Pączki bezglutenowe. Tłustoczwartkowa nowość

Dietetyczne wprawdzie nie są, ale zjeść je mogą osoby uczulone na gluten. Oraz każdy, kto chciałby spróbować nieznanego, zaskakującego smaku - przekonuje restauracja Posmakuj Krosno, która na tegoroczny Tłusty Czwartek (23.02) po raz pierwszy przygotowała pączki dla bezglutenowców.
W Tłusty Czwartek bezglutenowcy nie muszą się już obchodzić smakiem. Restauracja Posmakuj Krosno przygotowała dla nich specjalną wersję pączków

Pączki dla bezglutenowców to w Krośnie nowość. Do ich przygotowania restaurację Posmakuj Krosno (Rynek 24) zmobilizowała rosnąca liczba gości lokalu cierpiących na celiakię, czyli nietolerancję zawartego m.in. w mące pszennej glutenu. Takie osoby w Tłusty Czwartek musiały odmawiać sobie tradycyjnej przyjemności.

Małgorzata Smerecka-Biś, menadżerka lokalu, przyznaje, że pączki bezglutenowe można samemu przygotować w domu. W klasycznym przepisie wystarczy zamienić mąkę pszenną na mąkę bezglutenową, dostępną bez większych problemów w sklepach. Zastrzega jednak, że pączki według receptury szefów kuchni restauracji Posmakuj wyróżnia jeszcze jedna rzecz – w cieście nie ma drożdży, przez co zaskakują oryginalnym smakiem: - Jeśli ograniczymy się do wymiany mąki, ale resztę przepisu zostawimy bez zmian, to pączek cały czas będzie miał dobrze nam znany smak ciasta drożdżowego. Nasze pączki bezglutenowe mają natomiast bardzo zaskakujący, myślę, że dla większości osób kompletnie nieznany smak, dlatego zachęcam, aby spróbowały ich także osoby nie mające problemu z tolerancją glutenu.

Oryginalny smak to zasługa ciasta powstałego na bazie mąki ryżowej oraz jaglanej, przygotowanej przez szefów kuchni. - Kaszę jaglaną rozbiliśmy, potem suszyliśmy ją przez godzinę w piecu, a na końcu zmieliliśmy na mąkę. Dzięki temu nie ma goryczki, którą czuć w mące dostępnej w sklepach. Zamiast drożdży dodaliśmy do ciasta m.in. twaróg, mleko sojowe i syrop klonowy - zdradza menadżerka. Pełna receptura pozostać jednak musi tajemnicą.

Oprócz bezglutenowych, w Posmakuj można także dostać pączki tradycyjne, z konfiturą różaną

Pączki mają dość zbitą konsystencję i chrupiącą skórkę, posypaną cukrem pudrem. W środku nie posiadają nadzienia. - Uznaliśmy, że nie jest potrzebne, bo sam smak ciasta w zupełności wystarcza. Koniecznie trzeba go spróbować – zachęca menadżerka, zaznaczając jednak, że pączki bezglutenowe z Posmakuj nie mają walorów dietetycznych. - To są cały czas smażone na tłuszczu pączki, a w ich przypadku ciężko mówić o walorach zdrowotnych.

Choć przygotowanie pączków bezglutenowych zajęło szefom kuchni o wiele więcej czasu niż pączków tradycyjnych, oczywiście także dostępnych w restauracji Posmakuj, ich cena jest taka sama jak pączków z mąki pszennej. Wynosi 4 zł za sztukę. Zainteresowanie nimi przeszło najśmielsze oczekiwania. Około 40 proc. zamówionych w restauracji pączków, to zamówienia na pączki bezglutenowe. - To z jednej strony pokazuje jak olbrzymie jest zapotrzebowanie na dania bez glutenu, a z drugiej dowód na to, że warto wychodzić do klientów z nową, dostosowaną do ich potrzeb ofertą – mówi Małgorzata Smerecka-Biś.

Osoby, które chciałyby spróbować kulinarnej nowości z Posmakuj, powinny się spieszyć. Większość pączków została przygotowana na zamówienie. Do wolnej sprzedaży trafi kilkadziesiąt sztuk. Można je kupować w restauracji od godz. 12.

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)