@Zbych - W czasch rzekomo chrystusowych nie było dostępu do netu i innych aplikaci komórkowych. Teraz wszystko wiedzą bez tych spisów, a podobno był w 2011, ale ja go nie pamiętam. Chcesz się spisać i powiedzieć, co cię boli, ile masz kont, oszczędności, telewizorów i innych rtv, aut, inych dobroci wypracowanych przez lata swojej pracy, to się sPISz. Tylko napisz jeszcze jakiego jesteś wyznania, bo to też jest wymagane. Zdrówka na święta ;)
Nic nowego-uczciwy sie nie boi. Juz w czasach Chrystusowych Józef i Maryja szli do spisu obywateli. Wesołych Swiąt
Rusza Narodowy Spis Niewolników , co by tu jeszcze .... zabrać albo opodatkować .
powinni pytać jaką partię się popiera, wtedy kaczyści zmarginalizowali by wszystkich oponentów, a minister "zero" od razu by ich pozamykał. WESOŁYCH ŚWIĄT.
black_crow
Bo rząd chce naszego dobra! Polacy w panice chowają swoje dobra gdzie się da. Skoro traktują nas jak żyda za okupacji to też tak trzeba robić jak oni. Pozamykać konta bankowe, sprzedać kamienice i wszystkie swoje dobra po czym wykopać głęboki dół i to wszystko tam wsadzić po czym skrzętnie zakopać i żyć z dnia na dzień aż to wszystko pie... rnik strzeli. Taką operację należy przeprowadzić nocą bo rząd wtedy proceduje jak pozbawić nas naszego dobra i nie zauważy gdzie my to dobro w panice chowamy. Pamiętajmy, żeby już nie zakładać sobie złotych plomb bo od tego też może być podatek a jak nie zapłacimy to przyjdzie po nie komornik. I to by było na tyle.
Po co państwu informacje o mieszkaniach (domach), kto z kim mieszka i w jakiej relacji?
Wg danych z ustawy budżetowej 2020 VAT to około 45% budżetu państwa, PIT15%, CIT 10% . Państwo nie może bardziej opodatkować pracy (PIT, CIT) ani towarów i usług (VAT) bo krzywa Laffera zbliżą się do maksimum. Podatki akcyzowe też są wykręcone wysoko a budżet się nie domyka. Sytuacji też nie poprawił "Skok na OFE 2" (opłata za przniesienie środków z likwidowanych OFE do IKE). Rząd bierze się za tzw podatki od własności czyli przede wszystkim nieruchomości i depozyty. Rząd zacznie wymuszać na gminach a gminy na właścicielach nieruchomości tzw opłatę adiacencką czyli opłatę za wzrost nieruchomości (ustawa z 1997, oraz obwieszczenie Marszałka Sejmu z 2020). Pracują także nad podatkiem katastralnym czyli podatkiem procentowym od wartości nieruchomości wyliczonej wg wskaźników ustalonych przez ustawę. Jest to zupełnie inny (dużo wyższy) podatek niż obecny podatk od nieruchomości. Kolejną formą podatku nieruchomości jest opłata za depozyty bankowe. To opłata o kórej mówił kilka dni temu prezes mBanku na koferencji.
Wnioski po co spis powszechny w dobie pandemii niech każdy sam wyciągnie.
Zdaje się że nie ma obowiązku podawania danych wrażliwych. Nawet najbliższa rodzina nie ma prawa się dowiedzieć na co choruję a co do tego ma moja wiara czy niewiara? Tego typu dane są zastrzeżone tylko dla mnie!!! Co to jest znowu za polowanie na czarownice? Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Ja nie mam pewności do kogo trafią moje dane wrażliwe - bo personalne już rząd sprzedał - więc jak sobie rachmistrz chce porozmawiać o zdrowiu i wierze to zapraszam ale z księdzem i lekarzem. I tak przy okazji może zostane zbadany i wyegzorcyzmowany.
Taka to ochrona jak z koziej dupy trąba. Był przykład z przekazaniem danych wyborców Poczcie Polskiej. Też była ochrona. Patrzą jak by tu i komu nowy podatek dołożyć. Po co im moje choroby, wyznanie, wykształcenie i czy dom przypadkiem nie należał do kosmity z narodu wybranego. Moraviecky swym kosmicznym okiem dobrze liczy jak gojów wyruch....ć.
Nie znalazłam informacji czy jak już dopełniłam obowiązku i spisałam się przez neta to rachmistrz i tak przylezie albo zadzwoni? Czy system jakos wykazuje że się już spisałam. Skoro jest czas do września a już 4 maja będą chodzić , dzwonić itd to czy nie za wiele -skoro i tak większość spisze się przez internet. Może wizytę rachmistrza powinno się zamawić jeśli ktos potrzebuje...