Żytni z Anwitu. Ulubiony chleb krośnian 2014

Dziewięć gatunków chleba rywalizowało w tym roku o tytuł "Ulubiony chleb krośnian" (23-24.08). To konkurs, który odbywa się rokrocznie przy okazji Karpackich Klimatów. Największym uznaniem cieszył się tym razem chleb żytni pytlowy z piekarni Anwit w Chorkówce.
Chleb żytni na naturalnym zakwasie najbardziej posmakował krośnianom, którzy uczestniczyli w Karpackich Klimatach w ostatni weekend

Konkurs na "Ulubiony chleb krośnian" organizowany jest od 2006 roku. Jego pomysłodawcami są krośnieński Cech Rzemiosł Różnych i Muzeum Rzemiosła w Krośnie. Filarem tego wydarzenia jest mistrz piekarski i Starszy Cechu - Józef Kiełtyka, który tradycyjnie drugiego dnia Karpackich Klimatów na zakończenie konkursu prowadzi pokaz pieczenia chleba.

O tym, jak ważny był i jest chleb w naszym kręgu kulturowym przypomina Muzeum Rzemiosła w Krośnie: "Dziś najczęściej oddajemy przywilej wypieku chleba piekarzom, ufamy ich recepturom i umiejętnościom. Dawniej każda gospodyni uważała wypiek chleba za swój święty obowiązek. Sztuka wypieku chleba stanowiła niejakiego rodzaju test dla młodej dziewczyny, która dopiero po jej opanowaniu mogła wyjść za mąż. Nie było to jednak takie proste. Ten niepozorny wyrób - chleb - był podstawą domowej więzi oraz smakiem, jaki będzie rankiem jednoczył małżonków i przypominał dzieciom dom. W każdym domu smakował niepowtarzalnie. Wierzono, że dobry chleb jest odzwierciedleniem dobrej duszy gospodyni. Dojrzała i pełna miłości matka przelewała ją na domowy wypiek. We wsi były kamienne piece do wspólnego użytku. Rozgrzewało się je w określonych dniach i ludzie korzystali z nich według potrzeby. To ich jednoczyło. Nic więc dziwnego, że w chwilach prześladowań, rozbiorów i wojen ludzie walczyli o Boga i chleb, o wolność i chleb, pragnęli chleba i igrzysk".

9. edycja konkursu na "Ulubiony chleb krośnian" pokazała, że chleb wciąż stanowi jeden z ważniejszych elementów ludzkiego życia, a piekarze prześcigają się, by dogodzić naszym gustom i sprostać oczekiwaniom.

W 2014 roku do konkursu na "Ulubiony chleb krośnian" zgłoszonych zostało 9 gatunków chleba z 9. krośnieńskich i podkrośnieńskich piekarni: żytnio-razowo-pszenny (piekarnia Munia), ziarnisty z dynią (Rogalik), żytni pytlowy (Anwit), żytni bez drożdży (Kopacz), z orkiszem (Wilusz), sarmacki pszenno-żytni z czarnuszką (Kiełtyka), witalny żytnio-pszenny dla alegrików (Frydrych), klimatyczny razowiec z kiszoną kapustą (Sajdak) oraz chleb razowy na zakwasie typ mąki 2000 (Krukierek).

Najwięcej głosów krośnian (21%) zdobył chleb żytni pytlowy z piekarni Witolda Ulanowskiego Anwit w Chorkówce.

Chleb żytni pytlowy:
  • produkowany jest na kwasie naturalnym uzyskiwanym metodą fermentacji wielofazowej, bez dodatku drożdży. Chleb ten charakteryzuje lekko kwaśny smak i winny zapach, miękisz tego chleba odznacza się dużą porowatością. W wyniku użycia naturalnego kwasu żytniego chleb utrzymuje długo świeżość, zapach oraz smak.

    Skład: zakwas naturalny, mąka żytnia 720, woda, drożdże, sól, zawiera śladowe ilości mąki pszennej.

- To jest dla nas ogromna satysfakcja - mówi Bartosz Wójcik, kierownik piekarni Anwit w Chorkówce. - Ten chleb pieczemy już od 4-5 lat. Jego sprzedaż systematycznie wzrasta, bo to naprawdę dobry chleb. Już w 2012 roku zdobył certyfikat "Smaczne, bo Podkarpackie".

Piekarze z Anwitu twierdzą, że to chleb dla wszystkich: - Zawiera 100% mąki żytniej, dlatego zachowuje on bardzo długo świeżość. Nawet do tygodnia czasu można go jeść. W składzie podajemy, że zawiera mąkę pszenną, ale to są naprawdę śladowe ilości. Chleb ma delikatny, kwaśny smak.

Chleb żytni powstaje w piekarni Anwit w Chorkówce

Teraz chleb z Anwitu zostanie opatrzony logiem "Ulubiony chleb krośnian", tak aby mógł być rozpoznawalny na półkach sklepowych. Wypiek jest dostępny m.in. w sklepach Delikatesy Centrum, Zielony Koszyk i Intermarche. Kosztuje ok. 3 zł.

Zwycięski chleb może się posługiwać tym znakiem przez rok - do kolejnej edycji konkursu. Będzie to jubileuszowa 10. edycja "Ulubionego chleba krośnian".

Hojni krośnieńscy piekarze przekazali do konkursu około pół tysiąca bochenków chleba, którymi do woli można było się częstować w trakcie dwóch dni Karpackich Klimatów. Pozostałe bochenki chleba rozdane zostaną przez Akcję Charytatywną potrzebującym we wtorek (26.08) w okolicy kościoła farnego w Krośnie.

Wśród głosujących rozlosowane zostały nagroda główna - rower - ufundowany przez Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie oraz upominki od Urzędu Miasta Krosna, Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Glass Studio Habrat i Stylmark. Numery wylosowanych kuponów: 1160, 924, 937, 1564, 1339, 967, 926, 1626, 1394, 1377. Nagrody - upominki ufundowane przez Muzeum Rzemiosła w Krośnie, Urząd Miasta Krosna, Stylmark i Glass Studio Habrat do odebrania do 31 sierpnia br. w Punkcie Informacji Kulturalno-Turystycznej (Rynek 5 w Krośnie w godz. od 9.00 do 18.00).

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)