DYSKUSJE
Wyciąg narciarski w Czarnorzekach przegrywa z naturą. Kolejny sezon będzie nieczynny
LoloBolo
01.02.2026 22:53

Myliłem się, mróz był dłużej niż przewidywałem ale to niczego nie zmienia takiego małego stoku nie opłaca się utrzymywać nawet jeżeli to 3-4 tygodnie sezonu zimowego.

LoloBolo
na forum od listopada 2017
FIFAFAFA
13.01.2026 08:35
wyróżnione przez moderatora

A co do temperatury jak średnia dla lutego jest 0 do 3 a 12 do 19 stycznia mamy -1 średnia przy temp. zewnętrznych -6 to te prognozy dla zarządcy stoku są zajedobre!

FIFAFAFA
FIFAFAFA
13.01.2026 08:30

Brakuje gospodarza i tyle!

FIFAFAFA
feniks56
12.01.2026 12:40

Moja babcia mówiła w takich przypadkach: " jak nie urok, to sraczka"

feniks56
na forum od lipca 2019
krosnal
12.01.2026 09:23

Po przeczytaniu artykułu, opinii wyrażonych w dyskusji oraz własnej wiedzy w temacie wyciągu, dochodzę do wniosku, że jego budowa była chybiona. Cytując klasyka "taki mamy klimat", niestety ociepla się i taka inwestycja w naszym regionie jest obarczona dużym ryzykiem. Jeżeli wyciąg nie pracował to nie zarobił, ale prace konieczne do wykonania chociażby konserwatorskie, są przy nim przez cały rok, a to kosztuje. Warto było by zastanowić się jak wykorzystać potencjał tego terenu, może pokryć igielitem i sezon byłby całoroczny. Proszę się nie śmiać z mojej propozycji ale próbowałem coś podpowiedzieć w tej sytuacji.

krosnal
goatman
11.01.2026 20:57

Warto byłoby się dowiedzieć kiedy w ogóle odkryto że coś jest nie tak. Jeśli w listopadzie po ataku zimy i się nie wyrobiono z naprawą i przygotowaniem stoku - OK, zrozumiałe, siła wyższa. Ale jeśli zorientowano się dopiero na początku roku - no to jest coś bardzo nie tak.

goatman
filipski
11.01.2026 00:10

InvisibleLara Twój głos świadczy o odrobinie rozsądku i znajomości realiów

1. Czy któryś z filozofów pomyślał o sprawach dotyczących własności terenu? Krosno ani Mosir nie są właścicielami lasu dookoła, żeby sobie wycinać gdzie się chce kiedy i ile. O tym decyduje właściciel czyli lasy państwowe. Jeżeli są straty to lasy mają fundusze do ich likwidacji, tyle że trwa to bardzo długo. A gdyby przyszło do dużej wycinki pod wyciąg to pewnie Zieloni by się wiązali do choinek...

2. Jak się mają spawy własnościowe i jak nie można pewnych tematów przeskoczyć, to przykład Butorowego Wierchu, a tam trochę inna liga i też się nie da.

3. Ta zima jest ewenementem w skali ostatniej dekady, więc strategia o nieuruchamianiu wyciągu na siłę ma sens.

4. Cholernie mnie boli, że wyciąg nie pracuje, bo uwielbiam to miejsce i zawsze jeździłem choćby był uruchomiony dwa dni, ale są rzeczy nie do przeskoczenia i bądźmy odrobinę obiektywni.

5. Dla wszystkich, którzy tylko chcą pokrzyczeć mam receptę. Wyjdźcie na pole albo na dwór jak kto woli wsadźcie głowę w piękną śnieżną kołderkę może ochłoniecie...

filipski
na forum od lutego 2021
butcher
10.01.2026 22:40

Ciężko było wyciąć drzewa w odległości 15 m od wyciągu? No, ale to tak jak z przebudową przejsć dla pieszych na Chopina i Bohaterów, zaczeli budowe w grudniu i zdziwieni że śnieg spadł. Tylko kto odpowie jak jakieś dziecko zostanie potrącone w drodze do szkoły, albo auto wjedzie w stojące koparki . Na bank nie urzędnik.

Masakra!!!

butcher
na forum od czerwca 2023
LoloBolo
10.01.2026 21:13

Przecież już od środy czy czwartku ma być odwilż, uruchamianie wyciągu na tydzień nie ma żadnego sensu (właściwie to na 1 weekend) a co potem?

Obsługę trzeba zatrudnić, przeszkolić i co po 1 weekendzie zwolnić?

LoloBolo
kurnachata
10.01.2026 20:17

Ja nie jestem narciarzem więc nie rozumiem tego jeżdżenia po tym mrozie, nikt z MOSiR nie jest narciarzem więc nie przygotowali przez rok stoku do działania. Zakopane daleko a nie wiem czy w bieszczadach jeżdzi się na nartach, chyba też nie zawsze wyciąg działa.

kurnachata
/3
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA