarnego Rajdu Dakar w czasie jego wypraw rajdowych.
Sławek przyjaźni się z Rafałem Sonikiem od wielu lat. Od kilku jest jego kucharzem w czasie rajdowych wypraw
(archiwum prywatne)

Sławek Szelc jest znanym krośnieńskim przedsiębiorcą, który należy do ekipy Poland Sonik Team, pełni też funkcję członka zarządu Stowarzyszenia Unia Przedsiębiorczych. Jego kunszt kulinarny zauważyli producenci Dzień Dobry TVN, którzy zaprosili go do swojego programu. - Zadzwonili do mnie, bo ktoś kiedyś kosztował moich dań i chyba mu posmakowały. W poniedziałkowym programie raczej nie będę gotował niczego egzotycznego. Prawdopodobnie będzie to jajecznica na boczku - mówi.

Sławek poznał Rafała Sonika, jednego z najlepszych polskich rajdowców, quadowca, sześciokrotnego zdobywcę Pucharu Świata i wielokrotnego mistrza Polski pod koniec lat 90. w czasie organizacji mistrzostw Polski w enduro. Szelc był sędzią, Sonik zawodnikiem. Zakolegowali się. Krośnianin kilkakrotnie uczestniczył w treningach rajdowca po Sardynii oraz pustyniach Maroka i Dubaju.

W 2016 roku Rafał zaprosił Sławka do uczestnictwa w Rajdzie Dakar. Krośnianin, absolwent gastronomika i sędzia sportów motorowych dołączył do ekipy zwycięzcy tego trudnego rajdu terenowego jako kucharz i „osoba od zadań nietypowych”. Razem z ekipą Poland Sonik Team pokonywał m.in. argentyńskie, paragwajskie i boliwijskie bezdroża.

Głównym zadaniem Sławka w ekipie jest gotowanie. Musi wyszukiwać najlepsze i najbezpieczniejsze produkty, dzięki którym kierowca i pozostali członkowie jego zespołu unikną zatrucia, o które na takich wyprawach nietrudno.

Popis kulinarny krośnianina będzie można zobaczyć w poniedziałek (11.11) w godzinach od 8.00 do 11.00.

ZOBACZ W ARCHIWUM PORTALU:
KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)