DYSKUSJE
Czy stadion na Legionów zyska nowoczesną trybunę? Zdecydują radni [PRZEGŁOSOWALI]
freesamen
29.09.2021 23:58
wyróżnione przez moderatora

Osobiście uważam, że to głosowanie 1.10 to jest czysta formalność i będzie miało pokrycie "za" 100% radnych. Każdy zdrowo myślący obywatel Krosna wie że jest to obowiązek. Remont powinen być wykonany 20 lat temu, ale jak nie został wtedy zrobiony to nie ma co czekać ani tygodnia dłużej.

Natomiast jeśli jakiś radny wyłamałby się z tej decyzji i zanegował to powinien popatrzyć w lustro i podać się do dymisji, bo nie byłby godnym radnym dla Krosna.

Nawet jakby projekt kosztował 80 milionów złotych to trzeba to po prostu zrobić.

To jest wizytówka miasta, w tym roku już były transmisje z Krosna na Eurosporcie na cały świat, jak nas widzą tak o nas mówią, a od radnych zależy czy chcą nas kojażyć jako zaścianek z okolicy wschodniej granicy Europy czy jako cywilizowane miast z w miare normalnym obiektem sportowym. Mówię w miarę normalnym ponieważ ta trybuna na pierwszym łuku nie załatwia całkiem tematu ale znacznie nas do tego przybliży.

Generealnie to stadion powinien mieć doookoła takie trybuny a od strony Wisłoka nawet i 20-30 rzędów krzesełek, jaki jest problem aby podpory zrobić jak na estakadach i nawet za rzeką je wykonać a trybuna aby była nad rzeką. Wiadomo wiązałoby się to z wyższym kosztem, ale stadion jest gdzie jest; z drugiej strony są w Polsce stadiony też zlokalizowane w centrach miast gdzie trybuna przebiega nad ruchliwą drogą (analogicznie jakby u nas była trybuna na pierwszym łuku przeciągnięta aż do starej hali nad ulicą Legionów). Wiadomo łatwiej w taki sposób powiększać stadion niż całość stadionu przenieść na łąki na obrzeżu miasta.

PS. Do zobaczenia na stadionie w przyszłym roku.

freesamen
na forum od listopada 2017
Endrju89
29.09.2021 22:47

Drogi przyjacielu AG, przypomnij mi proszę, ile kosztowała Hala widowiskowo-sportowa w Krośnie przy ul. Bursaki ? Pamiętasz może ? Nie ? To ja ci przypomnę:

Całkowity koszt inwestycji wyniósł 18,9 mln zł. Do tego doliczyć należy drogi dojazdowe i parkingi - 1,3 mln zł. Urząd Kultury Fizycznej i Sportu (obecnie Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu) dofinansowało budowę na kwotę 3,7 mln zł, resztę stanowiły środki własne miasta.

Skoro tak Cię boli wydanie łącznie 23 baniek na modernizację stadionu, który pamięta jeszcze czasy towarzysza Gierka no to ja Cię serdecznie przepraszam, ale w tej chwili jesteś hipokrytą i tyle Ci powiem. Swoją drogą, po co budowali halę sportową ? Przecież koszykarze czy siatkarze mogli spokojnie korzystać z tej na ul.Legionów ? Nieprawdaż ? Wtedy Ci jakoś nie przeszkadzało, że miasto wydaje na halę 20 mln, aaaa no tak zapomniałem! Wtedy zapewne miałeś góra 10 lat i nie interesowało Cię to zbytnio.

Obecnie Wilki Krosno przez ostanie 2 lata zrobiły większy szum i reklamę na całą Polskę! Niż wszystkie inne dyscypliny i spoty, filmiki, reklamy razem wzięte w ostatnich 10 latach! Tak, że wybacz, ale kompletnie nie zgadzam się z Tobą i wszystkimi, którym jest żal, aby miasto przeznaczyło 17 mln zł na unowocześnienie obiektu sportowego, z którego mogą korzystać WSZYSCY mieszkańcy miasta Krosna, jak i okolicznych miast i miejscowości!

Endrju89
h_b
29.09.2021 22:23

Do AG

Dodaje na kluby sportowe, a inwestycja w infrastrukturę miejską to dwie różne sprawy.

Ja doskonale pamiętam jak kibice koszykówki pisali o tym, że to powinna być jedyna dyscyplina a tor i boisko należy zaorać.

Pomijam tu kwestię kosztów funkcjonowania klubów, bo co może kupić klub żużlowy za 100tys. to zupełnie inna "waga" niż w przypadku koszykówki.

Piszesz o zgaszeniu świetnie zapowiadającego się klubu koszykówki... owszem, ale odpowiada za to tylko i wyłącznie nieudolność zarządu tego klubu. Dlaczego odwrócili się sponsorzy, kibice? Jestem całym sercem za tym, żeby koszykarze znów grali w najwyższej klasie, ale niestety to nie miasto ma dać na to pieniądze, ale zarząd musi znaleźć sponsorów. Tak właśnie działa klub Wilki Krosno. To gdzie teraz są, jest głównie zasługa zarządu i tego, że potrafią znaleźć sponsorów, którzy mogą im zaufać.

A mówienie, że żużlowcy powinni sami sobie wybudować stadion to już jakiś żart.

Czy hala na której odbywają się mecze koszykówki, została wybudowana przez klub koszykarski? Czy klub płaci za jej wynajem? Czy wymiana parkietu kilka lat temu była wykonana za pieniądze klubu? A nowe kosze na ekstraklasę zostały zakupione za pieniądze klubu? Nie - wszystko zostało wykonane za pieniądze miasta!

h_b
trawa
29.09.2021 22:05

Kolego AG . Gdyby miasto nie wybudowało kiedyś hali sportowej, pomijając, że trwało to bardzo długo, to ogądalbyś koszykówkę co najwyżej na trzecioligowym poziomie. Ot co taka analogia .

trawa
kurnachata
29.09.2021 21:56

Ja myślę że skoro sportowcy chcąc występować na tak olśniewającym obiekcie to powinni ze sportowej pensji odkładać. Albo z podwyżki biletów na wydarzenie. Podatnik i tak już jest obciążony mocno.

kurnachata
birkut
29.09.2021 21:13

No cóż ? Dziury w drogach w formacie 3D, Parkingi wszystkie płatne Na wizyty w gabinetach specjalistycznych trzeba zapisywać sie na przyszłe dziesięciolecie, szkoły z wyposażeniem z poprzedniego wieku . No ale stadion narodowy będziemy mieli. Możemy mieszkać pod mostem ale jeździc mercedesem.

birkut
na forum od października 2018
manioo22
29.09.2021 20:20

Jeśli ktoś jest przeciw modernizacji stadionu to znaczy że ma gdzieś Krosno! W każdym mieście, stadion to wizytówka miasta. WILKI TO DUMA KROSNA!!! Nigdy nie było tyle Krosna w TV! Cała Polska dzięki WILKOM wie gdzie jest Krosno. Modernizacja stadionu musi być! Gdyby nie Wilki to byśmy o tym nie rozmawiali.

manioo22
AG
29.09.2021 20:11

Nie chodzi o złośliwość i podjudzanie do animozji pomiędzy dyscyplinami, ale o zwykłą uczciwość i sprawiedliwość.

Pamiętam czasy, kiedy żużlowcy byli w II lidze, a koszykarze w ekstralidze. Wówczas mnóstwo moich znajomych miało ogromne "ale" do władz miasta, iż te deprecjonują żużel kosztem koszykówki.

Pozwolę sobie przypomnieć suche fakty. W 2016 roku wysokość dotacji miasta (w odniesieniu tylko do 3 dyscyplin sportowych) wyglądała tak:

- koszykówka (ekstraklasa) - 130 tys. zł

- żużel (II liga) - 100 tys. zł

- piłka nożna (IV liga) - 100 tys. zł

Jakież były krzyki, że ta koszykówka! Że to niesprawiedliwie tyle kasy pompować w kosza kosztem żużla !!!! Pamiętam pretensje moich kolegów (fanów żużla).

Obecnie (licząc tylko oświetlenie i planowaną przebudowę stadionu) na żużel+piłkę nożną (stadion jest wspólny dla tych dyscyplin) planuje się wydać 23 MLN zł. A zapytam trochę złośliwie, wspominając rok 2016 - ile miasto "dokłada" obecnie do koszykówki?

Może przemawia przeze mnie trochę żal, iż skąpiło się pieniędzy na dobrze zapowiadającą się koszykówkę (ekstraligową), a teraz nie ma większych oporów na wydawanie 23 MLN złotych na (tak wówczas ponoć poszkodowany) żużel. I nie myślę tutaj o "grubych" milionach "pakowanych" w koszykówkę, aby powrócić do PLK, tylko dajmy na to 500 tys. zł, no dobrze 1 mln złotych.

Nie dziwi mnie więc fakt, iż niektórzy piszą o bezsensie wydawania tak ogromnych pieniędzy na stadion, w sytuacji, kiedy inne dyscypliny sportowe również mają potrzeby i można byłoby bardziej sprawiedliwie wydawać miejskie pieniądze.

A teraz mozecie na mnie wylewać wszystkie pomyje, co nie zmienia faktu, iż z suchymi danymi, liczbami nie da się dyskutować. Matematyka jest nieubłagana. Procentowo w 2016 roku różnica pomiędzy ekstraligową koszykówką, a drugoligowym żużlem i czwartoligową piłką nożną wynosiła ... . Widzicie powód do niezadowolenia, bo ja tak.

AG
wed
29.09.2021 20:10

Oczywiście, że świetna inwestycja, ale pisi żule martwią się czy starczy na pińset plus i na ich zasiłki. 30% tego społeczeństwa nie chciałoby nic byle im starczyło na piwo. Ile pisiory biły pianę jak budowano Narodowy w Warszawie ? Kaczor wręcz bluzgał jakie marnotrawstwo. Tacy mali ludzie ze słomą w butach.

wed
trawa
29.09.2021 19:10

Ludzie, ale wy jesteście ograniczeni! Stadion jest wizytówką miasta! W tej chwili nikt nie robi miastu takiej reklamy, jak Wilki Krosno! Kiedyś też może piłkarze wyjdą na wyższy poziom. Dobra infrastruktura przyciąga potencjalnych sponsorów!

trawa
/4
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA