Osoby korzystające z cateringu każdego dnia (najczęściej od poniedziałku do piątku) otrzymują 5 posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Wszystkie posiłki dostarczane są rano, przed śniadaniem lub wieczorem na następny dzień. Dostawca zostawia je w umówionym wcześniej miejscu, np. w pracy lub zawiesza na bramie przed domem. Jedzenie jest opisane, niektóre wymaga podgrzania, można to zrobić tradycyjnie, ale także w mikrofalówce lub na parze.
- Fajne jest to, że prosto z pracy jadę do domu. Nie muszę robić zakupów. Nie mam też pokus, że np. kupując chleb wezmę jeszcze batonika – mówi Sabina Jelińska, która układa diety w Dor4Fit, ale także sama korzysta z cateringu.
Catering dietetyczny to sposób odżywiania, z którego korzystają nie tylko osoby zapracowane lub takie, które chcą schudnąć, ale także chore i wymagające specjalnego odżywiania. Każdy posiłek ma obliczoną ilość kalorii. Kaloryczność całego zestawu dopasowana jest do diety danej osoby. Zaczyna się najczęściej od 1200 kcal (dieta standardowa), a kończy na 3500 kcal u osób, które aktywnie uprawiają sport.
W przypadku chorób czy alergii przygotowywana jest specjalna dieta. Można także zrezygnować z produktów, których się nie lubi, jednak trzeba liczyć się z tym, że catering dietetyczny to żywienie grupowe i nie zawsze znajdziemy w nim to, na co akurat mamy ochotę.
Menu w cateringu dietetycznym raczej nie przypomina tradycyjnej polskiej kuchni, choć znaleźć w nim można dużo alternatywnych potraw. W posiłkach często przewijajają się kasze, sałatki, koktajle, warzywa i owoce. Mięso przygotowywane jest na parze lub w piecach konwekcyjnych, dzięki czemu zachowanych jest więcej witamin. Nie używa się dużo soli, ale za to przypraw i ziół. Zamiast białego cukru stosowane są zdrowe zamienniki. Jedzenie pakowane jest zaraz po przygotowaniu. Z kuchni trafia od razu do klienta lub do chłodni. Może być zjedzone w ciągu trzech dni.
Właścicielką krośnieńskiego cateringu dietetycznego jest Agnieszka Jadczak, na co dzień trenerka personalna i dietetyczka. To ona sporządza menu. – Już od dziecka zdrowo się odżywiałam, aż w końcu stało się to moim zamiłowaniem – przyznaje.
Zdrowa Pasja powstała we wrześniu 2019 roku. – Od samego początku przygotowujemy diety dla każdego. Ludzie borykają się z różnymi chorobami i zalecaniami lekarskimi, jest im ciężko samemu planować oraz przygotowywać posiłki – tłumaczy Agnieszka.
W kuchni Zdrowej Pasji codziennie powstaje nawet 25 różnych zestawów, których bazą jest dieta standardowa. – Oprócz popularnych diet, jak bezglutenowa, wegetariańska czy bez laktozy, mamy także osoby uczulone na penicylinę, chore na insulinooporność, dnę moczanową i nieszczelność jelit. Jesteśmy w stanie pomóc ludziom z każdą przypadłością. – mówi Agnieszka.
Przyznaje także, że organizacja kuchni pod kątem tylu diet bywa skomplikowana. – Musimy pilnować, aby nie przenieść alergenów lub nie pomylić zestawów. To trudniejsze niż myślałam.
Agnieszka zauważa, że dla wielu osób catering jest rozwiązaniem chwilowym. - Klienci biorą catering na miesiąc, jedzą zdrowo, a potem znowu wracają do złych nawyków. Tutaj ważna jest konsekwentność. Nie chodzi o to, aby przechodząc na dietę, odmawiać sobie wszystkiego, tylko powoli rezygnować z tego, co nam szkodzi i poznawać nowe smaki - mówi.
Zamówienia: zdrowapasja24.pl, Facebook
Ceny: zależne od diety i ilości kalorii. Od 49 zł za jeden dzień diety standardowej 1200 kcal. Można zamówić zestaw próbny na jeden dzień za 35 zł z dwudniowym wyprzedzeniem.
Dostawa: 7 dni w tygodniu.
- Catering dietetyczny jest dla wszystkich, bo ważne jest zdrowe odżywianie każdego z nas – mówi Małgorzata Kuliga, właścicielka Zielonej Terapii zlokalizowanej w Korczynie.
Pomysł na firmę zrodził się, gdy sama chciała zdrowo się odżywiać. – Wiem, z czym wiąże się przygotowywanie zdrowego jedzenia na własną rękę. Np. kupując paczkę szpinaku, musiałam ją jeść przez cały tydzień, więc nie było mowy o różnorodności. A gdy stawiałam na różnorodność, to dużo rzeczy się marnowało i nie było to ekonomiczne – tłumaczy.
- Wiele osób myśli, że catering dietetyczny jest tylko dla bogatych, ale nikt nie bierze pod uwagę czasu przygotowania czy robienia zakupów.
Małgorzata z wykształcenia jest inżynierem budownictwa, dlatego planowanie posiłków zostawia dietetykowi. – Dajemy możliwość konsultacji i dostosowania jadłospisu pod daną osobę. Codziennie przygotowujemy coś innego. Na stronie są przykładowe jadłospisy każdej z diet, a klienci mogą sprawdzić menu na cały tydzień - mówi.
Zielona Terapia powstała w 2016 roku. Właścicielka zauważa, że już wtedy świadomość ludzi w temacie zdrowego odżywiania była duża. – Po otwarciu działalności spotkałam się ze sporym zainteresowaniem. Cały czas dostajemy zaproszenia na spotkania z przedszkolakami, uczniami szkół czy seniorami. Bardzo mnie cieszy, że coraz więcej osób dba o swoje żywienie.
Zamówienia: zielonaterapia.com, Facebook
Ceny: zależne od diety i ilości kalorii. Od 54 zł za jeden dzień diety standardowej 1200 kcal. Można zamówić zestaw próbny na jeden dzień za 39 zł z dwudniowym wyprzedzeniem.
Dostawa: od poniedziałku do piątku.
Na zdjęciach: omlet bananowy z borówkami; indyk grilowany z mozzarellą, pomidorami z puree z dyni; sałatka z łososiem, suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi i sosem winegret; sałatka wiosenna z jajkiem, rzodkiewką, oliwkami, rzeżuchą i sosem czosnkowym
Catering dietetyczny z Miejsca Piastowego działa najdłużej w okolicy (od 2014 roku). Założyła go firma Dorado Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Właściciel pochodzący z Podkarpacia zainspirowany zdrowym odżywianiem postanowił wprowadzić na lokalny rynek taką formę żywienia.
Managerem i dietetyczką Dor4fit jest Sabina Jelińska. – Catering to słuszne rozwiązanie z punktu widzenia dietetyka. Gdy na co dzień rozpisuję pacjentom diety, zdarza się, że później mają problem z przygotowaniem tych posiłków lub brakuje im czasu czy wytrwałości. Tutaj otrzymują dietę razem z posiłkami – tłumaczy.
Aktualnie klienci Dor4fit korzystają z diety podstawowej „zdrowe odżywianie”, ale Sabina zapewnia, że mogą się zgłaszać także osoby, które wymagają specjalnego odżywiania.
- Bazujemy na tradycyjnych daniach, wykonywanych w zdrowy sposób. Klienci mówią, że są to posiłki, które przewijały się u nich w domu, ale trochę w innej formie. Wszystkie potrawy przygotowywane przez nas pochodzą przede wszystkim od lokalnych przedsiębiorców, a świeże owoce i warzywa to podstawa zdrowej, zbilansowanej diety – przyznaje Sabina.
Zamówienia: Facebook, dor4fit.pl (obecnie w przebudowie)
Ceny: zależne od diety i ilości kalorii. Od 47 zł za jeden dzień diety standardowej 1200 kcal. Można zamówić zestaw próbny na jeden dzień za 35 zł z dwudniowym wyprzedzeniem.
Dostawa: od poniedziałku do piątku.
Pozdrawiam i życzę zdrowia na sezon wiosna-lato 2020.