Mam pytanie. U kogo na Żwirki i Wigury można wpisać się na listę sprzeciwu odnośnie budowy kolejnego kościoła. Chcę się dołączyć bez drukowania listy z jednym podpisem.
I jeszcze raz w tej sprawie. Za tych, którzy nie mają siły dobijać się do urzędów, a ich głos jest pomijany, bo są w mniejszości i często są ważniejsze plany, jak choćby postawienie kolejnego obiektu sakralnego, z którego nie ma bieżących korzyści na już, zaspokajających potrzeby osób o mniejszych możliwościach fizycznych.
Panie prezydencie, na ten moment jest inna potrzeba.
Buduj pan blok ze specjalnym wyposażeniem dla osób niepełnosprawnych ! starszych z trudnościami w poruszaniu się, którym ciężko wychodzić po schodach nawet na drugie piętro i dla matek pchających wózek z niepełnosprawnym dzieckiem w perspektywie całego życia.
To są specjalne urządzenia likwidujące bariery architektoniczne, których nie uświadczy w zwykłych blokach z wąskim korytarzem, kompletnie nieprzystosowanych do ich potrzeb. Podjazdy, platformy schodowe, tory z poręczą, windy krzesełkowe. Dla niepełnosprawnych to duże udogodnienia i pomoc na co dzień.
I właśnie taką inwestycją mógłby Pan zyskać, prezydencie, w oczach wszystkich mieszkańców. Proszę posłuchać, co mówią ludzie, tu na forum i na ulicy. Nie każdy potrafi wyrazić to publicznie wprost. Proszę się wsłuchać w ich potrzeby.
A ich potrzebą nie jest kolejny obiekt sakralny generujący koszty, gmaszysko górujące nad otoczeniem, na które ludzie zmuszeni są łożyć... ludzie chcą mieszkań z perspektywą. Osoby niepełnosprawne też mają potrzeby godnie mieszkać, żyć pośród innych.
To są normalne jaja. Sprawa nie dotyczy przecież tylko mieszkańców osiedla WSK!!! To jest własność miasta - a miasto to my wszyscy mieszkańcy Krosna!!! Potrzebujemy mieszkań a nie kościołów. Społeczeństwo w naszym grodzie się starzeje i wymiera a młodzi już nie chodzą tak często do takich przybytków. Za 10-20 lat ten obiekt będzie świecił pustkami!!! Gdyby tam i w wielu innych miejscach na terenie Krosna powstały mieszkania i miejsca pracy może młodzi tak masowo by nie wyjeżdżali z Krosna za chlebem i dachem nad głową. W konsekwencji takich decyzji miasto zamiast się rozwijać kurczy się. Czy tego nie zauważacie czy też nie chcecie widzieć??? Może zamiast tego kościoła postawcie DOM STARCÓW - bo jak młodzi nas opuszczą to kto się będzie opiekował starzejącymi się rodzicami czy dziadkami???
No pięknie, widzę że ten zaściankowy portal próbuje kreować opinie mieszkańców, baa nawet własną petycję przygotował. Szkoda tylko, że tacy jesteście nowocześni, że o obiektywnym dziennikarstwie nie macie pojęcia. Jedyny plus to że zaczęliście się podpisywać imieniem i nazwiskiem pod wyrażaniem opini w ramach artykułów.
Przeciw PiSowi i ich propagandzie pewnie też jesteście co? A wasza propaganda w tym przypadku jest duuużo większa niż w Wiadomościach TVP...
Czytam i nie wierzę w to co widzę, jak to możliwe że ci, którzy Kościół Katolicki omijają szerokim łukiem, plując na niego jak się da jadem w każdym możliwym momencie, prowadzą walkę z placem pod nową świątynię w imię oświecenia mas!? Idąc tokiem rozumowania komentatorów i autora, świątynie dokonają samozagłady co należałoby "oświeconym" poczytywać jako samospełniającą się przepowiednię! Czemóż więc prowadzić walkę, skoro i tak zwycięstwo nad religią miłości nieuchronnie nastąpi i zapanuje wszechobecna wolna od jakichkolwiek ograniczeń, nieskrępowana polityka śmierci poprzez eliminację starców oraz chorych - eutanazja i nieskrępowana wolność seksualna poprzez aborcję i dalej eliminację słabszych i chorych? Przyszła mi w tym momencie na myśl sentencja plakatu:
"God is dead" - podisano Nietzsche 1883
"Nietzsche is dead" - podpisano God 1900
Memento mori ;)
Każdy jest w szoku jak brak pieniędzy skłócił lud i kościół. Za komuny to robotnik w zakładzie nakradł cementu, dlatego jak się wierci w bloku to leci sam piasek. Później zaniósł cement plebanowi a po szychcie tynkował ściany prarafi.
Pewnie na mnie zaraz napadniecie, ale ja bym te ziemię pod kościół sprzedał pod jednym warunkiem: zburzenia muru kapucyńskiego i przekazania ogrodu miastu i jego mieszkańcom.
Na terenie osiedla WSK też trzeba pomyśleć o terenach zielonych.
Dlaczego Prezydent Przytocki, na którego zawsze głosowaliśmy, nam to robi? Dlaczego radni nam to robią? Jak mogą przedkładać własne dobro, nad dobro mieszkańców osiedla WSK. Mamy w Krośnie mnóstwo kościołów. Jeżeli tylko ktoś chce, zawsze może pójść do kościołów w okolicach Rynku, na Wyszyńskiego, czy choćby do kaplicy znajdującej się na osiedlu. Wybór jest ogromny. Tylko chęci. Wg władz miasta kolejny kościół to pierwsza potrzeba mieszkańców? Wiadomo, że diecezji chodzi o powiększenie już i tak ogromnego majątku. Mam nadzieję, że władze miasta zrezygnują z tego nieprzemyślanego, uderzającego w mieszkańców pomysłu i przeznaczą działkę na inny cel. Wybory samorządowe blisko. Bedziemy pamiętać.
AG
Chętnie się przyłączę do protestu. Zaproponuj miejsce i czas spotkania na neutralnym gruncie, a ja postaram się przybyć i złozyć swój podpis.