Wypiekając w domu swój wieloziarnisty chlebek Jolanta Lech, współwłaścicielka cukierni "JoAsia" nie przypuszczała, że kiedyś uzyska on tytuł "Ulubionego Chleba Krośnian". To jedno z najbardziej pożądanych przez krośnieńskie piekarnie wyróżnień, które przyznaje się na Karpackich Klimatach.
A jednak tak się stało. Domowy chlebek wieloziarnisty w wyścigu po tytuł pokonał aż siedem innych bochenków wypiekanych przez znane piekarnie. Zdobył 17% głosów z 1155 oddanych. Jest to chleb wypiekany metodą rzemieślniczą z dodatkiem różnych ziaren, mąki pszennej, drożdży, odrobiny cukru i soli.
Jak to się stało, że cukiernia zaczęła wypiekać pieczywo? – Blisko pięć lat temu moja żona zaczęła ten chleb piec w domu dla rodziny – mówi Piotr Lech. – Dopiero później przenieśliśmy się do cukierni. Nasze pieczywo bardzo posmakowało klientom. Zdarzało się, że specjalnie przyjeżdżali po nie albo zamawiali je na święta.
Chlebek szybko zyskał swoich miłośników. – Klienci cenią sobie to, że jest on bardzo sycący i dobrze smakuje nawet z samym masłem. To jest jeden z cięższych chlebów, waży ponad 700 gram, więc wystarczy kromka lub dwie i już jesteśmy najedzeni – mówi Jolanta Lech.
Sekretem smaku pieczywa jest połączenie dodanych do niego nasion. – Są to słonecznik, dynia, a także uwielbiany przeze mnie kminek – tłumaczy Jola. – Dzięki niemu chlebek ma wyrazisty smak i jest bardzo pachnący. Dodajemy też do niego płatki owsiane oraz szczyptę czarnuszki, dzięki której zyskuje odrobinę goryczki.
Cukiernia nie wypieka go w dużych ilościach, zaledwie 20-30 bochenków na weekend. Pieczywo można kupić w cukierni "JoAsia" przy ul. Chopina codziennie.
"JoAsia" bierze udział w konkursie na "Ulubiony Chleb Krośnian" od dwóch lat. W ubiegłym roku zajęła 2. miejsce. Tegoroczne zwycięstwo sprawiło, że zainteresowanie jej pieczywem wśród klientów wzrosło. – Na przykład już dwa bochenki pojechały nad morze. Mieliśmy też telefon z jednego sklepu, który chciał zamówić ten chleb do sprzedaży - mówi Piotr.
Jednak małżeństwo nie chce produkować pieczywa na masową skalę. – Nie mamy takiej mocy przerobowej, aby wypiekać chleb w takich ilościach jak życzą sobie sklepy i hurtownie. Chodzi nam o to, żeby go sprzedawać w naszych punktach. Współpraca z dużymi sieciami nie jest dla nas – wyjaśnia Jola.
Oprócz wieloziarnistego chlebka cukiernia ma również w sprzedaży chleb pszenno-żytni z odrobiną octu jabłkowego. – On jest bardzo lekki. Częściej robimy go na jesienne dni – mówi Jola i dodaje: - Nie jesteśmy piekarnią ani specjalistami w robieniu chleba. Po prostu robimy to, co lubimy i chcemy się tym dzielić z szerszym gronem ludzi.
Cukiernia "JoAsia" jest małą firmą działającą od 2009 roku. Wytwarza słodkości sposobem rzemieślniczym z naturalnych składników według tradycyjnych receptur. Oprócz deserów, ciast i ciasteczek jej specjalnością są lody. Swoje punkty ma nie tylko w Krośnie, ale również m.in. w Zręcinie, Jedliczu, Haczowie, Jaśliskach czy Krempnej.
Oprócz chlebka do tegorocznej edycji konkursu "Ulubiony Chleb Krośnian" zgłoszono siedem innych chlebów:
Konkurs „Ulubiony Chleb Krośnian” jest organizowany od 2006 roku. Jego pomysłodawcami są Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Krośnieński Cech Rzemiosł Różnych. Nawiązuje on do piekarskich tradycji miasta i promuje regionalne wypieki.