DYSKUSJE
Lotnisko w Krośnie: rozbudowa pasa startowego i rozwój ruchu cargo
reaktywator
05.07.2023 23:03

Pan Błaszczak na lotnisko nie może, są inne priorytety -

Fundacja Rydzyka otrzymała 140 tys. złotych od MON. Na „manewry proobronne"

www.rp.pl/polityka/art38697801-fundacja-rydzyka-ot(...)

reaktywator
na forum od listopada 2017
sergio
05.07.2023 16:25

Bardzo dobrze ze buduja trzeba rozwijac transport lotniczy bo to jedyna szansa dla miasta.Nie tylko loty szkoleniowe,biznesowe czy cargo ale trzeba pomyslec o lotach pasazerskich. Droga ekspresowa S-19 do Rzeszowa bedzie w calosci przejezdna za 7 lat.Planowany remont lini kolejowej bedzie polegał na wkreceniu nowych srub w spróchniałe podkłady a planowana elektryfikacja nie nastapi nigdy.Łacznik z linia 106 tez nie powstanie bo PKP nie ma pieniedzy.Trzeba uruchomic połaczenie lotnicze z Warszawa a w sezonie letnim z Gdanskiem.Do tego potrzebny jest dłuzszy pas startowy.Embraer 190 potrzebuje 1500 metrow,a taki samolot w barwach LOT lata do Rzeszowa.3 miliony wiecej kredytu i jest 100 metrow pasa wiecej.Zdaje sobie sprawe ze to sa duze pieniadze ale na kolej i drogi w najblizszym czasie nie ma co liczyc i to jest jedyna szansa na poprawe komunikacyjna miasta.

sergio
na forum od lipca 2023
dracu
05.07.2023 09:55

czy , nie lepij od rzau przedłużyć pas do 1800 metrów ? Zrobić raz a dobrze . Pan Błaszczak niech dorzuci się ze swoim minsterstwem do budżetu . Warto rozmawiać .

Droga kołowania a zwłaszcza jej szerokość budzi moje obawy ze wzgledu na swoją ograniczoną szwrokość . Nie jestem specjalistą ale wygląda mi na drogę dla kaczek(?).

dracu
na forum od lipca 2023
bounty89
05.07.2023 08:19

Może jest jakaś szansa, że obok tych 10 mln znajdzie się jakiś skromny fundusz na remont nawierzchni ulicy Stapińskiego? To tylko 600 m, a jazda tamtędy to wątpliwa przyjemność...

bounty89
na forum od listopada 2021
ananas
04.07.2023 22:45

...czekamy na ćwiczenia F-16 i F-35. Wiadomo nie od dziś, że lotnisko w Krosnie jest zapasem na wypadek "W". Wydłużenie pasa daje mozliwość startu i przerwania z zatrzymaniem:) Spotterzy już polerują obiektywy hehhe....

ananas
mysliciel13
04.07.2023 22:33

Jak czytam te komentarze to mi się robi niedobrze.. Ciemnota..ciemnota..ciemnota..

1. Trzeba było zamieszkać w Bieszczadach.. To chyba normalna sprawa, że jak jest lotnisko (od czasów przedwojennych) to będą latać samoloty.

2. Jak wydaję Ci się że 10 mil. to "kosmos" to proponuję założyć firmę i startować do przetargu.

Szkoda mojego czasu ... to towarzystwo i tak tego nie zrozumie... Szkoda się wdawać w dyskusje..

mysliciel13
na forum od sierpnia 2022
little
04.07.2023 20:57

A nie lepiej przenieść lotnisko na tereny dawnego lotniska Iwonicz? Byłoby bliżej drogi ekspresowej i dalej od domów.

Tereny po obecnym lotnisku zaadaptować na cele mieszkalno-rekreacyjne oraz poszerzenie strefy inwestycyjnej. Po co komu w centrum miasta lotnisko? Marnotrastwo przestrzeni i uciążliwości dla mieszkańców.

little
na forum od grudnia 2020
Gabriela Gierlach
04.07.2023 18:15

I Bardzo dobrze że miasto idzie w kierunku rozwoju lotnictwa! Oby jak najwięcej takich przedsięwzięć i pomysłów :) Kibicuję z całego serca i patrzę z nadzieją w przyszłość. To wielka szansa rozwoju i wykorzystania potencjału dla Krosna . Co z tego że aż za tak duże pieniądze? Coś żeby mogło działać- musi też swoje kosztować. Brawo :)

Gabriela Gierlach
na forum od lipca 2023
krosnianin4ever
04.07.2023 17:06

Od ever mieszkam w Krośnie i wiem że krośnieńskie lotnisko i baza wokół niego (czyt. szkółki lotnicze, zakłady remontowe, koszaty itp) znana i doceniana była jeszcze przed II wojną światową a i później za tzw. komuny. Czas transformacji a zwłaszacza reforma administracyjna przyczyniły się do jego upadku, zwłaszcza od kiedy "mojRzeszów" blokował wszelkie plany i inwestycje po to by promować i pompować kasę w swoją Jasionkę. Jeśli więc są realne pomysły, nie "od czapy" wzięte plany to popieram w całej rozciągłości. Ba, nawet gdyby pojawiły się obligacje Urzędu Miasta na rozwój tego sektora to zainwestuję. Jest to -moim zdaniem- JEDNA Z NIEWIELU SZANS na odrodzenie się, podniesienie znaczenia tego miasta i okolicy.

krosnianin4ever
Tomex707
04.07.2023 16:20

Jeśli ktoś chcę to zamienię się miejscem zamieszkania, sąsiedztwo lotniska za tzw. cichą i spokojną wieś...

Tomex707
/3
W polu powyżej wpisz numer strony, do której chcesz przejść
DYSKUSJE
TWOJE KONTO
  • Zaloguj się aby uzyskać dostęp do konta
PYTANIA, PROBLEMY, SUGESTIE
13 493 44 44
REKLAMA