Ciasteczka Oreo, ser, jajka, truskawki, do tego szałwia hiszpańska – to najważniejsze składniki deseru, którego nie może zabraknąć na żadnym stole. O jego walorach smakowych przekonali się jurorzy Międzynarodowego Konkursu Gastronomicznego, który odbył się w Zespole Szkół nr 1 w Sanoku (2.06). Pomysł i wykonanie zachwycił ich tak bardzo, że postanowili autorom tego deseru przyznać w konkursie I miejsce. Osiągniecie to jest więc najlepszą reklamą dzieła, które wspólnie wykonali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.
Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny przebiegał pod hasłem "Desery w nowoczesnej odsłonie". Wzięło w nim udział 6 drużyn: z Akademii Hotelowej z Humennego na Słowacji, Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach, Zespołu Szkół w Iwoniczu, Zespołu Szkół nr 1 i Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie.
Krośnieńską szkołę reprezentowali uczniowie trzeciej klasy Technikum kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Sebastian Rygiel i Szymon Bożek.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać 4 porcje deseru z dowolnie wybranych produktów. Mieli na to 120 minut. Jury oceniało w szczególności kreatywność, pomysłowość i oryginalność przygotowanej przez uczestników potrawy, ale wrażenia wzrokowe i smakowe również wpłynęły na decyzję ekspertów.
Męski duet ZSP nr 2 zachwycił jury deserem o nazwie Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia, i zdobył I miejsce. Uczniów do konkursu przygotowały pani Agnieszka Gonet i pani Halina Szpiłyk.
Chcecie spróbować mistrzowskiego deseru? Oto przepis:
Oreo ginalny de ser, dokręcony truskawką i chia
Składniki:
• 400 g sera twarogowego do sernika
• 2 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 łyżeczka olejku waniliowego
• 1/2 opakowania cukru waniliowego
• 170 g ciasteczek Oreo
• 3 łyżki masła
• 250 g świeżych truskawek
• 1 łyżka cukru
• 3 łyżeczki szałwii hiszpańskiej (chia)
Do podania:
• kwiaty jadalne (bratek)
• liście szałwii
Wykonanie:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Przygotuj 4 słoiki o pojemności ok. 400 ml każdy oraz formę 33x23 cm.
2. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub włóż do woreczka i rozwałkuj wałkiem do ciasta. Masło rozpuść i wlej do ciasteczek, wymieszaj, żeby powstały mokre okruchy.
3. Twaróg włóż do dużej miski, dodaj cukier, ucieraj mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodaj jajka, cukier waniliowy oraz olejek, wymieszaj.
4. Na spód słoików nałóż rozdrobnione ciasteczka i ubij lekko. Wlej na to masę serową do 2/3 wysokości słoika.
5. Słoiki z sernikiem ustaw w formie. Zagotuj wodę i wlej do formy, do 1/2 wysokości. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut.
6. Po tym czasie wyjmij formę ze słoikami z piekarnika i wystudź. Słoiki wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej 2 godziny.
7. Truskawki zblenduj z cukrem oraz szałwią hiszpańską. Ozdób bratkami i szałwią.