HAHa prostesty na obszarze przemysłowym bo kilka cieżarówek będzie miało postój a jak budują spalarnię 200m od osiedla Generalskiego na kilka milionów ton odpadów, szczury, gołębie i smród - cisza. Bo tu firma prywatna a spalarnię buduje Przytocki to nie wolno krytykować, wtedy Fundacji żadnej nie przeszkadza, żaden portal nie zaprotestuje, żaden lekarz nie powie o szkodliwości odpadów po spalaniu itd. "K24 portal rzetelny" - Koń by sie uśmiał
Miasto Krosno , a dokładnie MPGK chce przenieść siedzibę Remondisu do Szczepańcowej. Dziwne, że nie znalazło sobie nowego miejsca w Krośnie. Wtedy zobaczylibyśmy reakcję Krośnian. Niezainteresowane tematem osoby, albo zwolennicy przeniesienia siedziby Remondisu z Krosna do Szczepańcowej to na pewno nie są mieszkańcy okolicznych terenów , a szczególnie nie mieszkańcy ul. Składowej w Świerzowej Polskiej. Jak to się mawia... punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Jestem pewien, że osoby zdziwione protestem mieszkańców gdyby mieszkały w pobliżu ul. Przemysłowej 30 w Szczepańcowej inaczej by komentowały sprawę. Szczególnie gdyby tam mieszkał prezes Remondisu lub prezes MPGK lub któryś z włodarzy miasta Krosna. Osobom nie widzącym problemu w przeniesieniu Remondisu proponuję dokłądne zapoznanie się z tematem, a potem wypowiadanie się w sprawie. Remondis na pewno nie powie w artukule, że dostał zgodę na przetrzymywanie na terenie swojej bazy tysięcy odpaów, nie powie też, że napierw nie dostał zgody Sanepidu na organizację bazy przy Przemysłowej, a po jakimś czasie jednak ją otrzymał. O tym można było dowiedzieć się na zebraniu , również od presesa i rzecznika Remondisu dopiero po zapytaniach mieszkańców. Oczywiście jest również prawdą, że 3 metry od granicy planowanej inwestycji jest lokal mieszkalny. Ktoś na googlach go nie dopatrzył ? Sorry, google to nie wyrocznia i nie wszystko pokaże.
Dużo jest zatem wątpliwości prawnych w całej sprawie.
Ciekawe ile kosztowała zmiana przeznaczenia budynku z "usługowego" czy jakiegoś tam na mieszkalny w strefie przemysłowej? Urzędnik się "pomylił" czy mieszkaniec pisał petycje/wnioski/podania że zgadza się na wszystko a teraz parking dla smieciarek mu przeszkadza. Stacja demontażu też jakby mało perfumami pachnie i jest znacznie bardziej szkodliwa dla środowiska niż parking dla śmieciarek połączony z warsztatem i biurem.
Temat ten ani mnie ziębi ani grzeje. Ale dzięki temu mogę bezstronnie spojrzeć na problem. Po pierwsze nigdy nie czułem żadnych przykrych zapachów w okolicy targowicy, rynku w Krośnie a to tak blisko do ulicy Fredry gdzie jest firma. Po drugie patrzyłem na zdjęcia, mapy Google i nie widzę tego domu 3 metry od nowej lokalizacji.Ma tam być normalna baza transportowa, i myślę że przy pewnym porozumieniu ciężarówki nie będą jeździły ulicą Składową tylko ulicą Lotników i koło Eurocashu co może zadowoli panią doktor i resztę mieszkańców.
Czyli pozostaje żyć jak w bloku i aby zaczerpnąć świeżego powietrza to trzeba wyjść na chwile poza bloki, w tym wypadku poza teren rażenia Remontisu.
Ul. Fredry może stac się ładną, nowoczesną okolicą. A jeśli pojawią się alejki spacerowe nad Wisłokiem, to atrakcyjność jeszcze wzrośnie. Tylko czy myjna w tym miejscu to dobry pomysł? Jeśli będzie "otwarta", to kropelki płynu do mycia ze środkami chemicznymi będą roznosić się na dużą odległość. Tak się niestety dzieje przy pewnej nowej myjni - nawet idąc drugą stroną ulicy z daleka czuje się wilgoć i zapach chemii.
Widac, że artykuł sponsorowany przez firme Remondis. Nie wszyscy wiedzą, że ta nowa ich baza+ składowisko odpadów ma byc obok granicy z Krosnem. Tuż przy eurocash. Od Guzikówki i Polanki w lini prostej 1 km - wiec i tam bedzie nieźle śmierdziec.... Oni nie tylko sie tam chcą przenieśc ale także rozbudowac.
Hall a gdzie wywożone są śmieci z gminy Chorkowka Do Krosna Rzeszowa czy Wolicy Hall trzeba było interweniować na etapie tworzenie tkz strefy przemysłowej. Strefa przemysłowa to niestety hałas, emisja odorowa pyłowa itd