DYSKUSJE - ZGŁOŚ WPIS NA FORUM
Czy stadion na Legionów zyska nowoczesną trybunę? Zdecydują radni [PRZEGŁOSOWALI]

Nie chodzi o złośliwość i podjudzanie do animozji pomiędzy dyscyplinami, ale o zwykłą uczciwość i sprawiedliwość.

Pamiętam czasy, kiedy żużlowcy byli w II lidze, a koszykarze w ekstralidze. Wówczas mnóstwo moich znajomych miało ogromne "ale" do władz miasta, iż te deprecjonują żużel kosztem koszykówki.

Pozwolę sobie przypomnieć suche fakty. W 2016 roku wysokość dotacji miasta (w odniesieniu tylko do 3 dyscyplin sportowych) wyglądała tak:

- koszykówka (ekstraklasa) - 130 tys. zł

- żużel (II liga) - 100 tys. zł

- piłka nożna (IV liga) - 100 tys. zł

Jakież były krzyki, że ta koszykówka! Że to niesprawiedliwie tyle kasy pompować w kosza kosztem żużla !!!! Pamiętam pretensje moich kolegów (fanów żużla).

Obecnie (licząc tylko oświetlenie i planowaną przebudowę stadionu) na żużel+piłkę nożną (stadion jest wspólny dla tych dyscyplin) planuje się wydać 23 MLN zł. A zapytam trochę złośliwie, wspominając rok 2016 - ile miasto "dokłada" obecnie do koszykówki?

Może przemawia przeze mnie trochę żal, iż skąpiło się pieniędzy na dobrze zapowiadającą się koszykówkę (ekstraligową), a teraz nie ma większych oporów na wydawanie 23 MLN złotych na (tak wówczas ponoć poszkodowany) żużel. I nie myślę tutaj o "grubych" milionach "pakowanych" w koszykówkę, aby powrócić do PLK, tylko dajmy na to 500 tys. zł, no dobrze 1 mln złotych.

Nie dziwi mnie więc fakt, iż niektórzy piszą o bezsensie wydawania tak ogromnych pieniędzy na stadion, w sytuacji, kiedy inne dyscypliny sportowe również mają potrzeby i można byłoby bardziej sprawiedliwie wydawać miejskie pieniądze.

A teraz mozecie na mnie wylewać wszystkie pomyje, co nie zmienia faktu, iż z suchymi danymi, liczbami nie da się dyskutować. Matematyka jest nieubłagana. Procentowo w 2016 roku różnica pomiędzy ekstraligową koszykówką, a drugoligowym żużlem i czwartoligową piłką nożną wynosiła ... . Widzicie powód do niezadowolenia, bo ja tak.

Minimum 1 słowo.
Uwaga:
Zgłoszenie trafi do moderatora, który podejmie ostateczną decyzję o usunięciu wpisu lub jego pozostawieniu.
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA