Panie Krzanowski mam pytanie odnośnie tych wolnych sądów,a mianowicie: czy orientuje się pan ilu sędziów ma jeszcz pochowane książeczki PZPR?Jak słyszę tzw. obrońców demokracji czyli towarzyszy z PZPR-u i ludzi mówiących o nich "autorytety" to zastanawiam się jaki sens miała walka z tymi towarzyszami w 1981r.
Protest sensowny. Różnie można mówić o sądach, nie każdy jest zadowolony z wyroku. Sęk w tym , że po tej ustawie to zawód sędziego będzie można w zasadzie zlikwidować. Ich rola będzie ograniczała się do odczytania wyroku, który zapadnie na Nowogrodzkiej lub w jej pisich filiach, a to będzie mógł zrobic nawet facet po podstawówce. Przypomina mi to PRL, gdzie decyzję podejmowały kacyki partyjne, przeważnie intelektualni analfabeci, a sędziowie tylko ogłaszali ich decyzje. Szkoda, że po 30 latach wracamy do starego, totalitarnego systemu z jedynie słuszną linią partujną.
To wszystko wygląda bardzo prosto i przejrzyście. Kasta prawnicza uważa się za coś wielkiego, nieomylnego. W gruncie rzeczy są tam ludzie mądrzy i fachowcy, ale jest wiele osób skompromitowanych, zwykłych kanalii lecz nietykalnych. Wszelkiej maści kolesiostwo i klany rodzinne. Wielu świetnie wykształconych prawników nie ma prawa się tam dostać ze względu na brak poparcia. PiSiory chcą to zmienić, stąd ten jazgot i protesty.
"To jawny atak na niezawisłość sędziowską. Tłumaczył, że to taki stan sędziego, w którym nikt nie może wywierać na niego żadnego nacisku." Czyli, że sądzia może okraść staruszkę, jeździć samochodem po pijanemu, kraść w supermarkecie i wszystko w porządku, ponieważ jest nie zależny. A zwykły obywatel za zjedzenie cukierka w sklepie zostaje przez niezależnego sędziego skazany na miesiąc więzienia. To ja dziękuję za taką niezależność sędziowską.
Ten protest raczej przypomina mi CYRK, trzba było isc na wybory i przegonic PIS, coś sie nie udało bo wiekszosc ma rację i juz wybrała na kolejną kadencję, wesołych swiąt
Gdyby ludzie byli zadowoleni z wydawanych wyroków w roznych sprawach, to tam pod sądem byłoby ich 46tysiecy a nie max 150osob. Tyle w temacie, wesołych i spokojnych swiąt życzę.
Oczywiście bezstronny redaktor k24 p Krzanowski walczy z patologią.
Śmiszne prawda?