Wladt - ... i na sam koniec powiedz mi teraz, jak to jest możliwe, że, od niemal 30 lat wciąż wybierane są te same osoby w rządzie ? Zawsze po każdych wyborach ludzie mają do siebie nawzajem pretensję! Czy masz pewność, że w Polsce mamy demokrację ? Skąd wiadomo czy wybory nie są zafałszowane i czy sami siebie nie wybierają i nie ustawiają pod dane stołki ? Chciałbym, aby to naród wybierał władzę, ale z tego, co widzę, to co się dzieje mam wątpliwości czy aby na pewno mamy coś do powiedzenia w tej kwestii.
Kiedy zacznie straszyć tą wstrętną gębą idących do szkoły dzieci z miejskich billboardów.
Koniec warchoła Przytockiego już bliski zadarł z klerem, a teraz podzielił mieszkańców.
Jak można brać pod uwagę głosy 0.6% mieszkańców, no ale to głos emerytowanych działaczy.
Endrju89
"Uwierz mi, że, gdybyś sam dorwał się do koryta to robił byś tak samo, każdy by tak robił, a gdybyś chciał zrobić inaczej to zapewne długo byś nie pożył, bo albo zginąłbyś przez powieszenie, albo w wypadku. Ilu polityków już takich było, którzy faktycznie chcieli coś zmienić ? Było i to sporo i jak skończyli ? Albo w piachu, albo obecnie mówi to, co mu każą."
I tu masz rację gratuluję Ci odwagi za to, że głośno napisałeś to o czym ja cicho pomyślałem.
Endrju89
89 ja jestem 65. Żyłem i pamiętam bardzo dobrze komunę. Pamiętam ogniska, ziemniaki i kiełbasę pieczoną, śpiewy i alkohol pity full legal w miejscach publicznych często też za sklepami robili to wszyscy nawet milicjanci i nie było takiej zawziętości i nienawiści jak teraz. Oprócz tego, że masz paszport w domu co się zmieniło? Ano ogniska już nie zapalisz bo Ci straż miejska zgasi możesz jedynie grilla i to na swoim podwórku. A dźwięki gitary przy grillu na podwórku to nie to samo co ziemniaki i kiełbasa zapijana piwem nad rzeką takim zimnym prosto z nurtu. Na jana sobótki... zapytaj ojca powie Ci jakie były harce do rana. Ludzie byli przyjaźniejsi - owszem byli i szuje, konfidenci i sadyści w milicji... ale policja dziś też się znęca i morduje ludzi na komisariatach. Owszem były kolejki ale jak wystałeś swoje to kupiłeś - a dziś masz wszystko bez kolejek... ale można sobie popatrzyć, pomarzyć i pójść bo ludzi nie stać. Była praca, były mieszkania dla robotników, specjalista przyjmował bez kolejki. Wszystkie badania bezpłatne, obowiązkowe zdjęcia małoobrazkowe płuc, zakład pracy dowoził pracowników do pracy i z pracy bezpłatnymi autokarami, wczasy pod gruszą i sanatoria za darmo... a dziś? Dziś masz paszport w domu i nikt Ci nie zabroni wyjechać z własnego kraju na emigrację.
Powoli zaczynam się zastanawiać czy czasem za PRL-u nie było lepiej. Może to tęsknota za młodością a może fakt, a może jeszcze coś innego np. mniej zakazów i nakazów niż dziś - bo człowiek to takie zwierzę, które nie lubi być niepotrzebnie ograniczane.
Ja już odczuwam dumę z faktu że mam zakola. Gdyby do tego doszła świadomość bycia Polakiem, chyba bym pękł
...
Wladt-Również bym chciał, aby każdy obywatel był zadowolony, aby nie było bezrobocia, aby przynajmniej większość ludzi było stać na nowy samochód, wakacje na Hawajach i miał dom za pół miliona, aby służba zdrowia była na najwyższym poziomie a na stołówce podawali kawior, aby policja łapała złodziei, a nie wlepiała mandaty, tylko dlatego, że przekroczyłem 10km/h, chciałbym, aby benzyna była po złotówce, i w ogóle, aby żyło się dostatnie no ale tak to nie działa. Uwierz mi, że, gdybyś sam dorwał się do koryta to robił byś tak samo, każdy by tak robił, a gdybyś chciał zrobić inaczej to zapewne długo byś nie pożył, bo albo zginąłbyś przez powieszenie, albo w wypadku. Ilu polityków już takich było, którzy faktycznie chcieli coś zmienić ? Było i to sporo i jak skończyli ? Albo w piachu, albo obecnie mówi to, co mu każą.
Masz rację... w części. Na służbę zdrowia płacimy przez kasę chorych jak jesteś rencistą i prowadzisz działalność to płacisz 2 razy raz z renty raz z działalności ale ani nie jesteś 2 razy szybciej przyjęty ani 2 razy zdrowszy. Widziałeś tą reklamę "wyjdź z kolejki", No w mordę ktoś 2 razy płaci za leczenie a i tak musi leczyć się prywatnie. Skandal! To jest niesprawiedliwe!!!
Policja zamiast chronić ludzi ochrania miesięcznice, Jak złodzieja sam nie złapiesz to możesz na nich nie liczyć - ale mają pule mandatów do rozdania dla źle parkujących na przykład - jeśli nie to nie dostaną premii. Nie znaleźli by k..wy w burdelu. Potrzebna reforma. Policja powinna służyć tym, którzy im płacą czyli wszystkim polakom a nie tylko być narzędziem elity.
Podatki tak ale nie takie gigantyczne. To samo z akcyzą max 10%.
Ludzie powinni sami rządzić, sami wybierać przedstawicieli - ale taki przedstawiciel powinien MIEĆ OBOWIĄZEK wprowadzać w życie plany właśnie tych ludzi tak by być najbliżej twoich słów: "ważne że obywatele byliby szczęśliwi, bo wszystkich byłoby stać na wszystko, nikt nikomu by nie zabraniał, ogólnie kraina mlekiem i miodem płynąca." - RZĄD=ODPOWIEDZIALNOŚĆ ZA WOLNOŚĆ I SZCZĘŚCIE WSZYSEKICH OBYWATELI - a przynajmniej nie utrudniać im życia niepotrzebnymi zakazami, nakazami i zobowiązaniami - zwróć szczególną uwagę na słowo NIEPOTRZEBNYMI.
Ja uważam, że ważne jest szczęście obywateli i duma z bycia POLAKIEM - a Ty nie?
Czy naprawdę uważacie, że wprowadzenie ograniczenia sprzedaży coś da? Przecież te pijackie mordy, które tak wszystkich rażą chodzą po osiedlach od 7 rano, o 22 to oni już dawno zgon zaliczyli. Wieczorem alkohol jest kupowany głównie przez ludzi, którzy po ciężkim dniu chcą wypić drinka czy piwo. Żaden zakaz nie zrobi z nas trzezwego narodu, jedynie uswiadamianie tego czym jest choroba alkohowa. No ale cóż... zakaz jest zakazem a meliny już zacierają ręce i zastanawiaja sie czy za flaszkę brać 100zł czy 200...:D :D
Mimo, ze ten zakaz mnie osobisci nie dotknie jakos szczegolnie, nie cierpie wprowadzania zakazow jako eksperymentow publicznych. Wiem juz na kogo na pewno nie zaglosuje.