Shadow. Jak widzę co się dzieje pod pojennikami to jestem za monitoringiem i karami. Nie ważne jaki rozmiar ma otwór i tak pozostawiane są reklamówki z butelkami tak jak piszesz z biedronki. Właśnie takich powinno się karać, którzy nie poświęcą 1 min na wrzucenie tego syfu do odpowiedniego kontenera. Zapraszam dzisiaj na ul Wroblewskiego i zobacz co się dzieje.
A może by tak zamiast wymieniać pojemniki wymienić kilku nieudacznych urzędników co zamówili pojemniki ze zbyt małymi otworami. Kompletny brak wyobraźni.
Dziękuję, że poruszony przeze mnie temat nie przeszedł bez echa. Niestety porady zawarte w artykule trudno wcielić w życie, gdyż nie wszystko, co jest plastikowe, da się zgnieść i nie każdy ma samochód, żeby owe gabaryty wywieźć. Ponadto pojedyncze wywożenie nie ma sensu, bo w grę wchodzi nie tylko paliwo, ale i czas spędzony w PSZOK-u. To nie jest kwestia kilku minut. Najlepiej wywozić minimum kilka takich przedmiotów, więc trzeba je gdzieś składać. Tylko gdzie? W blokach to nie takie proste. Pozdrawiam.
orlandus
Jak dla mnie to segregujesz odpady, płacisz za wywóz grubą kasę a i tak z małymi odpadami plastikowymi bo chyba nie powiesz że np 10 l pojemnik po wodzie destylowanej to odpad wielkogabarytowy wywozisz do pszoka. Dokładasz swój czas i paliwo i nie przyrównuj tutaj przepisów drogowych bo jeśli się segreguje śmieci to miasto powinno zorganizować takie pojemniki żeby ułatwiać a nie utrudniać ich segregowanie. Jeśli miasto zrobiło pojemniki nie przystosowane do segregacji nie może wymagać żeby z każdym większym talerzem plastikowym wybierać się do pszoku. Chcecie zgniatać? To postawcie zgniatacze ręczne przy tych pojemnikach bo niby czym ma się to pozgniatać? To nie są butelki po mineralnej z biedronki. Sugerujesz monitoring i kary? Zapłacisz w sumie więcej jak byś segregował. Sprzęt kosztuje, serwis też i nadzór. Wolisz większe otwory czy większą kontrolę i kary?
Do shadow1965 pytanie jak przyjdzie Ci mandat np za przekroczenie prędkości to też będziesz porównywać fotoradary na współczesne pułapki na małpy. Śmieć smieciowi nie równy i dlatego są postawione kontenery do SEGREGOWANIA ODPADÓW i tyle w temacie a jak jestes za tym żeby nie segregować odpaow. zgłoś się do Spółdzielni o podwyższenie opłaty za wywóz odpadów.
Wywozic samemu? chyba się urzedasom we łbach pomieszało,za co płacimy takie poeniadze?!
Do Shadow1965 jako członek Spółdzielni KSM nie chce płacić za odpady niesegregowane. (Już mieliśmy od UM ostrzeżenie). Mam 4 -osobowa rodzinę i w skali miesiąca mocno nadszarpnie mój budzet.
Wylewajmy "gówno" oleje przepracowane wyrzucajmy śmieci do Wislokai do potoku Panna tak jak było dawniej i jak nad złapią to będzie ograniczanie naszej wolności. Pytanie jaki problem jest w tym żeby pojechać ze starymi meblami tudzież z puszkami po farbie odpadami budowlanymi na PSZOK . Do shadow remontowałem mieszkanie i wywiózłem na ul Białobrzeska wg KPO 8.25 Mg odpadów tylko dlatego że jestem trochę do przodu ze świadomością ekologiczna jak Pan/ czy Pani. Ustawa o odpadach przewiduje karanie za nie przestrzeganie jej zapisów więc nie szukajmy dziury w całym tylko przestrzegajmy ogólnych zasad życia publicznego.
Oczywiście wiadomo jest z wypowiedzi "orlandus", że te pojemniki zostały po to tak skonstruowane żeby był powód do założenia monitoringu na osiedlach, za który znów zapłacimy my tylko po to, żeby nas karać. Pojemniki na śmieci do których nie można włożyć śmieci to takie współczesne pułapki na małpy tylko trochę na odwrót. Działa to tak, że do pojemnika o małym otworze wkłada się przysmak dla małpy, małpa go łapie i już nie może wyciągnąć kończyny. Tutaj jest odwrotnie małpa czytaj mieszkaniec, który zapłacił za monitoring za NIE MOŻE wrzucić odpadu więc zostawia go pod pojemnikiem a potem przychodzi mu mandat za zaśmiecanie. Bo to jest POLSKA właśnie a polacy są po to, żeby ich karać. I wszystko w temacie.
MaGia poruszyłas temat segregowania odpadów który jak widać jest mocno odstawiany przez KSM. Mam pytanie czy dostałaś pismo z KSM o tym że jak nie będziemy segregować odpadów będziemy płacić stawkę tak jak za odpady niesegregowane?? Dzisiaj rano okolo godz 5.00 na spacerze z moim pupilem zobaczyłem to co widzę co tydzień syf, gnój itd jak nie wierzysz mogę Ci wysłać zdjęcia na maila ( opakowania po olejach samochodowych pudełka po pizzy tudzież 3 reklamówki z butelkami po napojach z biedronki, dwie opony rozmiar 15 , parę worów wyrzuconych bo nie mieli klucza do wiaty itp. Czy tak ma wyglądać Nasza gospodarka odpadami???