Catering dietetyczny. „Mam pustą lodówkę i zdrowo się odżywiam”

Brak zmartwień co zjeść na obiad, zaoszczędzony czas na staniu w kolejkach i gotowaniu, a do tego posiłki dopasowane pod względem kalorii. W okolicy funkcjonują trzy firmy oferujące catering dietetyczny: Zdrowa pasja z Krosna, Zielona terapia z Korczyny i Dor4fit z Miejsca Piastowego. Sprawdziliśmy, co oferują.
Catering dietetyczny to sposób odżywiania, z którego korzystają osoby zapracowane, chcące schudnąć, ale także chore i wymagające specjalnego odżywiania
Damian Krzanowski

Osoby korzystające z cateringu każdego dnia (najczęściej od poniedziałku do piątku) otrzymują 5 posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Wszystkie posiłki dostarczane są rano, przed śniadaniem lub wieczorem na następny dzień. Dostawca zostawia je w umówionym wcześniej miejscu, np. w pracy lub zawiesza na bramie przed domem. Jedzenie jest opisane, niektóre wymaga podgrzania, można to zrobić tradycyjnie, ale także w mikrofalówce lub na parze.

- Fajne jest to, że prosto z pracy jadę do domu. Nie muszę robić zakupów. Nie mam też pokus, że np. kupując chleb wezmę jeszcze batonika – mówi Sabina Jelińska, która układa diety w Dor4Fit, ale także sama korzysta z cateringu.

Catering dietetyczny to sposób odżywiania, z którego korzystają nie tylko osoby zapracowane lub takie, które chcą schudnąć, ale także chore i wymagające specjalnego odżywiania. Każdy posiłek ma obliczoną ilość kalorii. Kaloryczność całego zestawu dopasowana jest do diety danej osoby. Zaczyna się najczęściej od 1200 kcal (dieta standardowa), a kończy na 3500 kcal u osób, które aktywnie uprawiają sport. 

W przypadku chorób czy alergii przygotowywana jest specjalna dieta. Można także zrezygnować z produktów, których się nie lubi, jednak trzeba liczyć się z tym, że catering dietetyczny to żywienie grupowe i nie zawsze znajdziemy w nim to, na co akurat mamy ochotę. 

Menu w cateringu dietetycznym raczej nie przypomina tradycyjnej polskiej kuchni, choć znaleźć w nim można dużo alternatywnych potraw. W posiłkach często przewijajają się kasze, sałatki, koktajle, warzywa i owoce. Mięso przygotowywane jest na parze lub w piecach konwekcyjnych, dzięki czemu zachowanych jest więcej witamin. Nie używa się dużo soli, ale za to przypraw i ziół. Zamiast białego cukru stosowane są zdrowe zamienniki. Jedzenie pakowane jest zaraz po przygotowaniu. Z kuchni trafia od razu do klienta lub do chłodni. Może być zjedzone w ciągu trzech dni. 

Zdrowa Pasja

Przykładowe dania "Zdrowej pasji"
zdrowa pasja

Właścicielką krośnieńskiego cateringu dietetycznego jest Agnieszka Jadczak, na co dzień  trenerka personalna i dietetyczka. To ona sporządza menu. – Już od dziecka zdrowo się odżywiałam, aż w końcu stało się to moim zamiłowaniem – przyznaje.

Zdrowa Pasja powstała we wrześniu 2019 roku. – Od samego początku przygotowujemy diety dla każdego. Ludzie borykają się z różnymi chorobami i zalecaniami lekarskimi, jest im ciężko samemu planować oraz przygotowywać posiłki – tłumaczy Agnieszka.

W kuchni Zdrowej Pasji codziennie powstaje nawet 25 różnych zestawów, których bazą jest dieta standardowa. – Oprócz popularnych diet, jak bezglutenowa, wegetariańska czy bez laktozy, mamy także osoby uczulone na penicylinę, chore na insulinooporność, dnę moczanową i nieszczelność jelit. Jesteśmy w stanie pomóc ludziom z każdą przypadłością. – mówi Agnieszka.

Agnieszka Jadczak na co dzień jest dietetyczką i trenerką personalną
damian krzanowski

Przyznaje także, że organizacja kuchni pod kątem tylu diet bywa skomplikowana. – Musimy pilnować, aby nie przenieść alergenów lub nie pomylić zestawów. To trudniejsze niż myślałam. 

Agnieszka zauważa, że dla wielu osób catering jest rozwiązaniem chwilowym. - Klienci biorą catering na miesiąc, jedzą zdrowo, a potem znowu wracają do złych nawyków. Tutaj ważna jest konsekwentność. Nie chodzi o to, aby przechodząc na dietę, odmawiać sobie wszystkiego, tylko powoli rezygnować z tego, co nam szkodzi i poznawać nowe smaki - mówi. 

Zamówienia: zdrowapasja24.plFacebook

Ceny: zależne od diety i ilości kalorii. Od 49 zł za jeden dzień diety standardowej 1200 kcal. Można zamówić zestaw próbny na jeden dzień za 35 zł z dwudniowym wyprzedzeniem. 

Dostawa: 7 dni w tygodniu. 

Zielona Terapia

Posiłki w cateringu dietetycznym pakowane są w specjalne pojemniki. Można w nich także podgrzewać jedzenie w mikrofalówce 
zielona terapia

- Catering dietetyczny jest dla wszystkich, bo ważne jest zdrowe odżywianie każdego z nas – mówi Małgorzata Kuliga, właścicielka Zielonej Terapii zlokalizowanej w Korczynie.

Pomysł na firmę zrodził się, gdy sama chciała zdrowo się odżywiać. – Wiem, z czym wiąże się przygotowywanie zdrowego jedzenia na własną rękę. Np. kupując paczkę szpinaku, musiałam ją jeść przez cały tydzień, więc nie było mowy o różnorodności. A gdy stawiałam na różnorodność, to dużo rzeczy się marnowało i nie było to ekonomiczne – tłumaczy.
Wiele osób myśli, że catering dietetyczny jest tylko dla bogatych, ale nikt nie bierze pod uwagę czasu przygotowania czy robienia zakupów.

Małgorzata z wykształcenia jest inżynierem budownictwa, dlatego planowanie posiłków zostawia dietetykowi. – Dajemy możliwość konsultacji i dostosowania jadłospisu pod daną osobę. Codziennie przygotowujemy coś innego. Na stronie są przykładowe jadłospisy każdej z diet, a klienci mogą sprawdzić menu na cały tydzień - mówi. 

Zielona Terapia powstała w 2016 roku. Właścicielka zauważa, że już wtedy świadomość ludzi w temacie zdrowego odżywiania była duża. – Po otwarciu działalności spotkałam się ze sporym zainteresowaniem. Cały czas dostajemy zaproszenia na spotkania z przedszkolakami, uczniami szkół czy seniorami. Bardzo mnie cieszy, że coraz więcej osób dba o swoje żywienie.

Zamówienia: zielonaterapia.comFacebook

Ceny: zależne od diety i ilości kalorii. Od 54 zł za jeden dzień diety standardowej 1200 kcal. Można zamówić zestaw próbny na jeden dzień za 39 zł z dwudniowym wyprzedzeniem. 

Dostawa: od poniedziałku do piątku.

Dor4fit

Na zdjęciach: omlet bananowy z borówkami; indyk grilowany z mozzarellą, pomidorami z puree z dyni; sałatka z łososiem, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi i sosem winegret; sałatka wiosenna z jajkiem, rzodkiewką, oliwkami,  rzeżuchą i sosem czosnkowym

dor4fit

Catering dietetyczny z Miejsca Piastowego działa najdłużej w okolicy (od 2014 roku). Założyła go firma Dorado Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Właściciel pochodzący z Podkarpacia zainspirowany zdrowym odżywianiem postanowił wprowadzić na lokalny rynek taką formę żywienia.

Managerem i dietetyczką Dor4fit jest Sabina Jelińska. – Catering to słuszne rozwiązanie z punktu widzenia dietetyka. Gdy na co dzień rozpisuję pacjentom diety, zdarza się, że później mają problem z przygotowaniem tych posiłków lub brakuje im czasu czy wytrwałości. Tutaj otrzymują dietę razem z posiłkami – tłumaczy.

Sabina Jelińska jest dietetykiem klinicznym. Na co dzień prowadzi własny gabinet w Krośnie
archiwum prywatne sabiny jelińskiej

Aktualnie klienci Dor4fit korzystają z diety podstawowej „zdrowe odżywianie”, ale Sabina zapewnia, że mogą się zgłaszać także osoby, które wymagają specjalnego odżywiania.

- Bazujemy na tradycyjnych daniach, wykonywanych w zdrowy sposób. Klienci mówią, że są to posiłki, które przewijały się u nich w domu, ale trochę w innej formie. Wszystkie potrawy przygotowywane przez nas pochodzą przede wszystkim od lokalnych przedsiębiorców, a świeże owoce i warzywa to podstawa zdrowej, zbilansowanej diety – przyznaje Sabina.

Zamówienia: Facebookdor4fit.pl (obecnie w przebudowie)

Ceny: zależne od diety i ilości kalorii. Od 47 zł za jeden dzień diety standardowej 1200 kcal. Można zamówić zestaw próbny na jeden dzień za 35 zł z dwudniowym wyprzedzeniem.

Dostawa: od poniedziałku do piątku. 

KOMENTARZE
KOMENTARZE WYRÓŻNIONE
kurnachata
02.05.2020 18:41

Pozdrawiam i życzę zdrowia na sezon wiosna-lato 2020.

kurnachata
na forum od listopada 2017
WSZYSTKIE KOMENTARZE (7)