Otwarta w lutym 2021 r. restauracja Krosno Wegańskie (pisaliśmy o niej tutaj) spotkała się z bardzo dużym zainteresowaniem krośnian. Okazało się, że potrawy bez mięsa, mleka, glutenu i białego cukru mogą być smaczne, interesujące i różnorodne. - Liczba gości nie zmniejsza się, wręcz przeciwnie – mówi Paula, kelnerka z Krosna Wegańskiego. - Wciąż odwiedzają nas nowe osoby z Krosna, Jasła, Sanoka, a nawet z Krakowa. Gośćmi są nie tylko wegetarianie i weganie, ale wszyscy, którzy lubią próbować nowych smaków: kremu bazyliowego, kotletów batatowych czy beznabiałowych i bezcukrowych deserów typu rafaello, brownie lub ptasie mleczko.
Wegetarianizm to wyłączenie ze swojej diety mięsa (w tym ryb i owoców morza), weganizm natomiast to dodatkowa rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych, w tym mleka, śmietany, masła, jajek czy miodu. Choć są to postawy wśród krośnian coraz częściej spotykane, większą popularność zyskuje fleksitarianizm, czyli ograniczenie jedzenia mięsa w imię dbałości o zdrowie, środowisko (uprawa paszy dla zwierząt hodowlanym emituje najwięcej CO2) i dobrobyt zwierząt.
- Jeśli chcesz w Krośnie zjeść wegańsko i nie uzgadniać niczego z kuchnią lokalu, to gotowe dania oferuje również Thai Cooking – dzieli się doświadczeniem Katarzyna Gerula, która na dietę roślinną przeszła w 2017. Otwarcie restauracji prowadzonej przez Quyena Ho (pisaliśmy o tym tutaj) spotkało się z entuzjazmem wegan, którym zadedykowano kilka potraw z sojowym substytutem mięsa lub z tofu.
W Thai Cooking przy ul. Czajkowskiego spróbować można m.in. pad thaia z tofu, chay chilli, zielonego curry czy zupy warzywnej. - Dania wegańskie wciąż cieszą się u nas dużą popularnością – mówi kelnerka.
Wegetarianie i weganie mogą jeść również wykwintnie. W wegetariańskim menu restauracji Posmakuj znajdziemy m.in. steka z kalafiora podanego na sałatce z pieczonych buraków i rukoli z pestkami dyni, krem pomidorowo-pomarańczowy z pesto pietruszkowym, rukolą i amarantusem czy wegeburgera z serem halloumi w panko z domowym majonezem jalapeno. Loftova z kolei w jesiennym menu zaproponuje wegetarianom krokieciki z ryżu z salsą warzywną, purre marchewkowym i mixem swieżych sałat, weganom natomiast ryż arborio zapiekany w sezamie z karmelizowaną cebulką i gruszką oraz grilowaną cukinią . W restauracji Wino i Talerzyki menu dla wegetarian jako takiego nie ma, jednak kucharze mogą przygotować potrawę na życzenie.
- Zainteresowanie daniami wegetariańskimi jest coraz większe, choć liczba fanów mięsa wciąż jest spora – mówi Małgorzata Smerecka-Biś. Menedżerka restauracji Posmakuj zauważa, że nie-wegetarianie lubią urozmaicać dietę posiłkami bez mięsa, a także, iż rośnie świadomość na temat jakości spożywanych produktów odzwierzęcych.
Ofertę cateringu indywidualnego dla wegan przygotowała także Zdrowa Pasja. Jak wygląda przykładowe całodniowe menu roślinne? - Rozpoczynamy dzień pieczonym przez nas chlebem gryczano-migdałowym z pastą paprykową, na drugie śniadanie proponujemy koktajl melonowy na mleku ryżowym. Obiad to kotlety z pieczonego buraka z ogórkiem gruntowym, podwieczorek surówka z marchewki i zielonego ogórka, kolacja natomiast krem z brokuła – mówi Agnieszka Dragan, która w listopadzie 2020 włączyła do cateringu dietetycznego jadłospis wegetariański i wegański. To odpowiedź na coraz większe zainteresowanie klientów tego typu dietami. - Jedni dbają w ten sposób o środowisko naturalne, inni – o urodę i dobre samopoczucie – dodaje Agnieszka.
Także inne cateringi dietetyczne w okolicy dostosowują potrawy do specjalnej diety klienta. Pisaliśmy o nich tutaj.
Magdalena Rapta, weganka, uważa, że w restauracjach innych niż wyżej wymienione, najbezpieczniej jeść frytki. I pizzę - prosząc obsługę, aby była bez sera. - W Krośnie funkcjonuje cała masa barów, które myślą, że ryba to nie mięso, że jogurt może być zamiast śmietany, że sałatka bez kurczaka, ale z fetą, to wege... - twierdzi działaczka organizacji Zielone Krosno. - Można iść do Lidla, nakupić pysznych wege kiełbasek i zrobić sobie grilla w domu – dodaje.
Poza frytkami i pizzą, w kategorii fast food wege króluje falafel. To kotleciki z ciecierzycy, podane w chlebku pita lub w cieście w towarzystwie kapusty. Falafele w Krośnie dostępne są w ofercie m.in. Falafel Kebab (Dworzec PKS i ul. Piłsudskiego 27) czy Kair Kebab (ul. Piłsudskiego 78 i Staszica 1a).
Diety wegetariańskie bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. - Wśród wegetarian ryzyko choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego, zbyt wysokiego poziomu cholesterolu czy cukrzycy typu II jest zdecydowanie niższe – mówi Joanna Łach, dietetyczka online z Krosna, która na Instagramie prowadzi profil o nazwie Zdrowo z głową. Joanna przypomina, że rezygnując mięsa, należy pamiętać o prawidłowym komponowaniu posiłków i zamiast mięsa korzystać z roślinnych źródeł białka oraz uzupełniać niedobory witaminy B12. - Zdecydowanie zachęcam zmieniać nawyki żywieniowe stopniowo, korzystając z wege przepisów dostępnych w Internecie – dodaje.
Podsumowując: wegetarianie i weganie w Krośnie doczekali się w miarę satysfakcjonującej oferty gastronomicznej. Chcąc zjeść poza domem, mogą wybrać się do Krosna Wegańskiego, a i towarzysząc „mięsożercom”, w wielu restauracjach wybiorą coś dla siebie. Lokalni restauratorzy umieszczają w swoim menu coraz więcej potraw „z listkiem”. Odpowiadają tym samym na zapotrzebowanie wegetarian i wegan, których przybywa z przyczyn zdrowotnych i klimatycznych.
Co mogą zjeść wegetarianie/weganie w Krośnie?