"Poszanowanie życia od poczęcia do naturalnej śmierci..." chyba, że zginiesz w ustawce kibolskiej albo jesteś LGBTQ. Taka jest filozofia Nawrockiego i kościoła katolickiego.
Nienawiść, obłuda, fałsz, okrągłe hasełka o miłosierdziu, a brak oczywistego stanowiska wobec konkretów, obrazki, obrzędy, złote ornamenty, sypanie kwiatków, spożywanie wafelków. Puste to wszystko i głupie.
Ja tylko przypomnę mój wpis pod wynikami wyborów. Dla podkreślenia obłudy katolickiej:
Właśnie Polacy opluli Jana Pawła II i opuścili Kościół.
Prostytucja i sutenerstwo:
Jan Paweł II i nauka Kościoła jednoznacznie potępiają prostytucję, uznając ją za grzech ciężki i naruszenie godności człowieka, a wszelkie formy zmuszania do prostytucji i sutenerstwa za szczególnie haniebne i zbrodnicze
Źródło: https://www.pawlowicz.opoka.org/prostytucja.htm
Przemoc (np. kibolskie ustawki):
Papież potępiał wszelką przemoc, wskazując, że nie prowadzi ona do sprawiedliwości, lecz do pogardy, cierpienia i śmierci. Wzywał do budowania pokoju i rozwiązywania konfliktów bez użycia siły
Źródło: www.wikijp2.pl/index.php?title=Przemoc
Lichwa:
Jan Paweł II określał lichwę jako grzech ciężki, niszczący życie rodzin i społeczeństw, oraz jako systemowy wyraz niesprawiedliwości społecznej
Źródło: wiesci24.pl/2025/05/20/jan-pawel-ii-potepial-lichw(...)/
Wszystkie te zjawiska – prostytucja, sutenerstwo, przemoc i lichwa – są w świetle nauczania papieskiego (szczególnie Jana Pawła II) jednoznacznie negowane i potępiane jako sprzeczne z godnością osoby ludzkiej, Ewangelią i zasadami sprawiedliwości społecznej
Nie mogę zrozumieć jednego, jak facet z taką kartoteką mógł zostać prezydentem i to w kraju pełnym niby katolików, dla których prawda, uczciwość i moralność jest rzekomo najważniejsza, bo tak ich uczy ich religia. Jak takie coś było w ogóle możliwe, bo to jest oczywiste zaprzeczenie tego, w co ponoć ci ludzie wierzą, całkowite zaprzeczenie sensu ich wiary. I jeszcze jedno. Jak oni się dziś z tym czują?
To będzie mój ostatni wpis na tym portalu.Są użytkownicy, z którymi – mimo różnicy zdań – można prowadzić rzeczową dyskusję, jak choćby Reaktywator. Niestety, są też tacy jak Szwindel czy Legion, którzy nie mają żadnych argumentów i posługują się wyłącznie personalnymi atakami. Tego rodzaju zachowanie przekracza granice kultury i jest po prostu przejawem chamstwa.
Wobec osób szerzących mowę nienawiści i hejtujących innych użytkowników zostaną podjęte odpowiednie kroki prawne. Jeśli redakcja portalu krosno24.pl nadal będzie ignorować tego typu wpisy, także ona poniesie odpowiedzialność – tym bardziej że notorycznie dopuszcza takie komentarze i nie podejmuje działań, co może być naruszeniem obowiązujących przepisów.
Osoby takie jak Szwindel i Legion dały wyraźny obraz swojego „moralnego autorytetu”, poziomu szacunku i rozumienia pojęcia tolerancji.Pozostawiam Państwu ocenę, kto w tej dyskusji wnosił coś merytorycznego, a kto jedynie zionął jadem.
A portal K24 nie dość że dopuszcza hejterskie komentarze i ich nie usuwa, to jeszcze zobaczcie jaki jest obiektywny w wyróżnianiu komentarzy - jednostronność 100% - czyli nie promocja za merytorykę, tylko za zgodność z linią własnej propagandy. Jak ktoś napisze coś złego na Kościół to zostanie wyróżniony jego komentarz.
Do reaktywator
"Kościół wybrał zbira, który chce wam spalić dom, czy tego który chce wymordować rodzinę" - to była hiperbola, nie bierz tego dosłownie. Jest dwóch i nawet jak obaj się nie podobają to jednego trzeba wybrać - co nie znaczy, że się go w 100% popiera, anie nawet w 50%, może tylko w 1% jest lepszy od drugiego. Nie umiem tego prościej wytłumaczyć. Poza tym to nie Kościół wybierał kandydatów, a potem na nich nie głosował (pojedynczy księża tak, jak pozostali obywatele). Wybrali go wodzowie i przedstawiciele partii. Natomiast autor artykułu jest rozżalony wyborem i krytykuje Kościół za to że niby wskazał katolikom kogo wybrać, mimo że to nie było wskazanie kandydata tylko wskazówki, a nawet jakby wskazał to ma do tego prawo. Pytanie retoryczne, czy gdyby Kościół dał wskazówki w drugą stronę to powstał by taki artykuł? A może powstanie artykuł o bardzo jednostronnym działaniu mediów? W poprzednich wyborach krosno24 w sposób skandalicznie nieobiektywny prezentowało kandydatów do sejmu z regionu - wg własnych subiektywnych opinii - to było ok?
Do reaktywator
Określenie mnie jako „moralne zero” jest jawnym naruszeniem moich dóbr osobistych i może stanowić zniewagę w rozumieniu prawa (art. 216 §1 KK oraz art. 23 i 24 KC). To nie ja muszę udowadniać przed sądem, że tak jest — to osoba używająca takich określeń odpowiada za ich prawdziwość i skutki prawne. Wolność słowa nie obejmuje zniewag i obraźliwych wycieczek personalnych.
Przykład: Jak ktoś uzna i napisze, że jesteś kłamcą, a ty go pozwiesz, to ta osoba będzie musiała udowodnić, że jesteś kłamcą.
Ludzie pamiętajcie, że kościół katolicki przez stulecia zażarcie zwalczał innowierców, heretyków, schizmatyków, niewierzących, czy ludzi nauki podważających kościelne dogmaty o świecie i entuzjastycznie popierał ich eliminację, a teraz ten sam kościół nagle twierdzi, że zawsze był za ochroną życia od poczęcia do naturalnej śmierci. CZY WY NAPRAWDĘ NIE CZUJECIE TEJ KOŚCIELNEJ OBŁUDY?
marcincośtam...możesz mnie soczyście w dudę cmoknąć:) tylko zęby umyj...
Prawdziwy katolik ma rozum i nie musi mieć bata nad głową zeby uczciwie żyć. Katolik piss ma moralność podwójną i żyje na pokaz. Co wyraźnie widać.
@ marcinms , nie zauważyłeś o tym , że wpomniałem w ktorym ś ze swoich wpisów coś takiego - " argumenty pozwanego w postaci twoich wpisów", sądzisz że to nie wystarczy?
Stwierdzasz też - "Osoby takie jak Szwindel i Legion dały wyraźny obraz swojego „moralnego autorytetu” - ja też wyraźnie zauważyłem tem moralny aotorytet u jednego z kandydatów i jeszcze dopytam- skąd wiesz, że autor artykułu jest rozżalony wyborem?