No Endju89 czekam aż się odniesiedz do tego filmika co podlinkowałeś bo ja widzę ze obie strony prezentują identyczny poziom.
My Polacy mamy to do siebie że lubimy narzekać, a często powodów nie mamy. Każdy krzyczy że ciągle wszystko drożeje. No ja tego nie widzę. Oczywiście że jest tak że częśc produktów podrożała, ale część potaniała. Dobrych kilka lat temu za żel go golenia płaciłem dobrze ponad dyche a teraz w promocji poniżej 10 można kupić, a promocje to co chwile są. To samo z dezodorantami, pastami i innymi tego typu. Nie dośc że potaniały to zarobki jednak ciągle rosną więc jest się podwójnie do przodu. Z elektroniką to samo. Kiedyś na TV trzeba było robić 2 miesiące a dziś tydzień. Paliwo to paliwo. Było już po ponad 5.80 za 95 oktanów i to na tych tanich stacjach a nie zdjecie propagandowe ze stacji przy autostradzie gdzie cena jest o 50gr wyższa. Jak paliwo w Polsce drożeje to drożeje wszędzie. W UK cena za gaz skoczyła właśnie o 10%, a w Polsce jest obecnie niższa niż kilka lat temu (fakt jest i tak za wysoka ale takie umowy poprzednicy podpisali z ruskimi) Wszędzie wszystko drożeje, w UK za podatek od nieruchomości w który jest wliczony wywóż śmieci trzeba już płacić ok 10tys zł rocznie a co rok podwyżki. Wyjedźcie na zachód i zobaczcie jak tam jest bo widze że Polak to tylko zarobki potrafi przeliczać. Zapłacicie za kilo jabłek 10zł, za kilo ziemniaków 5zł za kilo mięsa 30zł (typu na kotlety czy mielone) i sobie porównajcie gdzie jest drogo. Powiem więcej. W Polsce żywność mogłaby być tańsza, ale polski rolnik nie może produkować tyle ile chce tylko tyle ile unia pozwoli żeby utrzymać wysokie ceny po to żeby sie Niemcowi czy Francuzowi też opłacało. Taki to mamy otwarty i wolny rynek.
czlowiekprezesa
"masło podrożało gdyż polskim producentom opłaca się go bardziej wysyłać na rynek"
Polska ma dawać dopłaty rolnikom a ich produkty wysyłać za granicę to jest polityka rządu! Masło jest 2 x droższe bo je sprzedał rząd. Tak samo jajka - przecież o ile wiem to kury nie strajkowały!
"Oczywiście wiecie że kampania bilbordowa jest finansowana z pieniędzy podatników i juz kosztuje więcej niż te miliony które wziął PIS"
Oczywiście że nie jest natomiast kampanie PiS-u są.
"Cena prądu z powodu wzrostu ceny węgla... polskie kopalnie zaczęły zarabiać miliardy"
Kopalnie też dostały dofinansowanie z rządu.
Ja też bym musiał poczytać i mógłbym napisać na ten temat dużo więcej. Dodam tylko, że dofinansowania były oczywiście z kieszeni przeciętnego Kowalskiego który teraz musi płacić więcej.
Może jak coś jest dofinansowywane z pieniędzy publicznych to niech zostanie w Polsce!
Tyle kłamstw i propagandy w jednym miejscu już dawno nie widziałem. rozumiem ze można być wielkim przeciwnikiem PIS-u, ale PO mówiące o tym że PIS jest antypolski to największa hipokryzja jaką można sobie wyobrazić. Ale zacznijmy od początku. Oczywiście wiecie że kampania bilbordowa jest finansowana z pieniędzy podatników i juz kosztuje więcej niż te miliony które wziął PIS (jeśli chodzi o zeszłoroczne premie)? Wytłumaczcie co takiego zrobił PIS że masło jest 2 razy droższe ,odpowiem wam .Nic masło podrożało gdyż polskim producentom opłaca się go bardziej wysyłać na rynek zagraniczny gdzie nastąpił nagły wzrost popytu. Tak samo jajka ich cena wzrosła prawie jednakowo w większosci krajów Europy. Cena paliwa wzrosła z powodu kryzysu na lini Iran-USA i kryzysu w wenezueli. Cena prądu z powodu wzrostu ceny węgla ,ale jednocześnie polskie kopalnie zaczęły zarabiać miliardy (w 2017 3,6mld ) należy też dodać że sektor energetyczny jest w dużej częsci sprywatyzowany i rząd nie ma wiele do powiedzenia . A rachunki za wodę przynajmniej u mnie w ciągu ostatnich 8 lat utrzymują się na tym samym poziomie. Pisał bym jeszce więcej, ale musiałbym trochę poczytać i innych wymienionych sprawach na co obecnie nie mam czasu. Przeczytajcie to i zastanówcie się na tym.
Co ma wzrost cen masła do pisu? W UK duńskie pólkilowe to najbardziej znane, masło było w cenie 2 szt za 4 funty a teraz jest 1 za 3.50. Tam też pis ceny ustala? Podatki rosna niezaleznie kto jest przy korycie. Niestety przemysłu swojego nie mamy, tylko montownie gdzie płace są jakie są. Co mielismy to sie oddało zachodnim sojusznikom a słyniemy z siły roboczej. Wiecie co jest najgorsze? Że niezależnie kto wygra wybory to nikt mądrze żadził nie będzie bo jedni są z bundestagu w delegacji a drudzy to idioci. Zastanówcie się jakich mamy sojuszników w Unii. Czemu polscy rybacy mają limity, a ci zza Odry nie, więc mogą łowić w Bałtyku ile chcą?
Szkoda że nie mamy poważnej opozycji bo ta co jest to... a co bede pisał jak każdy wie.
Ciekawe dlaczego autor artykułu nie pokazał tych tłumów mieszkańców, którzy wzięli udział w happeningu? Czyżby ich nie było?
Ktoś ładnie napisał (komentarza nie mogę odnaleźć, chyba usunięty), że przytocki cytuje"to jak płaczące dziecko zagubione we mgle" nie wie, do jakich drzwi ma zapukać, prosząc o poparcie.
TOP 3 najdroższych podróży samolotami:1. Szymon Ziółkowski (PO) 402 podróże za 230.000 zł.2. Jacek Protasiewicz (PO) 401 podróży za 229.000 zł.3. Borys Budka (PO) 357 podróży za 204.000 zł.To jak? Konwój wstydu? Dokąd tak lataliście?