Co za ynteligent robi przejście dla pieszych zaraz przy (prawie na) rondzie? Co za kolejny ynteligent w magistracie je akceptuje?Wszędzie ludzie z przypadku... nikt się nie uczy, nie szuka dobrych rozwiązań, rozmyta odpowiedzialność.. i znowu "jakoś to będzie".
Dobrze, że coś chcą zrobić z tym tragicznym rondem, ale nie takie cudo! Zrobić rondo z oddzielnymi pasami do prawoskrętów wszędzie. Tak jak z Piłsudskiego w Podwale, tak samo z Okrzei w Piłsudskiego i z Podwale do Rynku. I odsunąć jak najdalej przejścia dla pieszych od ronda! To samo usprawniło ruch na rondzie koło Portiusa. A jak usprawnił się ruch w stronę Korczyny po wprowadzeniu prawoskrętu!
@goatman, i dlatego nie potrzeba strzałek czy separatorów pasów ruchu. Ale na Zachodzie jest wiele zasad usprawniających ruch, które kierowcy w Polsce mają w głębokim poważaniu
@black_crow na rondach na zachodzie generalnie panuje zasada, że z ronda można zjechać tylko ze skrajnego prawego pasa. Myślę, że to właśnie determinuje poprawne zachowania na rondzie o kilku pasach. Ponoć jest pomysł, żeby taka zasada została wprowadzona w Polsce, oby!
Problemy w tym planie widzę 2: autobusy skręcające w lewo, jadące od Podwala w ul. Piłsudskiego... zawęża się im totalnie skręt;
A drugie - przejście dla pieszych na Piłsudskiego jest zbyt blisko ronda - powinno być odsunięte na 1-2 samochody od planowanego ronda. Dopiero co podobny zabieg miasto robiło na rondzie kolo Portiusa - odsunęli przejście "od ronda" co znacznie poprawiło płynność.
Ze względu na umiejscowienie mostu na ul. Okrzei nie ma na chwilę obecną dobrego rozwiązania na przebudowę tego skrzyżowania. Proponowane zmiany mogą niestety tylko skomplikować przejazd. Można jedynie delikatnie przesunąć wloty ul. Piłsudskiego i Legionów w stronę poczty oraz wydłużyć je w kierunku środka ronda bez tworzenia dodatkowych pasów ruchu.
Takie rozwiązanie w niczym nie rozładuje korków,jaki błazen to wymyślił,ta sama sytuacja z ul. Wisłoczą ,w szczycie korek po Kapucynów na siłe trzeba było zepsuć to co było dobre.Może te cymbały które nad tym utrudnieniem pracują niech zamkną te część miasta na czas remontu,a po remoncie będą te same korki.Niektórych psędo architektów z UM nie powinno się dopuszczać do żadnych projektów.
krosnal. Tam dzieją się nie tylko takie cuda. Stoję sobie na czerwonym w kierunku Korczyny, zapala się zielone, wrzucam bieg, ruszam, a tu przeskakuje na czerwone. Zdążyłem w ostatniej chwili. Sama obecnośc tych świteł jest skandalem, nie mówiąc już o tym jak działają.
Bardzo dobrze, że magistrat w końcu dostrzegł niewydolność tego ronda, które czasami przypomina jazdę po rondzie przy Łuku Triumfalnym w Paryżu i podejmie działanie w celu uporządkowania ruchu. Jeśli chodzi o wynik to zobaczymy, wszystko wyjdzie w praniu, a uwagi wpisujących są konkretne i jeśli magistrat coś z nich wyciągnie to jest jeszcze czas na jakieś poprawki.
Ja z kolei odniosę się do niedawna zainstalowanej sygnalizacji na ulicy Korczyńskiej. Krótko, jadąc ul. Korczyńską od miasta stoję na oznaczonym pasie do skrętu w lewo na nowe osiedle, mam sygnalizator na swoim pasie i przy sygnale zielonym powinienem mieć pierszeństwo przed samochodami poruszającymi się od Korczyny, tymczasem oni też mają zielone światło i tylko dzięki czujności nie skasowano mnie. Sprawdziłem to parę razy, tak jest, cud że nikt tam nie poległ. Dzwoniłem w tej sprawie na Policję wydz. ruchu drogowego i usłyszałem, że ich to nie obchodzi i to nie ich sprawa, brawo.
@krosnal - odnosnie sygnalizacji świetlnej na Korczyńskiej to musiałeś na tej policji trafić na takiego fachowca jak nasi od utrzymania dróg i mostów w UM, niestety takie rozwiązanie sygnalizacji jest stosowane w naszym karju nagminnie i zielone światło na sygnalizatorze przy skręcie nie daje nam pierszeństwa musimy przepuscić auta jadące z przeciwka bo one maja pierwszeńtwo, tylko w przypadku gdy sygnalizator ma formę strzałki w danym kierunku i zapali się na zielo to wtedy nikogo nie musimy przepuszczać bo mamy pierwszeństwo a jak w tym drugim przypadku by tak nie było to jest do zgłoszenia do włąściciela drogi a jak ten nie zareaguje to do ministerstwa ale zawsze jak zgłaszałem teg typu problemy było to korygowane bo się bano. Kiedyś w Jaśle był włąśnie taki cyrk pomimo sygnalizatora w formie strzałki auta z przeciwka miały zielone ale to poprawiono.