Dzień Grilla i Deserów pokazały jak bardzo krośnianie lubią uczestniczyć w plenerowych imprezach kulinarnych. Próbowanie, smakowanie i delektowanie będzie można powtórzyć już w nadchodzącą sobotę. Restauratorzy zapraszają do kosztowania swoich specjałów - będzie można zakupić małą porcję degustacyjną za kilka złotych lub od razu pełną porcję. Ceny nie będą wygórowane - zapewniają.
Lokale już przygotowują się do Dnia Specjałów, wymyślając dania, które przyciągną jak największą liczbę klientów. "Halászlé", czyli węgierska zupa rybna, "palacsinta" - węgierskie naleśniki na słodko z orzechami, suszonymi owocami, czekoladą i dawką rumu, gorące panini "4 sery", kawa o smaku Oreo, policzki wołowe w sosie na bazie piwa "Noc nad Otrytem" z Ursy, chleb na zakwasie od Kiełtyki, masło borowikowe, szynka suszona wołowa z Jasiołki czy ser z serowarni Piastowskiej to tylko kilka przykładów specjalnych propozycji.
- Zachęcamy do spacerowania i odwiedzania poszczególnych lokali, aby móc zasmakować jak największej ilości przygotowanych specjalnie na tę okazję dań. To dzień, w którym będzie można poczuć się jak juror w programie kulinarnym! - zapowiada Adrian Krzanowski, koordynator mającego na celu ożywienie krośnieńskiej starówki i wspieranego przez magistrat projektu "Rynek Krosna. Serce Miasta", w ramach którego odbywa się Dzień Specjałów.