Co z tym Krosnem? Jak nie kolejny kościół, to ołtarz na skwerku.
A mnie osobiście się ten nowy 'pomnik' strasznie nie podoba. Po pierwsze stare nie znaczy gorsze - nie wierzę, że tego obecnego, co jednak niektórzy go widzą i już żałują jego rozbiórki nie da się odnowić za kwotę mniejszą niż 100tyś. Po drugie, jeśli odnowa starego jest taka droga to aż boję się myśleć ile setek tyś naszych zł pójdzie na nowy. Po trzecie taka forma pomnika jest wogóle niepadująca do tego miejsca i miasta - ławka a pod nią leżanka z miską na wodę, wprost idealne miejsce dla żuli, którzy okupują pobliski 'skwerek' - teraz to już wogóle będzie strach tamtędy przechodzić bo teraz jeszcze szybko się przemyka. Po czwarte ten 'pomnik' jest wogole niepotrzebny - zamiast wydawać tak ogromną kasę mieszkańców na takie badziewo lepiej niech 'władza' pomyśli o żłobkach i przedszkolach których jest w mieście za mało i albo zaadoptuje i przystosuje na nie pomieszczenia albo niech wybuduje i urządzi nowe. Miejsc dla dzieci nie chcą zapewnić żeby ich rodzice mogli iść do pracy harować na utrzymanie rodziny a żulom i pijakom będą dach nad głową stawiać. Wstydźcie się 'włodarze'!!!
Projektu nie ogarniam, bo na wizualizacji nie widać - gdzie będzie stał ten ołtarz? Interesuje mnie jedno - czy pomnik Jana Zycha pozostanie na swoim miejscu, czy jakiś IPN też wie lepiej? PS. Gwiazda na hełmie propaguje komunizm... :-( Większego idiotyzmu do tej pory nie słyszałem... :-(
Wszyscy niecierpliwie czekali na decyzję, co dalej z rurami, co z projektem skweru, ronda i oto jest. Ołtarz. Wżynający się w przestrzeń brutalnie, zajmujący zbyt wiele cennego metrażu. Jak postawią, tak będzie stał i do niczego innego nie posłuży, a mógł to być obiekt funkcjonalny, praktyczny.
Ołtarz?? Tego jeszcze brakowało... Po co nam taka gablota? Tylko czekać jak zaczną ten stół wykorzystywać do odprawiania mszy, martyrologicznych pielgrzymek i wystawiania boleśnie cuchnących toksycznych zniczy.
A miało to być z założenia miejsce spokojne do odpoczynku, z małym nienachalnym (!) pomnikiem zastępczym wtopionym pomiędzy bujną roślinność.
O wiele bardziej zyskałby ten plac na postawieniu kładki z balustradą, takiego punktu widokowego, który można wykorzystać do wystawienia plansz ze zdjęciami przybliżającymi historię miasta.
Stary pomnik jest wymowny w swej formie i tylko ograniczony człowiek nie pojmie jego przekazu..., do tego napis : "(...) Ofiar Faszyzmu (...)"
Bo obecni niemcy to taki sam faszystowski pomiot jak lata temu! Plują jadem w stronę każdego polaka, litwina, łotysza, czy każdego kto nie jest szwabską świnią! Tylko ślepi tego nie widzą.
Czekamy na dokładny kosztorys tych prac.
Tymczasem trwający remont drogi na ul. Wisze i remont kamienicy przy Portiusa 4 jest już przedmiotem dochodzenia prokuratorskiego.
Przytocki kolorowych snów.
"Nowy pomnik będzie przypominał ołtarz. Na betonowym postumencie zostanie umieszczony napis, który jeszcze jest do ustalenia"
Ja mam propozycję
Niech to będzie data 2002-2018
Piotr Przytocki
PIS ma zajoba z usuwaniem symboli komunizmu, bo chce w ten sposób ukryć fakt, że sami budują komunizm (500+ to esencja komunizmu - dzieci należa do wszystkich i wszyscy je utrzymują).
Koszmarny jest projekt tego nowego pomnika. Nie wiem kto to wybierał. Niech se pan Klimczak postawi ołtarz na trawniku przed domem i nie oszpeca Krosna.
Miasto zatrzymało się w symbolice religijnej. Potrzeba odświeżenia horyzontów myślowych, wyobraźni... Bo my tego dłużej nie zniesiemy.
Nawet osoby religijne zgłaszają obiekcje, co do traktowania wspólnej przestrzeni miejskiej jako poletka dla czci religijnej. I to w tak dosadny sposób. Wystarczyłyby już same te nagie miecze.
A nie... bo znowu gorszący falliczny kształt.
Chociaż, ta symbolika akurat w religii jest znana.