Uczono mnie, że nasza Polska jest Wielkim Ołtarzem, na którym gineli patrioci o wolność swoich dzieci; że po wojnie mordowano ich upokarzając, w zapomnieniu - są nie tylko symboliczną ofiarą dla przyszłych pokoleń - dlaczego wstydzicie się symboli i odwołań do religii - wierzę, żę Oni są przecież w niebie, na które sobie również zasłużyli swoją śmiercią/ofiarą!!!
Wiata dla oczekujących na autobus moze byc trochę skromniejsza i tańsza ;-)
A poważnie, czy pomnik jest taki niezbędny? Podejrzewam, ze gdyby zapytac mieszkańców czy go chcą, to większości nie byłby potrzebny. Projekt jest tak bardzo "współczesny" i chrakterystyczny dla aktualnych trendów architektonicznych, ze za pół wieku kolejne pokolenie rozbierze go bo będzie szpecił. Szkoda pieniędzy...
Dla mnie pomnik na "rondzie" jest jednym z symboli naszego miasta. Może powinniśmy wzorem rzeszowian zawalczyć o pozostawienie w spokoju pomnika? Jego następcca wydaje sie być stanowczo za duży w stosunku do małego skwerku na którym ma stanąć. Czy ta zieleń, której teraz udało się przetrwać w tym miejscu zostanie usunięta żeby zrobić miejsce dla "ołtarza"? Zapewne tak. Smutne to.
idealne miejsce na piknik dla meneli i sypialnia z toaletą dla ich koleżanki- a co do takigo ronda jak na obrazku to chyba poroniony pomysł gdyż chyba tam będzie więcej chodnika i jakiś drzewek niż jezdni (być może to będzie tylko droga dla rowerów a nie samochodów}
Niestety mnie sie ten nowy projekt nie podoba i uważam że to jest bubel. Zamiast zrobić uczciwe choć jedno rondo w Krośnie, bo jest miejsce to znowu zafundują nam "mini-rondko". Podczas gdy inne miasta poszeżają drogi w Krośnie się zwęża. Więc poprawy nie będzie tylko zburzą pomnik i zwężając jezdnie kierując by przecinały się pod kontem prostym znacząco zmniejszą istniejący okrąg i może znowu namalują tylko kropkę by jeździli w koło. Nie tylko na pomniku dopatrzono sie symboli "komuniozmu", jak widać na zamieszczonym projekcie nie ma budynku banku (czy dlatego że dawniej tam był komitet PZPR) a jest dziwny zjazd pod ziemię a gdzie będzie wyjazd?,co to ma być?
sercem_z_daleka szkoda ze miasto buduje cos co tylko poprawia wyglad bo na takie pierdoly kasa sie znalazla ale na normalne ronda pieniedzy juz nie ma i tak samo zamiast polozyc nowy asfalt wysokiej jakosci to łatają dziury albo kladą co roku jakis szajs
Zaraz, zaraz, to ta OHYDNA FONTANNA, z tym durnym "kwiatkiem" nie zniknie??? Nie będzie nowego budynku i odnowionych elewacji, jak na konkursowych proektach? I ten nowy pomnik, zamiast być gabarytowo skromny, zabierze TYLE MIEJSCA??? Plac ronda mógłby być krośnieńską perełką, symbolem nowożytnej ERY MIASTA SZKŁA, a znowu triumf MINIMALIZMU i BEZGUŚCIA !!! Ja się załamię, to miasto, dzięki decyzjom obecnej władzy, w najcennienijszych urbanistycznie miejscach skazane jest na szpetotę i nieodwracalną urabnistyczną zagładę !!! Wstyd mi za was ! To dziadostwo zostanie na pokolenia ! Zabierzcie się raczej za problem mijania się autobusów i samochodów na ulicy Wojska Polskiego !