Bardzo dobrze ze buduja trzeba rozwijac transport lotniczy bo to jedyna szansa dla miasta.Nie tylko loty szkoleniowe,biznesowe czy cargo ale trzeba pomyslec o lotach pasazerskich. Droga ekspresowa S-19 do Rzeszowa bedzie w calosci przejezdna za 7 lat.Planowany remont lini kolejowej bedzie polegał na wkreceniu nowych srub w spróchniałe podkłady a planowana elektryfikacja nie nastapi nigdy.Łacznik z linia 106 tez nie powstanie bo PKP nie ma pieniedzy.Trzeba uruchomic połaczenie lotnicze z Warszawa a w sezonie letnim z Gdanskiem.Do tego potrzebny jest dłuzszy pas startowy.Embraer 190 potrzebuje 1500 metrow,a taki samolot w barwach LOT lata do Rzeszowa.3 miliony wiecej kredytu i jest 100 metrow pasa wiecej.Zdaje sobie sprawe ze to sa duze pieniadze ale na kolej i drogi w najblizszym czasie nie ma co liczyc i to jest jedyna szansa na poprawe komunikacyjna miasta.
czy , nie lepij od rzau przedłużyć pas do 1800 metrów ? Zrobić raz a dobrze . Pan Błaszczak niech dorzuci się ze swoim minsterstwem do budżetu . Warto rozmawiać .
Droga kołowania a zwłaszcza jej szerokość budzi moje obawy ze wzgledu na swoją ograniczoną szwrokość . Nie jestem specjalistą ale wygląda mi na drogę dla kaczek(?).
Może jest jakaś szansa, że obok tych 10 mln znajdzie się jakiś skromny fundusz na remont nawierzchni ulicy Stapińskiego? To tylko 600 m, a jazda tamtędy to wątpliwa przyjemność...
...czekamy na ćwiczenia F-16 i F-35. Wiadomo nie od dziś, że lotnisko w Krosnie jest zapasem na wypadek "W". Wydłużenie pasa daje mozliwość startu i przerwania z zatrzymaniem:) Spotterzy już polerują obiektywy hehhe....
Jak czytam te komentarze to mi się robi niedobrze.. Ciemnota..ciemnota..ciemnota..
1. Trzeba było zamieszkać w Bieszczadach.. To chyba normalna sprawa, że jak jest lotnisko (od czasów przedwojennych) to będą latać samoloty.
2. Jak wydaję Ci się że 10 mil. to "kosmos" to proponuję założyć firmę i startować do przetargu.
Szkoda mojego czasu ... to towarzystwo i tak tego nie zrozumie... Szkoda się wdawać w dyskusje..
A nie lepiej przenieść lotnisko na tereny dawnego lotniska Iwonicz? Byłoby bliżej drogi ekspresowej i dalej od domów.
Tereny po obecnym lotnisku zaadaptować na cele mieszkalno-rekreacyjne oraz poszerzenie strefy inwestycyjnej. Po co komu w centrum miasta lotnisko? Marnotrastwo przestrzeni i uciążliwości dla mieszkańców.
I Bardzo dobrze że miasto idzie w kierunku rozwoju lotnictwa! Oby jak najwięcej takich przedsięwzięć i pomysłów :) Kibicuję z całego serca i patrzę z nadzieją w przyszłość. To wielka szansa rozwoju i wykorzystania potencjału dla Krosna . Co z tego że aż za tak duże pieniądze? Coś żeby mogło działać- musi też swoje kosztować. Brawo :)
Od ever mieszkam w Krośnie i wiem że krośnieńskie lotnisko i baza wokół niego (czyt. szkółki lotnicze, zakłady remontowe, koszaty itp) znana i doceniana była jeszcze przed II wojną światową a i później za tzw. komuny. Czas transformacji a zwłaszacza reforma administracyjna przyczyniły się do jego upadku, zwłaszcza od kiedy "mojRzeszów" blokował wszelkie plany i inwestycje po to by promować i pompować kasę w swoją Jasionkę. Jeśli więc są realne pomysły, nie "od czapy" wzięte plany to popieram w całej rozciągłości. Ba, nawet gdyby pojawiły się obligacje Urzędu Miasta na rozwój tego sektora to zainwestuję. Jest to -moim zdaniem- JEDNA Z NIEWIELU SZANS na odrodzenie się, podniesienie znaczenia tego miasta i okolicy.
Jeśli ktoś chcę to zamienię się miejscem zamieszkania, sąsiedztwo lotniska za tzw. cichą i spokojną wieś...
Pan Błaszczak na lotnisko nie może, są inne priorytety -
Fundacja Rydzyka otrzymała 140 tys. złotych od MON. Na „manewry proobronne"
www.rp.pl/polityka/art38697801-fundacja-rydzyka-ot(...)