Krośnianie mają patent na żur z orkiszu

Cukiernia "Santos" wprowadziła do sprzedaży zakwas z pszenicy orkiszowej na tradycyjny polski żur. To nowatorski produkt, na który jego pomysłodawca Marek Bargieł uzyskał patent, prawo do wyłącznego korzystania z wynalazku.
Marek Bargieł i jego żurek "Santos" na zakwasie z pszenicy orkiszowej

Żurek "Santos" - zakwas z pszenicy orkiszowej - tak brzmi nazwa produktu, który od stycznia tego roku wprowadziła do sprzedaży Cukiernia "Santos". Jest jego jedynym producentem w Polsce.

Jest to zakwas na tradycyjny polski żur, nie zawiera żadnych środków konserwujących, poddawany jest wyłącznie pasteryzacji. Jego pomysłodawcą jest właściciel Cukierni "Santos" Marek Bargieł. - Pomysł pojawił się zupełnie niespodziewanie. Bardzo lubię chleb z orkiszu. Przyszło mi do głowy, aby spróbować zrobić żurek z mąki orkiszowej. Miałem wiele obaw, najpierw zrobiłem próbę w domu - mówi. - Potem zrobiliśmy pierwsza partię, jakość okazała się doskonała. Sprawdziliśmy ją raz jeszcze po pasteryzacji, po trzech miesiącach i postanowiliśmy opatentować produkt.

Cała skomplikowana procedura rejestracji żurku w Urzędzie Patentowym już się zakończyła. Firma "Santos" nabyła prawo wyłącznego korzystania z wynalazku, jego składu i receptury. Miesięcznie może produkować kilkanaście tysięcy słoików zakwasu.

Proces technologiczny produkcji żurku oparty jest na staropolskiej recepturze i trwa łącznie 14 dni. Powstaje on na bazie szlachetnych szczepów bakterii kwasu mlekowego, a głównym jego składnikiem jest orkisz - zapomniana przez pewien czas jedna z najstarszych odmian pszenicy. To zboże znane było już ok. 8 tysięcy lat przed Chrystusem, czyli już w epoce kamiennej.

Teraz orkisz wraca do łask. Niewątpliwie zawdzięcza to rozwojowi rolnictwa ekologicznego oraz swoim walorom żywieniowym. Zawiera bowiem w swoim składzie: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne jest występowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Produkty orkiszowe poprawiają pracę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Poza tym orkisz wzmacnia aktywność mózgu i koncentrację.

- Orkisz sprawia, że zakwas jest bardziej łagodny, pachnący. Ale jego walory smakowe trzeba samemu ocenić, przygotować żurek według własnych upodobań - twierdzi Marek Bargieł. Sam poleca żurek gotowany na wywarze z suszonych prawdziwków.

Zakwas jest do nabycia w sklepach firmowych "Santos". Cena słoiczka - 6 zł. Można z niego ugotować około trzech litrów żurku.

KOMENTARZE
Brak wyróżnionych komentarzy.
WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)