Na froncie walki z rakiem: kozie mleko, jagody goji, zioła

Czy przyroda może pomóc chorym na raka? Naukowcy są zgodni - tak. W naturze występuje tyle dobroczynnych związków, że mogą one nie tylko leczyć nowotwory, ale przede wszystkim im zapobiegać. Rozmawiano o tym na konferencji naukowej w krośnieńskiej PWSZ (11-12 maja).
Zioła, owoce i warzywa, ale także kozie mleko czy propolis mogą pomóc chorym na raka - twierdzą naukowcy

"Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna. Medycyna naturalna w onkologii" to już kolejna konferencja naukowa o takiej tematyce organizowana w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie.

Nie bez powodu w konferencji uczestniczyło niemal 200 specjalistów z całej Polski, w tym autorytety z zakresu leczenia onkologicznego. Za sprawą jednego z naukowców krośnieńskiej PWSZ - dra n. biol. Henryka Różańskiego - Krosno stało się centrum zielarstwa - na uczelni słynny jest już taki kierunek, a w mieście ma swoją siedzibę Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów.

Dlaczego w tym roku naukowcy skupili się na onkologii? - Cały czas zachorowalność na nowotwory ma tendencję wzrostową. Chcemy temu przeciwdziałać, dlatego podkreślamy znaczenie profilaktyki i szukamy alternatywnych metod naturalnych – mówi dr Henryk Różański, organizator konferencji.

Od lewej: prof. dr hab. Tadeusz Trziszka - rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr n. biol. Henryk Różański - kierownik Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej PWSZ w Krośnie oraz mgr Franciszek Tereszkiewicz - kanclerz PWSZ

"Raport Światowej Fundacji Badań Nad Rakiem podaje, że złe nawyki żywieniowe są 10-krotnie ważniejszymi czynnikami ryzyka rozwoju różnych rodzajów nowotworów u człowieka w porównaniu do reszty czynników. Uważa się, że poprzez aktywność fizyczną, stosowanie odpowiedniej diety i kontrolę wagi można by zapobiec około 1/3 przypadków" – pisze Anna Sokół-Łętowska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. "Za szczególnie aktywne w profilaktyce różnego typu nowotworów uważa się owoce i nieskrobiowe warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych."

Naukowcy mówili na wykładach o właściwościach konkretnych wytworów natury. Na przykład:

jagody goji – dzięki bogactwu antyoksydantów ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu i chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia

propolis – naturalna substancja produkowana przez pszczoły miodne. Największe znaczenie ma w profilaktyce raka płuc, jelita grubego, żołądka, piersi, głowy i szyi

mleko kozie – w jego skład, w odróżnieniu od mleka krowiego, wchodzą białka, które są szybciej i łatwiej trawione przez organizm ludzki. Mleko to charakteryzuje się również wysokim udziałem witamin i składników mineralnych (mangan, żelazo, miedź, selen). Przetwory fermentacyjne z mleka koziego (jogurty, kefiry) są zalecane przez dietetyków w żywieniu w trakcie i po chorobie nowotworowej

• gryka – gatunek pseudo-zbóż, jest cennym źródłem wielu związków biologicznie aktywnych oraz substancji odżywczych. Gryka jest rośliną wykorzystywaną nie tylko w profilaktyce chorób nowotworowych, ale także leczeniu stanów zapalnych i chorób układu krążenia

Krzysztof Błecha z Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki twierdzi, że warunkiem zachowania zdrowia i wspomagania leczenia jest nie tylko właściwa dieta, ale także stosowanie suplementów diety. – Suplementy są niezbędne dlatego, że wiele składników odżywczych występuje w niewystarczających ilościach w normalnej diecie. Jako przykład pierwiastka, który jest niezbędny dla zdrowia, a brakuje go w polskich glebach, podaje selen.

Krosno zasłynęło z zielarstwa - konferencje i szkolenia w tej dziedzinie cieszą się coraz większą popularnością

Specjalista ten wymienia też przykładowe surowce zielarskie, które wpływają na pewne procesy przeciwnowotworowe: korzeń tarczycy bajkalskiej (bajkalina zawarta w tej roślinie hamuje angiogenezę w tkance nowotworowej), czarnuszka siewna (w amerykańskich badaniach na zwierzętach stwierdzono zmniejszenie się guzów nowotworowych trzustki), resweratrol (źródłem tej substancji są skórki czerwonych winogron, zawarta jest m.in. w czerwonym winie), czarna huba.

Dr Henryk Różański prowadził wykład o preparatach ziołowych dra G. Madausa, które zostały opracowane jeszcze przed wojną, a które wciąż okazują się skuteczne, co potwierdzają badania. – Są ponadczasowe i wyjątkowe w swojej złożoności i efektywności.

Przed bezkrytycznym uznaniem wszystkich dzikich roślin za źródła zdrowia przestrzegał jednak Łukasz Łuczaj z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Podał przykład orlicy pospolitej, która zawiera bardzo silnie rakotwórczy ptakilozyd. – Pomimo tego, orlica jest jedną z najszerzej na świecie używanych dzikich roślin jadalnych. Jest powszechnie zbierana na pożywienie w całej Azji Wschodniej – opowiada naukowiec z Krosna.

W ubiegłym tygodniu naukowcy rozmawiali także o innej głośnej chorobie – boreliozie.

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)