A i jeszcze jedno - widzę w tym zasługę - główną - Pana Prezydenta Przytockiego. Dziękujcie, że macie właśnie takiego włodarza miasta, a nie "wieszajcie na nim psów".
A ja napiszę tylko krótko (będąc człowiekiem "z zewnątrz") - "nóż mi się w kieszeni otwiera" i "ręce opadają" jak czytam jak to Krosno "umiera od 20 lat".
Przyjechałem z tzw. "zachodu" i patrząc, i porównując region Polski, w którym mieszkałem z Krosnem, do którego przyjechałem, widzę to zgoła inaczej. Oczywiście na plus dla Krosna.
kurnachata
To nie przez brak pracy tylko peryspektyw 93% młodzieży chce wyjechać z Krosna. Co komu po pracy za głodowe stawki skoro gdzie indziej za taką samą pracę dostaną o wiele większe wynagrodzenia i szansę na godziwe życie. Szansę żeby awansować. Szansę na własne mieszkania, które młodzi nie będą spłacać pół wieku.
Młodzież nie ma zaufania do władz miasta (i słusznie) poza tym nie ma atrakcyjnych miejsc pracy, które by zagwarantowały niezależność finansową na utrzymanie rodziny i stabilność ekonomiczną (czyli pewność posiadania stałego i stabilnego źródła utrzymania)... za wyjątkiem 7% respondentów z tzw. "szerokimi plecami".
Piszesz, że: "Dziwne że akurat najwięcej do powiedzenia ma młodzież szkolna. Osoby w starszym i średnim wieku również aby dostać się do pracy muszą przynajmniej wysłać około 3 tysiące aplikacji bądź CV plus list."
Nikt tu nie mówił o wycięciu lasów tropikalnych na papier dla 775 osób po 3000 kartek na CV + 3000 na CURICULUM VITAE z marną szansą na dostanie marnej pracy. Mowa jest o całokształcie miasta Krosna i jej atrakcyjności pod każdym kątem życia na terenie tego miasta...
A tak na marginesie 7% młodzieży, która chce tu zostać to latorośle dyrektorów, prezesów, prokuratorów, sędziów, polityków, radnych, właścicieli dobrze prosperujących biznesów itp. i tak naprawdę nie będą musieli tu pracować bo już są ustawieni.
Dziwne że akurat najwięcej do powiedzenia ma młodzież szkolna. Osoby w starszym i średnim wieku również aby dostać się do pracy muszą przynajmniej wysłać około 3 tysiące aplikacji bądź CV plus list.
Przecież to w planach UE było zrobienie z Podkarpacia skansenu i tak też się stało.
Ma być to ostoja dla starych bogaczy z willa i basenem w ciszy i spokoju na emeryture.
Druga kwestia jest taka, że są rejony w PL bardzo skoncentrowane na przemysł takie jak przy granicy z zachodem, rejony śląska, a są nawet miejsca gdzie ludzi do pracy łapią na ulicach byle by mogli przyjść do pracy. Niestety Polacy wolą pracować u niemca za 2k euro niż tutaj, dlatego sciągają całą rzeszę pracowników ze wschodu uzupełniając te braki. Tam naprawde jest mnustwo fabryk już nawet bez polaków.
Nie wiem po co budować i koncentrować tam cały przemysł, gdzie nie ma ludzi do pracy, a sciągać ludzi ze wschodu. Równie dobrze mogliby oddać cześć swoich fabryk na zacofane rejony w PL jak Podkarpackie tutaj mieli by cały czas obsade naszych ludzi, a ile by to rozwiązało problemów. nie rozumie tego. Ciagle mówią, że pracy jest mnustwo, no jest, ale nie tutaj.
Bije sie w piersi , zbyt łatwo oddalismy władzę. Dzis kadrowiec czekałby pod szkoła i namawiał do pracy...
Wystarczy tylko prześledzić losy młodzieży opuszczających mury LO nr 1, tzw. "Kopernika". Do Krosna po studiach powracają tylko pojedyncze osoby.
brawo młodzież, że widzicie układy, koneksje, zależność partyjną itd. Dzisiaj lepsze tzw. "plecy" jak szafa trzydrzwiowa niż 5 fakultetów i tytuły naukowe. "Elity" skundliły ten kraj do spodu, wszędzie tylko "znajomości" i "swoi". Reszta się nie liczy. Wesołych Świąt i zdrówka dla wszystkich!
@wed
Chyba trochę przesadziłeś z tym 1980 - wówczas tą mieścina dawała dużo większe perspektywy, a zarobki pozwalały przeżyć a nie wegetować. Po śmietnikach też nikt wtedy nie grzebał.
Obecnie Krosno to dobre miejsce dla kogoś na przyzwoitej emeryturze. Młode czy średnie pokolenie nie ma tu czego szukać. No chyba że ktoś lubi tyrać za grosze po 200+h/miesiąc i jeszcze być je....ym na każdym kroku przez przełożonych czy właścicieli lokalnych łagrów. Niektórym ''dobrodziejom'' wydaje się chyba że nadal mamy czasy chłopów pańszczyźnianych. A może rzeczywiście mamy tylko w nieco wspolczesniejszej i bardziej zawoalowanej formie. Nie ma tu przyszlości.
AG
Jak Ci się tu tak podoba to przyjedź, zamieszkaj, zintegruj się... Zapraszamy!!! Na odległość to każdy mądry ino robić ni ma komu. Przyjedź człowieku z "zachodu" i nie patrz na to z zewnątrz życie Ci ucieka a Krosno to piękna kraina... zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci nie czekaj... ubieraj buty i przychodz mieszkać na tej pięknej, galicyjskiej ziemi. Pozdrawiam ze szczerym słowiańskim uśmiechem.