Pamietam jednago samobojce z wysokiego stolka ZNUNU. Biedak strzelil sobie w leb z dubeltowki - ale musial sie spieszyc bo dostał telefon "Ida po ciebie". Mysle, ze nie wszystko mu zabrali i coś zostalo dla ukryte w nogach od stołu.
Widocznie wiedziałem. Tyle że osoba w tym stanie wymaga pomocy na cito bo zagraża nie tylko sobie ale i innym i należy jej pomóc, izolować w zakładzie zamkniętym natychmiast. Nie rano, nie za tydzień tylko już!!! Najbliższe placówki to Jarosław, Leżajsk, Żurawica. Jak nie zdąży się z pomocą to Suchodolska.
@shadow1965, uspokoj swoje emocje. Nie mam zamiaru przekonywać Cię o moim pojęciu z zakresu psychologi, depresji czy samobójstw bo nie jestem Twoim terapeutą. Zwróciłem Ci uwagę na błąd, podałem nr tel i link o ktorym widocznie niewiedziałeś bo twierdziles ze nie ma w Krosnie takiego oddziału. Zamiast podziękować to masz pretensje i jeszcze zarzucasz mi że sobie jaja robię z tragedii. Czytaj ze zrozumieniem a jak nie zrozumiesz to przeczytaj jeszcze raz. Skorzystaj z numeru, umów się na wizytę i nie krzycz.
Więcej lokdałnów i pracy zdalnej a mniej kontaktu z drugim człowiekiem i takie są skutki. Dodatkowo wypaczona przez Instagramy i inne portale rzeczywistość. Diagnoza nie jest trudna. Rozwiązanie tego problemu jest trudne.
black_crow
Wiesz to raczej Ty masz słabe pojęcie o samobójcach. To jest impuls, liczy się czas to nawet nie godziny tylko minuty a ty mi piszesz, że osoba w stanie depresji z myślą o samobójstwie pójdzie do lekarza po skierowanie, zaczeka w kolejce... o czym Ty wogóle piszesz. Wiem, że tam pan doktor Paweł H przyjmuje ale nie rób sobie jaj z problemu proszę Cię. W takim przypadku nie myśli się tylko działa!!! Taka osoba chce wykrzyczeć swój ból, tragedię, powiedzieć ostatnie słowa ten swój "łabędzi śpiew" i targnąć się na życie!!! To nie ta kategoria!!!
Nie polecam poradni psychologicznej dla dzieci na starym szpitalu. Młodociane nowo przyjęte panie nie dość , że są zamotane to dodatkowo nie sluchają co się do nich mówi. Maja tzw. olewatorski stosunek do pracy. Omijac to towarzystwo z daleka. Lepiej iść prywatnie , a nie na stary szpital.
@shadow1986, widzę, że masz słabe pojęcie o krosnieńskich placówkach zdrowotnych. Dzienny Oddział Psychiatryczny znajduje się przy Poradni Zdrowia Psychicznego na Grodzkiej przy starym szpitalu. Z odpowiednim skierowaniem można trafić maksymalnie na trzymiesięczną terapię. Jest oczywiście kolejka ale sądzę że gdy zachodzi mocna potrzeba to przyjmą szybciej. Zajęcia są grupowe i indywidualne pod opieką psychiatry i psychologa a także pielęgniarek doświadczonych w pracy z tego typu pacjentami. Na oddziale przebywa się od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-14.30 (z wyłączeniem świąt). I nie mów że nie istnieje coś takiego bo 10 minut tam dzwoniłem i potwierdziłem te informacje które są dostępne w Internecie.
Podaję numer 13 43 74 890
A jak chcesz więcej info
www.krosno.med.pl/index.php?menu=o_psychiatryczny
black_crow
Skoro tak twierdzisz to spróbuj się dodzwonić - ja próbowałem. Terapeutów jest jak psów a poza tym kursik może zrobić nawet Urząd Pracy w Krośnie bo faktycznie z doświadczeniem to nawet u psychologów marnie w tym temacie. Nie potrzebujemy tutaj jakichś asów. To mieli by być ludzie o podobnych doświadczeniach życiowych z przeszkoleniem w wąskim zakresie do pierwszego kontaktu, Dodzwonienie się na ten telefon w Warszawie w dodatku w chwili kiedy jest naprawdę potrzebny graniczy z cudem i raczej zachęca niż zniechęca do podjęcia próby samobójczej bo Ty chcesz być wysłuchany ale z drugiej strony kabla nie ma nikogo kto by Cię chciał wysłuchać i to jest jeszcze bardziej frustrujące i dołujące niż gdyby go nie było.
Natomiast w Krośnie nie ma czegoś takiego jak Dzienny Oddział Psychiatryczny dla osób w kryzysie psychicznym. To coś na Korczyńskiej jest typowym oddziałem leczenia uzależnień.
Dodam że samobójstwa najczęściej są popełniane w okresach świątecznych i w godzinach nocnych a depresja najczęściej powraca późną jesienią i wczesną wiosną.
@shadow1965, prawdopodobnie właśnie tak jest że miasto nie ma środków na taką infolinię. A znalezienie odpowiedniej ilości osób z odpowiednim przeszkoleniem żeby działała 24/7 też nie jest takie proste. Ale są ogólnopolskie linie
warszawa19115.pl/-/telefony-zaufania-przydatne-inf(...)
W Krośnie funkcjonuje też coś takiego jak Dzienny Oddział Psychiatryczny który zapewnią terapię i wsparcie psychologiczne pod opieką specjalistów w systemie dziennym (8.00-14.30)
Krosno, które liczy ok. 46 tys. mieszkańców, myślę , że troche przszacowana liczba , bliżej jesteśmy liczby 44,5 tys.