Młodzi cukiernicy zajrzeli w głąb oceanu

Torty w kształcie statku i dna morskiego oraz delfiny i kraby z masy marcepanowej - m. in. takie słodkości powstały w czasie 13. Wojewódzkiego Turnieju o Tytuł Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, który odbył się w środę (27.01) w ZSP nr 2 w Krośnie. Bardzo dobrze wypadły w nim uczennice z Krosna. Zajęły II i III miejsce.

Do wojewódzkiego etapu turnieju przystąpiło siedmioro uczniów wyłonionych w eliminacjach szkolnych: po dwie osoby z Krosna (ZSP nr 2) i Rzeszowa oraz po jednej z Dębicy, Jasła i Pilzna. - To trochę mniejsza liczba uczestników niż zwykle, ponieważ na tym etapie jest ich z reguły około dziesięciu. Niestety, coraz trudniej zachęcić młodych ludzi, aby szkolili się w tym zawodzie - przyznała Ewa Starowiejska, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, która wspólnie z Cukiernią Jagusia zorganizowała turniej.

Turniej odbył się w nowej pracowni gastronomicznej ZSP nr 2 w Krośnie

Rywalizacja podzielona była na dwie części: teoretyczną i praktyczną. Godzinny sprawdzian z teorii obejmował pytania m.in. z zakresu technologii cukierniczej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. - Teoria ma ogromne znaczenie, bo nawet jeśli ktoś ma duże umiejętności praktyczne, ale słabo wypadnie w teorii, to bardzo ciężko będzie mu osiągnąć wysoki wynik ogólny. Przede wszystkim jednak jej znajomość jest niezbędna w przyszłej pracy, bo tylko dzięki niej można wyeliminować ewentualne błędy w sztuce - podkreślała Elżbieta Jaracz, członkini komisji konkursowej, nauczycielka zawodu w ZSP nr 2.

W trwającej pięć godzin części praktycznej zadaniem uczestników było wykonanie tortu (uczniowie mogli skorzystać z gotowych blatów tortowych oraz podstawowego kremu), dziewięciu figurek z masy marcepanowej oraz eksponatu lub elementu dekoracyjnego z karmelu lub czekolady. Musieli także udekorować dziesięć ciasteczek bankietowych. Zgodnie z regulaminem, w słodkościach, w ich formie lub dekoracji, powinni byli zakląć temat przewodni tegorocznego turnieju - głębię oceanu.

Małgorzata Grzesik, uczennica ZSP nr 2 w Krośnie, zdobywczyni II miejsca

Fale, ośmiornice, ryby, syrenki, delfiny, kraby, żółwie, muszle i rafy - to motywy, po które sięgnęli uczniowie.

- Poziom jest wysoki - komentowali w trakcie rywalizacji członkowie komisji konkursowej, którzy po upływie pięciu godzin przystąpili do oceny prac. Co brano pod uwagę w czasie oceny? - Organizacja i higiena pracy, zgodność z tematem, wykonanie każdego z elementów - pomysłowość, technologia i estetyka - oraz prezentacja - wyliczała Elżbieta Jaracz. - Każdy z siedmiu członków komisji przyznaje punkty, z których potem wyciągana jest średnia. Na końcu dodajemy wyniki z teorii i sumujemy punkty.

Podobnie jak w poprzednich latach, ocenie nie podlegał smak. Ten element nie jest sprawdzany nawet na szczeblu ogólnopolskim.

Słodka głębia oceanu według Magdaleny Gierlasińskiej, uczennicy ZSP nr 2 w Krośnie, zdobywczyni III miejsca

Wojewódzki etap turnieju wygrał Bartosz Dudek, uczeń Zespołu Szkół Spożywczy w Rzeszowie. Kolejne miejsca na podium przypadły reprezentantkom Krosna, uczennicom ZSP nr 2 - Małgorzacie Grzesik (II miejsce) oraz Magdalenie Gierlasińskiej (III miejsce).

- Ten wynik to duży sukces szkoły - cieszy się Ewa Starowiejska, dodając jednocześnie, że o zwycięstwie zadecydowała teoria. - Bartek zdecydowanie najlepiej napisał test. Gosia była lepsza w części praktycznej. Gdyby brać pod uwagę tylko praktykę, kolejność byłaby odwrotna.

Ewa Starowiejska, dyrektor ZSP nr 2 w Krośnie, od kilku lat obserwuje spadek zainteresowania zawodem cukiernika. - Szkoda, bo kończąc taki kierunek ma się fach w ręku - mówi

Zarówno Bartosz jak i Małgorzata zdobyli ponad 80% punktów, przekraczając tym samym próg niezbędny do zakwalifikowania się do ogólnopolskiego etapu turnieju, który odbędzie się we Wrocławiu.

Tort przygotowany przez zwycięzcę turnieju - Bartosza Dudka z Rzeszowa

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)